Δράσεις για το κλίμα από 29 Ελληνικούς Δήμους

1.548 επισκέψεις στο άρθρο

29 Ελληνικοί Δήμοι αναλαμβάνουν δράση στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε, στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 στην Αθήνα, η Ημέρα Ενημέρωσης για την Ενέργεια, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό έργο C-Track 50 και το Γραφείο του Συμφώνου των Δημάρχων, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο κος Eero Ailio, από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, ειδικός σε θέματα Ενεργειακής Μετάβασης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς, συντονιστής του έργου C-Track 50 και Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, ο κος Δημήτριος Καφαντάρης, Α` Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο κος Γεώργιος Ιωακειμίδης, Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και ο Καθηγητής Χάρης Δούκας, Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε Τελετή Υπογραφής του Συμφώνου των Δημάρχων, για 29 δήμους που είτε εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αναλάβουν δεσμεύσεις, ή έχουν ήδη προσχωρήσει στο Σύμφωνο των Δημάρχων και έχουν δεσμευτεί για τη λήψη δράσεων για να υλοποιηθεί ο στόχος της ΕΕ για το 2030.
 
Στην συνέχεια, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό, καθώς και για υφιστάμενες χρηματοδοτικές ευκαιρίες. Οι παρουσιάσεις της ημερίδας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.c-track50.eu/el/node/167.

Το ευρωπαϊκό έργο C-Track 50, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της EE, έχει ως στόχο την κινητοποίηση και την υποστήριξη των δημόσιων αρχών στον καθορισμό μακροπρόθεσμων προτεραιοτήτων ενεργειακής πολιτικής. Σημαντική αποτελεί η στήριξη των περιφερειακών και τοπικών αρχών για την ανάπτυξη, χρηματοδότηση και εφαρμογή φιλόδοξων, ολοκληρωμένων και αειφόρων σχεδίων δράσης για την ενέργεια και το κλίμα, προκειμένου να επιτευχθεί ανθρακική ουδετερότητα έως το 2050.
Συνολικά, στο έργο συμμετέχουν εταίροι από 11 χώρες της Ε.Ε. Συντονιστής του έργου είναι το ΕΜΠ/Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών www.epu.ntua.gr, ενώ εξειδικευμένος τεχνικός εταίρος η ΕΠΤΑ A.E. Σύμβουλοι-Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων www.epta.gr.