ΕΥΡΩΠΗ: Νίκη για την Ενεργειακή Δημοκρατία!
2.340 επισκέψεις στο άρθρο
Το νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ ανοίγει τον δρόμο για τη μαζική συμμετοχή πολιτών στην παραγωγή ενέργειας.
Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν νωρίς τα ξημερώματα, επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας.
Η νέα Κοινοτική Οδηγία για τις ΑΠΕ διευκολύνει τη συμμετοχή των πολιτών στον τομέα της ενέργειας, διασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματά τους και δίνοντάς τους σημαντικό έλεγχο στην ενέργεια που θα παράγουν οι ίδιοι. Νοικοκυριά, δήμοι, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, αλλά και ενεργειακές κοινότητες, θα μπορούν να παράγουν και να καταναλώνουν τη δική τους ενέργεια, χωρίς να απειλούνται από άδικη φορολογία, υπέρμετρες χρεώσεις ή γραφειοκρατικά εμπόδια. Για πρώτη φορά μάλιστα στην Ευρώπη, αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων (συνεταιρισμών) στον τομέα της ενέργειας. Εξίσου σημαντικά, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των καθαρών πηγών ενέργειας για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
“Η πραγματική νίκη σήμερα είναι ότι η συμφωνία για πρώτη φορά αναγνωρίζει το δικαίωμα των πολιτών να συμμετάσχουν ενεργά στην ενεργειακή επανάσταση που συντελείται στην Ευρώπη. Ο τομέας ενέργειας από σήμερα πλέον παύει και επίσημα να ανήκει σε λίγες μεγάλες ενεργειακές εταιρίες. Νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες, ΟΤΑ, όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν, παράγοντας και καταναλώνοντας τη δική τους καθαρή ενέργεια. Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση που αλλάζει το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης.”, δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Ωστόσο, ο στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ κατά 32% έως το 2030, είναι τόσο χαμηλής φιλοδοξίας που θα ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα”, τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου.
Ο στόχος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ κατά 32% έως το 2030 απέχει σημαντικά από την προσπάθεια που πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις προκειμένου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Σε αυτό συνετέλεσε η αρνητική στάση των υπουργών ενέργειας των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών υπονόμευαν τη φιλοδοξία του στόχου στο τελικό κείμενο. Χαρακτηριστικότερο από όλα ίσως είναι η άρνηση του Συμβουλίου να δεχθεί τον στόχο 35% που πρότεινε το Ευρωκοινοβούλιο.
Η Greenpeace καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να:
- ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες, υπογράφοντας τις υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν.
- εκπονήσει ένα Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα συμβατό με τις κλιματικές δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού και συγκεκριμένα τον στόχο του 1,5°C