Eγκαινιάστηκε μονάδα παραγωγής «πράσινης ενέργειας»
Διαβάστηκε από 2597 αναγνώστες -
Τον πρότυπο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο της εταιρείας «Τεχνική Βιοενεργειακή Κρήτης» – θυγατρική του ομίλου SYCHEM- στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας Κρήτης «πρόκειται για μια «πράσινη» επένδυση που προστατεύει το περιβάλλον, ύψους 6 εκ. ευρώ της εταιρείας SYCHEM που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «JESSICA»-ΠΕΠ Κρήτης, και δημιούργησε 150 νέες θέσεις εργασίας. Τα εγκαίνια της υπερσύγχρονης μονάδας έγιναν παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκου Καλογερή, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Περιφερειακών-Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων-φορέων, υπηρεσιών αλλά και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.
Μετά τον αγιασμό, καλωσόρισμα-ξενάγηση στην εργοστασιακή μονάδα παραγωγής «πράσινης» ενέργειας έκανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Υφαντής, ο οποίος ευχαρίστησε την Περιφέρεια, τις υπηρεσίες της, το Δήμο Ηρακλείου που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τα όποια γραφειοκρατικά θέματα προέκυψαν για την ολοκλήρωση και λειτουργία του «πράσινου» εργοστασίου.
Η εργοστασιακή μονάδα θα παράγει από κτηνοτροφικά-ζωικά υπολείμματα, ληγμένα τρόφιμα από σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, υπολείμματα εστιατορίων ξενοδοχείων κ.α. βιοαέριο και ηλεκτρική ενέργεια προστατεύοντας ουσιαστικά το περιβάλλον της Κρήτης.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη τους ιδιοκτήτες για την επένδυση που θα παράγει «πράσινη» ενέργεια στο νησί προστατεύοντας ουσιαστικά το περιβάλλον του νησιού, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία και την ανάπτυξη που δημιουργούν παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε:
«Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «JESSICA»-ΠΕΠ Κρήτης. Προστατεύει ουσιαστικά το περιβάλλον, αφήνει ένα ουσιαστικό περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» που το έχει ανάγκη η Κρήτη, ενώ παράγεται βιοαέριο αλλά και «πράσινη» ενέργεια. Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία, την ανάπτυξη αλλά και την απασχόληση. Η νέα μονάδα που εγκαινιάστηκε σήμερα προσφέρει 150 νέες θέσεις εργασίας, στη πλειοψηφία τους για απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό την περίοδο αυτή. Ευχόμαστε να υπάρξουν και άλλες ανάλογες επενδύσεις που μαζί με όλο τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει ως Περιφέρεια, στοχεύουμε σε ένα καλύτερο, προστατευμένο περιβάλλον».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Καλογερής σημείωσε:
«Όταν είχαμε ζητήσει ως Περιφέρεια από τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ να πάρουμε και εμείς στην Κρήτη ποσόστωση για την παραγωγή ρεύματος από βιομάζα και βιοαέριο κάτι τέτοιο είχαμε στο μυαλό μας. Μονάδες σαν και αυτή που εγκαινιάστηκε σήμερα μπορούν να διαχειριστούν τα δικά μας βιοαπόβλητα ειδικά του πρωτογενή τομέα τα οποία δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα. Πρόκειται για μια μονάδα που έρχεται και «κουμπώνει» στο σχεδιασμό που έχουμε για το περιβάλλον και την προστασία του στην Κρήτη. Η μονάδα αξιοποιεί απόλυτα αυτά τα «βαριά» απόβλητα με τον καλύτερο τρόπο, αξιοποιώντας την θερμική και την ηλεκτρική ενέργεια που διατίθεται στο δίκτυο και δικαιώνει την επιλογή μας να μην δεχτούμε εισαγόμενα απόβλητα προκειμένου να γίνει παραγωγή ρεύματος αλλά να δώσουμε το βάρος στην επεξεργασία και στην αξιοποίηση των δικών μας αποβλήτων για ένα καλύτερο περιβάλλον στην Κρήτη».
Τέλος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου SYCHEM Αλέξανδρος Υφαντής:
«Ο συγκριμένος σταθμός είναι διαχειρίζεται όλα τα οργανικά απόβλητα από σφάγεια μέχρι κοπριά, και η μεγάλη του καινοτομία βρίσκεται στο ότι δεν υπάρχουν οσμές. Η μονάδα διαθέτει ένα ιδιαίτερο σύστημα απόσμισης για να μπορεί να βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, έχει ένα πολύ εξειδικευμένο σύστημα επεξεργασίας του υγρού αποβλήτου ώστε να μην μολύνει το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα σταθμό που δέχεται πολύ δύσκολα οργανικά απόβλητα, ληγμένα τρόφιμα, σφάγεια και μπορεί να τα μετασχηματίσει σε ενέργεια, σε θερμότητα, σε νερό και σε κοπριά χωρίς να αφήνει κανένα άλλο υπόλειμμα στο περιβάλλον. Ο σταθμός αυτή την στιγμή είναι 500 κιλοβάτ έχει άδεια να επεκταθεί στα 2 μεγαβάτ, η επένδυση μέχρι στιγμής μόνο σε μηχανολογικό εξοπλισμό έχει ξεπεράσει τα 4 εκ. ευρώ και η συνολική επένδυση με την αγορά γης ανέρχεται στα 6 εκ. ευρώ. Ευχαριστούμε πολύ για την ουσιαστική συνδρομή τους την Περιφέρεια Κρήτης τις υπηρεσίες της, το Δήμο Ηρακλείου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ολοκλήρωση της επένδυσης».
Πηγή: www.haniotika-nea.gr