Εξοικονοµώ Κατ` Οίκον: Εφαρμογή στη μεσαία τάξη και οι αλλαγή στα κριτήρια

2.419 επισκέψεις στο άρθρο

Ο νέος σχεδιασµός του προγράµµατος περιλαµβάνει και τα υψηλότερα εισοδήµατα, ενώ θα εστιάζει στα μεσαία βαλάντια.

Στα μεσαία βαλάντια θα εστιάζει το νέο πρόγραµµα «Εξοικονοµώ κατ` Οίκον», το οποίο θα κάνει την εµφάνισή του στην αγορά µέσα στους προσεχείς µήνες, δίνοντας νέα ώθηση στα ακίνητα. Οι αλλαγές που θα έχει το νέο πρόγραµµα σε σχέση µε το υφιστάµενο δεν έχουν «κλειδώσει», ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι βασική προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστεί η συµµετοχή πολιτών που έχουν την οικονοµική δυνατότητα να διαθέσουν ίδια κεφάλαια, αξιοποιώντας ταυτόχρονα και τις ενισχύσεις του προγράµµατος. Κάτι τέτοιο µε το υφιστάµενο «Εξοικονοµώ» δεν ήταν πολλές φορές εφικτό, καθώς απευθυνόταν κυρίως σε πολίτες χαµηλών εισοδηµάτων που δεν είχαν ή δυσκολεύονταν να διαθέσουν δικά τους χρήµατα.

«Αλλάζουµε το θεσµικό πλαίσιο γιατί µόνο έτσι θα πετύχουµε τον στόχο για αναβάθµιση 60.000 κτιρίων τον χρόνο µέχρι το 2030 και δηµιουργούµε νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία µε τον τραπεζικό τοµέα και το υπουργείο Ανάπτυξης» είναι το µήνυµα που στέλνουν, εν όψει των επικείµενων ανακοινώσεων, αρµόδια κυβερνητικά στελέχη. Η φιλοσοφία του προγράµµατος είναι να «παντρεύονται» οι επιδοτήσεις, ο δανεισµός, τα φορολογικά κίνητρα, αλλά και τα κίνητρα για την εµπλοκή του ιδιωτικού τοµέα. Το βέβαιο είναι ότι ειδικά για τις κατοικίες το νέο «Εξοικονοµώ» δεν θα αφορά µόνο χαµηλά εισοδηµατικά βαλάντια, αλλά κάθε κατηγορία, τόσο µεσαία όσο και υψηλή.

Τι ισχύει 

Στην πράξη, αυτό σηµαίνει ότι ο νέος σχεδιασµός του προγράµµατος θα ξεφεύγει από το µέχρι σήµερα µοντέλο να επιδοτούνται µε µεγαλύτερες ενισχύσεις µόνο τα χαµηλά εισοδήµατα. Επίσης αναζητούνται τρόποι για να αυξηθεί ο προϋπολογισµός παρεµβάσεων για κάθε συµµετέχοντα, που σήµερα δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τ.µ. επιφάνειας του σπιτιού, µε µέγιστο κόστος τα 25.000 ευρώ ανά κατοικία.