Ένα Κέντρο δεδομένων μέσα στα φιόρδ!

1.662 επισκέψεις στο άρθρο

Νορβηγία: Κέντρο δεδομένων θα αξιοποιεί τις χαμηλές θερμοκρασίες σχεδιασμένο να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, το νέο κέντρο δεδομένων θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η αμερικανικών και νορβηγικών συμφερόντων εταιρεία δεδομένων Kolos κατασκευάζει ένα νέο, τεράστιο κέντρο δεδομένων στη βόρεια Νορβηγία, κοντά στην πόλη Μπάλανγκεν. Σχεδιασμένο να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, το νέο κέντρο δεδομένων θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το κρύο κλίμα και η χαμηλή υγρασία θα συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των υψηλών ενεργειακών αναγκών. Η εταιρεία συνεργάστηκε με την αμερικανική αρχιτεκτονική εταιρία HDR για τη χρηματοδότηση και το σχεδιασμό του κέντρου.

Τα κέντρα δεδομένων απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας εξαιτίας των απαιτήσεων ψύξης για τον εξοπλισμό τους, οπότε οι ιθύνοντες της εταιρείας σκέφτηκαν ότι ένα φιόρδ που βρίσκεται μέσα στον Αρκτικό Κύκλο θα αποτελούσε μία από τις ιδανικότερες τοποθεσίες για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου κέντρου. Μάλιστα, ο σχεδιασμός του κέντρου δεδομένου είναι εμπνευσμένος από τα εντυπωσιακά τοπία της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η νέα εγκατάσταση θα βασίζεται κυρίως σε αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, αξιοποιώντας τις τοπικές καιρικές συνθήκες και τους υδάτινους πόρους της περιοχής ώστε να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, μειώνοντας το κόστος ενέργειας κατά 60%, για την απαιτούμενη ισχύ των 1.000 μεγαβάτ. Το έργο θα δημιουργήσει επίσης περίπου 2.000 με 3.000 νέες θέσεις εργασίας, αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: naftemporiki.gr