Eνεργειακές Κοινότητες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας REScoopPlus

1.725 επισκέψεις στο άρθρο

Με επιτυχία και θετική δυναμική πραγματοποιήθηκε χτές, 22 Μαΐου 2018, στην αίθουσα συνεδριάσεων ΚΕΔΕ στην Αθήνα, η εκδήλωση με τίτλο «Eνεργειακές Κοινότητες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας REScoopPlus».

Η εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από τοΠολυτεχνείο Κρήτηςυπό την αιγίδα τηςΚεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με τη συνεργασία της REScoop.eu (Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για τους συνεταιρισμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) είχε ως βασικούς στόχους:
  • την προώθηση του ″συνεταιριστικού″ μοντέλου στον τομέα της ενέργειας και την ανάλυση των προοπτικών που ανακύπτουν για τη δημιουργία νέων Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα λόγω του πρόσφατου Νόμου 4513/2018,
  • την ανάδειξη του ρόλου των Ενεργειακών Συνεταιρισμών στην Ευρώπηως βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και την εφαρμογή μέτρων Ενεργειακής Απόδοσης.
  • την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών από τη λειτουργία των Ενεργειακών Συνεταιρισμών στην Ευρώπη.
Με αφορμή την εκδήλωση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε χαιρετισμό του επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα πρόγραμμα οριζόντιας τεχνικής υποστήριξης των Δήμων και των τοπικών φορέων για τη σύσταση και ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να σχεδιάσουμε μαζί τη Κεντρική Διοίκηση, τα αρμόδια Υπουργεία και η ΚΕΔΕ ένα πρόγραμμα εξειδίκευσης, προτυποποίησης διαδικασιών, επιστημονικής βοήθειας σε διαδικαστικά, διοικητικά και τεχνικά ζητήματα που διευκολύνουν στη σύσταση, στην οργάνωση και την επιχειρησιακή λειτουργία αυτού του νέου και φιλόδοξου θεσμού. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία σύστασης και ανάπτυξης ενεργειακών κοινοτήτων».

Ο Καθηγητής Θεοχάρης Τσούτσος, διευθυντής του εργαστήριου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, παρουσίασε τα ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά αποτελέσματα από τη συμμετοχή των πολιτών στους Ενεργειακούς συνεταιρισμούς όπως προκύπτει από την Ευρωπαϊκή εμπειρία που μελετήθηκε συστηματικά από το Πολυτεχνείο Κρήτης στα πλαίσια της πρωτοβουλίας  RESCOOP PLUS. Μεταξύ άλλων αναφερόμενος στα ενεργειακά δεδομένα περίπου 100.000 νοικοκυριών στην Ευρώπη έκανε γνωστό πως διαπιστώθηκε ότι  η συμμετοχή σε ενεργειακό συνεταιρισμό οδηγεί σε εξοικονόμηση που ξεπερνά  το 20% στα νοικοκυριά. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι η εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης της ενεργειακής κατανάλωσης μειώνει την κατανάλωση τουλάχιστον 35%.

Ο κ. Stanislas d`Herbemont, εκ μέρους των συντονιστών του έργου επισήμανε: «To project REScoop PLUS υποστηρίζει την υλοποίηση δράσεων ενεργειακής απόδοσης ως προτεραιότητα για την ομοσπονδία REScoop.eu. Υποστηρίζουμε έτσι τη μετάβαση στην ενεργειακή δημοκρατία. Το πακέτο εργαλείων REScoop PLUStoolkit θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο αποδοτικοί στις δραστηριότητές μας, την ανάπτυξη και την υλοποίηση της ενεργειακής αδελφότητας.»

Ειδικότερα, η εκδήλωση εστίασε στις βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμα εργαλεία, που έχουν
υιοθετηθεί απότους Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς (REScoops) στην Ευρώπη για τη διαχείριση της κατανάλωσηςενέργειας των μελών τους και συνιστούν κατευθυντήριες γραμμές και προτάσεις για τη βελτίωσητης αποδοτικότητας σε πολλαπλά επίπεδα (προσφερόμενες υπηρεσίες, διαχείριση ζήτησης,ενεργειακή απόδοση στην τελική χρήση, παραγωγή από ΑΠΕ, κλπ). Επιπλέον, παρουσιαστήκαν σημαντικά στοιχεία από την υπάρχουσα εμπειρία των Ενεργειακών Συνεταιρισμώνπανευρωπαϊκά.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν φορείς και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, οι οποίοι παρουσίασαντις εξελίξεις και τις σύγχρονες προκλήσεις που απαντώνται στον τομέα της ενέργειας, και ειδικότερα στα θέματα που αφορούν τις Ενεργειακές Κοινότητες.Τον επίσημο χαιρετισμό, εκ μέρους της ΚΕΔΕ απηύθυνε χαιρετισμό ο κος Γεώργιος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (KEΔΕ).
Στην συνέχεια ακολούθησαν οι παρουσιάσεις από τους κύριους εισηγητές:
  • Δημήτριος Τσέκερης, Ειδικός Σύμβουλος για θέματα ΑΠΕ &Ηλεκρικής Ενέργειας,  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ από τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα.
  • Ύδρα Πάρδος, Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου,Εμπειρίες από τη λειτουργία του Ενεργειακού Συνεταιρισμού στο νησί της Σίφνου.
  • Αντώνιος Καλογεράκης, Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, Εμπειρίες από την προσπάθεια δημιουργίας Ενεργειακού Συνεταιρισμού από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης
  • Ignacio Navarro,ΗΛΕΚΤΡΑ Energy - Κοινωνική  Συνεταιριστική Επιχείρηση, Ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός ΗΛΕΚΤΡΑ: Δραστηριότητες και Προοπτικές
  • Stanislas d`Herbemont, REScoop.eu,H Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία REScoopPlus
  • Καθ. Θεοχάρης Τσούτσος,Πολυτεχνείο Κρήτης,Η ερευνητική μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας REScoopPlus
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι βέλτιστες πρακτικές και μέθοδοι ενεργειακής διαχείρισης που έχουν υιοθετηθεί ήδη από τους Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς στην Ευρώπη, με εισηγητές:
  • Lucía García,SomEnergia-Ισπανία, Πρακτικές και καινοτόμα εργαλεία των Ενεργειακών Συνεταιρισμών της Ευρώπης: Η περίπτωση της υπηρεσίας InfoEnergia
  • Jim Williame, Ecopower-Βέλγιο, Πρακτικές και καινοτόμα εργαλεία των Ενεργειακών Συνεταιρισμών της Ευρώπης: Η  περίπτωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας EnergieID
  • Mohamed Sifaoui, Enercoop-Γαλλία, Πρακτικές και καινοτόμα εργαλεία των Ενεργειακών Συνεταιρισμών της Ευρώπης: Η  περίπτωση της διαδικτυακού εργαλείου Dr. Watt
  • Jim Williame, Ecopower-Βέλγιο, Οι πρακτικές τιμολόγησης ενέργειας ως μέσο ανάπτυξης των Ενεργειακών Συνεταιρισμών της Ευρώπης: Η περίπτωση του σχήματος SingleTariff
 
Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίδειξη λειτουργίας των καινοτόμων εργαλείων και ακολούθησε συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε σε ζητήματα:
 
  1. Συνεργασία μεταξύ των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη
  2. Ο κομβικός ρόλος της ΚΕΔΕ για την ανάπτυξη Ενεργειακών Κοινοτήτων στη χώρα μας.
Η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, κλπ) για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και 
  1. μέτρων Ενεργειακής Απόδοσης.
  2. Εκπαίδευση-Σεμινάρια ανάπτυξης ικανοτήτων σε θέματα σχεδιασμού πολιτικής και οριζόντιας εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών για τους τελικούς χρήστες.
  3. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για  σύνδεση των ενεργειακών κοινοτήτων με τους άλλους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας (Τουρισμό, Μεταφορές, Γεωργία).