Οι δύο (2) Συμβάσεις Σύμπραξης πλην της μελέτης και κατασκευής των έργων, προβλέπουν και την 25ετή λειτουργία και συντήρησή τους.
Το έργο της ΜΕΑ Ηπείρου είναι δυναμικότητας σχεδιασμού 72.000 τόνων σύμμεικτων, πλέον 8.000 τόνων προδιαλεγμένων οργανικών, και μέγιστης δυναμικότητας λειτουργίας 105.000 τόνων ετησίως. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας με παραγωγή ενέργειας. Η συνολική επένδυση είναι 45,6 εκ ευρώ με ΦΠΑ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 20 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (Πρόγραμμα ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ 2014-2020), ενώ το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί από τον ανάδοχο και την τράπεζά του.
Αντίστοιχα, το έργο της ΜΕΑ Σερρών είναι δυναμικότητας σχεδιασμού 45.000 τόνων σύμμεικτων, εκ των οποίων μέχρι 3.000 τόνους είναι τα προδιαλεγμένα οργανικά και μέγιστης δυναμικότητας λειτουργίας 63.000 τόνων ετησίως. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας, ενώ η συνολική επένδυση είναι της τάξης των 36 εκ ευρώ με ΦΠΑ, με χρηματοδότηση 15 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί, επίσης, από τον ανάδοχο και την τράπεζά του.
Η δοκιμαστική λειτουργία της ΜΕΑ Ηπείρου αναμένεται να εκκινήσει τέλος Νοεμβρίου 2018, ενώ της ΜΕΑ Σερρών τον Ιανουάριο του 2019.
Η ΕΠΤΑ Α.Ε. Σύμβουλοι – Μελετητές
www.epta.gr, σε συμπράξεις μελετητών, είναι ο σύμβουλος τόσο της Περιφέρειας Ηπείρου, όσο και του Φο.Δι.Σ.Α Κεντρικής Μακεδονίας (Αναθέτουσα Αρχή για τη ΜΕΑ Σερρών) και υποστήριξε τις υπηρεσίες τόσο κατά την οριστικοποίηση των συμβατικών εγγράφων, όσο και κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους.
Με τη λειτουργία τους και τα δύο έργα θα συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στη συμμόρφωση με όλους τους εθνικούς και κοινοτικούς στόχους για τα απόβλητα και την κυκλική οικονομία με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία μελλοντική επιβάρυνση από Εθνικά ή Ευρωπαϊκά πρόστιμα-τέλη για μη ορθολογική διαχείριση.