Εντός Απριλίου και πριν το Πάσχα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη και μετά το Πάσχα για το πρόγραμμα Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή που αφορά την αντικατάσταση του συμβατικού θερμοσίφωνα με ηλιακό.
Στην τελική ευθεία έχουν μπει τα δύο μεγάλα προγράμματα που αξιοποιούν τα ηλιοθερμικά συστήματα-Φωτοβολταϊκά στη Στέγη και "Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή"- προσφέροντας εξοικονόμηση ενέργειας και ρεύματος με την υποβολή αιτήσεων εκ μέρους των δικαιούχων να ξεκινά το επόμενο διάστημα. Ας φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας με το ισχύει και τι μας λένε άνθρωποι της αγοράς.
1. Φωτοβολταϊκά στη Στέγη
Έως 75% είναι η επιδότηση για τα νοικοκυριά, έως 60% για τους αγρότες, ενώ υπάρχει προσαύξηση 10% για ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους. Ειδικότερα, η επιδότηση θα αφορά εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων μέγιστης ισχύος έως 10,8 kW που στην περίπτωση των νοικοκυριών συνοδεύονται από μπαταρίες έως 10,8 kWh. Επίσης επιδοτούνται συστήματα έως 5 kW με μπαταρίες χωρητικότητας 5 kWh. Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλ. ευρώ ετησίως.
Όπως αναφέρει ο Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών: «Είναι η πρώτη φορά που παίρνουν επιδότηση τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Επίσης σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις η επιδότηση δίνεται σε συνδυασμό με μπαταρία που σημαίνει ότι για πρώτη φορά προωθείται σύστημα με μπαταρίες σε συνδυασμό με Φ/Β για αυτοκατανάλωση, επομένως στην Ελλάδα με την εγκατάσταση χιλιάδων τέτοιων συστημάτων ανοίγει η αγορά αυτή. Μιλάμε για σύγχρονες μπαταρίες σε Φ/Β συστήματα. Η διάρκεια ζωής τους είναι κατά μέσο όρο 15 έτη. Στη διάρκεια ζωής του συστήματος που είναι τουλάχιστον 25 χρόνια θα πρέπει να αλλάξει μια φορά η μπαταρία στα μέσα του συστήματος και μέχρι τότε θα είναι πιο οικονομική».
Τι να προσέξετε στην έρευνα αγοράς
Στο πλαίσιο της έκθεσης Verde.Tec που έγινε πρόσφατα στην Παλλήνη, όπου παρουσιάστηκαν τεχνολογίες περιβάλλοντος, ζητήσαμε από έναν άνθρωπο της αγοράς, τον solution sales manager της Huaei Σπύρο Φραγγίστα, να μας πει τι να κοιτάζουμε κατά την έρευνα αγοράς για Φωτοβολταϊκά και τι να γνωρίζουμε για ένα τέτοιο σύστημα.
Το σύστημα των Φ/Β: «Τα προϊόντα που συνδέονται με τα Φ/Β είναι ο inverter, ο οποίος είναι η καρδιά του Φ/Β συστήματος. Τα πανέλα παράγουν συνεχές ρεύμα και ο inverter έρχεται και το μετατρέπει σε εναλλασσόμενο για την εκμετάλλευση στο σπίτι και τη μεταφορά του στο δίκτυο. Ο inverter συνεργάζεται με τη μπαταρία και μπορεί να αποθηκεύσει την ενέργεια που παράγεται. Σε περίπτωση που έχουμε μπαταρία είναι απαραίτητος ο έξυπνος μετρητής που ρυθμίζει και κάνει τον έλεγχο φόρτισης και εκφόρτισης της μπαταρίας. Ασφαλώς χρειάζονται και συσκευές επικοινωνίας σε περίπτωση που θέλουμε να στείλουμε τα δεδομένα από τον inverter στο cloud και να έχουμε πρόσβαση σε αυτά».
Όπως τονίζει ο ειδικός, καλό είναι να δίνουμε έμφαση στα επίπεδα ασφάλειας στον inverter, τη μονάδα αποθήκευσης και τη μπαταρία, να λάβουμε υπόψη την εγγύηση για οικιακό Φ/Β- να είναι τουλάχιστον 10 χρόνια-να ενημερωθούμε για το βαθμό αστοχίας (failure rate). Επίσης, είναι ιδανικό ο inverter να μην είναι εκτεθειμένος έχοντας ανοιχτά σημεία, καθώς η σκόνη μειώνει το χρόνο ζωής του προϊόντος και φυσικά να δούμε αν υπάρχει εξυπηρέτηση σε presales και after sales επίπεδο.
Πώς ξέρω τι μπαταρία θα χρειαστώ; «Αυτό γίνεται βλέποντας το προφίλ κατανάλωσης που έχει ο χρήστης μέσα στη μέρα. Βασικές ερωτήσεις είναι πόσες είναι οι συνολικές κιλοβατόρες που απαιτεί το νοικοκυριό όλο το χρόνο και πότε ακριβώς βρίσκεται ο χρήστης στο σπίτι του. Αν δε βρίσκεται το πρωί, καλό είναι να πάμε σε λίγο μεγαλύτερη μπαταρία, αν όμως βρίσκεται στο σπίτι του, σε μικρότερη. Όταν ο κόσμος φεύγει το πρωί, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε μπαταρία λίγο μεγαλύτερη από την ονομαστική ισχύ του inverter, δηλαδή αν έχουμε έναν inverter 5KW θα είχε νόημα να χρησιμοποιήσουμε μια μπαταρία 10 κιλοβατόρες για να ανεβάσουμε το ποσοστό της ιδιοκατανάλωσης. Αν ένα νοικοκυριό που θα μπορούσε να πετύχει καλό ταυτοχρονισμό την ώρα που παράγει το Φ/Β, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μικρότερη μπαταρία, κάτω από την ονομαστική ισχύ του inverter».
2. Ηλιακός θερμοσίφωνας
Περίπου 120.000 δικαιούχοι θα επωφεληθούν της επιδότησης του προγράμματος Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή και θα αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό πλην λειτουργικό θερμοσίφωνα με καινούριο ηλιακό. Ο ηλιακός θα τοποθετηθεί σε πρώτη ή δεύτερη κατοικία (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη), η οποία όμως διαθέτει ενεργή οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι καταναλωτές πρέπει να διαθέτουν ΑΦΜ, να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας με μέσο ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ και να έχουν γεννηθεί πριν την 1/1/2006.
Όσον αφορά το ύψος επιδότησης, η τελευταία θα καλύπτει τα έξοδα αγοράς και εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα κατά 50% έως 60% και το ύψος της είναι από 510 έως 904 ευρώ, ανάλογα με τη χωρητικότητα της δεξαμενής ζεστού νερού και το εισόδημα του δικαιούχου. Στην κατάταξη θα παίξουν ρόλο εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ, αριθμός εξαρτώμενων τέκνων είναι ορισμένα από τα κριτήρια. Με την έγκριση της αίτησης ο ωφελούμενος θα λαμβάνει μία επιταγή (voucher) που θα μπορεί να εξαργυρώσει κατά την αγορά του ηλιακού θερμοσίφωνα.