Επιστολή προς Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές για 35% στόχο Α.Π.Ε. το 2030

1.841 επισκέψεις στο άρθρο

Επιστολή απεύθυνε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) σε ευρωβουλευτές σχετικά με την αυριανή ψηφοφορία για την Οδηγία για τις ΑΠΕ και το στόχο του 2030, υποστηρίζοντας το στόχο του 35% ως το 2030.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ απευθύνθηκε στους Έλληνες Ευρωβουλευτές ως εθνικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας WindEurope, ενώ ανάλογη επιστολή απέστειλε και στους Κυπρίους Ευρωβουλευτές, δεδομένου ότι επί του παρόντος η WindEurope δεν έχει εκπρόσωπο στην Κύπρο.

Η επιστολή αναφέρει:

«Στις 17 Ιανουαρίου θα καθορίσετε με την ψήφο σας τη θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η ψηφοφορία αυτή θα επηρεάσει την απασχόληση και την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Μέσω αυτού, θα επηρεάσει, επίσης, το μέγεθος της επιχειρηματικής δραστηριότητάς μας και την ικανότητά μας να προσφέρουμε οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινότητες και στις εθνικές κυβερνήσεις.

Η αιολική βιομηχανία στην Ευρώπη απασχολεί 263.000 άτομα και πέρυσι συνεισέφερε 36 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ. Στην αιολική βιομηχανία αποδίδονται 8 δισ. ευρώ σε εξαγωγές εκτός Ευρώπης. Αυτό ωφελεί και άλλους τομείς. Κάθε κύκλος εργασιών 1.000 ευρώ στην αιολική βιομηχανία παράγει 250 ευρώ δραστηριότητας σε τομείς όπως τα μέταλλα, τα χημικά, ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και τα μηχανήματα, οι κατασκευές και η μηχανική.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα δεδομένα αυτά θα διατηρηθούν. Η συμβολή της αιολικής βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει. Η αύξηση της απασχόλησης στη βιομηχανία έχει σταματήσει τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς πολλές χώρες έχουν γίνει λιγότερο φιλόδοξες σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι καθαρές εξαγωγές αιολικού εξοπλισμού μειώθηκαν κατά 30% λόγω του έντονου ανταγωνισμού από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Μια ισχυρή ευρωπαϊκή εγχώρια αγορά για νέες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη διατήρηση των οικονομικών οφελών που προσφέρει ο τομέας, όσο και για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει τεχνολογικός ηγέτης στην περιοχή και θα διατηρήσει την ισχυρή παραγωγική της βάση.

Για το λόγο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει το στόχο του 35% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2030 που προβλέπεται από την Οδηγία για τις ΑΠΕ.

Η αιολική ενέργεια είναι μια βιομηχανία που βασίζεται σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις και επενδύει όπου υπάρχουν φιλόδοξοι και σταθεροί κανονισμοί. Η βιομηχανία επιθυμεί να συνεχίσει να επενδύει στην Ευρώπη. Χρειάζεται επειγόντως ένας στόχος 35% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να δοθεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ότι η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει τα επιτεύγματά της στον τομέα αυτό και να εξασφαλίσει ότι τα οικονομικά οφέλη της αιολικής ενέργειας μένουν στην εγχώρια αγορά.

Με την κατάλληλη πολιτική φιλοδοξία, η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να παράγει ποσοστό 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης έως το 2030. Με το σταθερά μειούμενο κόστος της αιολικής ενέργειας αυτό είναι εφικτό και οικονομικά βιώσιμο.

Η διατήρηση των επενδύσεων και των εγκαταστάσεων στα σημερινά επίπεδα απαιτεί στόχο 35% για την ανανεώσιμη ενέργεια. Το κόστος της διατήρησης του αρχικά προτεινόμενου στόχου της Επιτροπής για 27% είναι 92 δισ. ευρώ αναξιοποίητων επενδύσεων και 132.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της αιολικής ενέργειας που δε θα δημιουργηθούν.

Για να υποστηρίξουμε το μέλλον των επιχειρήσεων μας και την ισχυρή παραγωγική βάση της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, σας ζητάμε να υπερψηφίσετε το στόχο 35% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Πηγή: energia.gr