Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)

2.394 επισκέψεις στο άρθρο

Συνέντευξη Τύπου του ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού, Σ. Φάμελλου και του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, Μ. Βερροιόπουλου.

Για πρώτη φορά στα χρονικά η Ελλάδα αποκτά μακρόπνοο ενεργειακό σχεδιασμό. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) έχει αναρτηθεί, από την προηγούμενη εβδομάδα, σε δημόσια διαβούλευση. Σήμερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, Μιχάλης Βερροιόπουλος, παραχώρησαν σχετική συνέντευξη παραχώρησαν στους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο Υπουργός, ανοίγοντας τη συζήτηση, παρουσίασε τους 3 κεντρικούς πυλώνες του ΕΣΕΚ:
  • αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2030, με αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ (στο 32% της συνολικής κατανάλωσης, που συνεπάγεται 57% στην παραγωγή ενέργειας από 29% σήμερα), περιορισμό του ειδικού βάρους του λιγνίτη και αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως σταθεροποιητικό παράγοντα για τη μεταβατική περίοδο
  • εξοικονόμηση ενέργειας σε πλήθος κλάδων της οικονομίας, με στόχο να επιτυγχάνεται ένας πολύ φιλόδοξος στόχος, 1,5% σε ετήσια βάση
  • αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας, ουσιαστικά με ενίσχυση των πολιτικών που υπάρχουν ήδη και φυσικά επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών, ειδικά των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, στην ενέργεια
Επισημαίνοντας ότι «δεν ξεκινάμε από το σημείο μηδέν - το αντίθετο», ο κ. Σταθάκης ανέφερε εν συντομία το πλέγμα παρεμβάσεων και τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον ενεργειακό τομέα τα τελευταία χρόνια:
  • στο θεσμικό πλαίσιο (απελευθέρωση αγορών, διατήρηση δημοσίου ελέγχου στα δίκτυα, ενεργοποίηση Target Model, μέτρα κατά της ενεργειακής φτώχειας)
  • στην αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος (σταδιακή απόσυρση λιγνίτη, ταχεία απόσυρση πετρελαϊκών μονάδων μέσω της διασύνδεσης των νησιών, κατασκευή αγωγών και δικτύου φυσικού αερίου, διαγωνιστικές διαδικασίες για ΑΠΕ, χωροταξικός σχεδισμός για ΑΠΕ και θεσμοθέτηση Ενεργειακών Κοινοτήτων)
  • στην εξοικονόμηση ενέργειας («Εξοικονομώ ΙΙ» με 50.000 νοικοκυριά, για το οποίο θα ακολουθήσει και νέα προκήρυξη, εξοικονόμηση στα δημόσια κτήρια, συμπληρωματικές πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση ενέργειας σε βιομηχανία, τουριστικές εγκαταστάσεις, εξηλεκτρισμός μεταφορών)
Ο Υπουργός εκτίμησε ότι «με τα σημερινά δεδομένα τον Γενάρη θα υποβάλλουμε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο της χώρας για το 2030».
Στην παρέμβασή του, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι κομβικής σημασίας.

Πρώτον επιτυγχάνει υπέρ το δέον και τους ενεργειακούς και τους περιβαλλοντικούς  στόχους της χώρας για το 2030.
Δεύτερον, εμπεριέχει ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων, εφόσον η αξία των επενδύσεων που περιέχει το Σχέδιο προϋπολογίζεται σε 32 δις ευρώ. `Aρα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και του οικονομικού γίγνεσθαι της χώρας μας, συνδέεται με τη εργασία, καθώς και με τη μόχλευση και ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ.
Τρίτον, συνδέεται και με την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και με τη μείωση του κόστους νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην μείωση του κόστους κατανάλωσης και επιδρώντας  σε ένα  βαθμό και  στο δημοσιονομικό κόστος.»

Στη συνέχεια ο κ. Βερροιόπουλος παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του Σχεδίου. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «Οι ποιοτικοί στόχοι που έχουν τεθεί, είναι για μας εξίσου σημαντικοί με τους ευρωπαϊκούς στόχους, γιΆ αυτό είναι και εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός.
Ο πρώτος στόχος που έχει τεθεί βάλει, είναι να διασυνδέσουμε όλα τα μας τα νησιά.

Ο δεύτερος στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση  των εγχώριων ενεργειακών πηγών. Και αυτός επιτυγχάνεται, τόσο με τις ΑΠΕ όσο και με τον εξηλεκτρισμό του ενεργειακού συστήματος όπως επίσης φυσικά και  με τη μεγάλη προσοχή που δίνουμε στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. 
Ο τρίτος στόχος που βάλαμε αφορά στη μείωση του ποσοστού  της ενεργειακής εξάρτησης. Θέλουμε εξίσου την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, την προώθηση του σχήματος των ενεργειακών κοινοτήτων και αποδοτικότερο ενεργειακά κτιριακό απόθεμα.»

Η διαβούλευση για το ΕΣΕΚ συνεχίζεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/minenv/?p=9704 μέχρι τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 15:00.