Εικόνα 1: Ανάλυση καταστάσεων & επιπτώσεων αστοχίας (FMEA) των βλαβών σε Φ/Β στοιχεία (πηγή TUVR heinland)

Εικόνα 2: υπολογισμός της οικονομικής επίδρασης (πηγή www.solarbankability.or)

Αποφύγετε τις διασυνδέσεις διαφορετικών συνδετήρων

Σωστή εγκατάσταση και πρεσάρισμα των συνδετήρων

Φ/Β: Ελαχιστοποίηση των κινδύνων για μεγιστοποίηση της απόδοσης

2.600 επισκέψεις στο άρθρο

Η εταιρία Stäubli Electrical Connectors/Multi-Contact και η εταιρία Νικόλαος Αδ. Στύλας & ΣΙΑ Ο.Ε., αποκλειστικός αντιπρόσωπος για την Ελλάδα και την Κύπρο, σας εφιστούν την προσοχή σας για τις Φ/Β εγκαταστάσεις σας, μέσω της φερεγγυότητας και αξιοπιστίας των προϊόντων μας.

Αναλυτικότερα, στα παρακάτω μέρη βρίσκονται όλες  οι απαραίτητες πληροφορίες που οφείλει να γνωρίζει ένας εγκαταστάτης ή επενδυτής:
 
Μέρος 1ο: Κίνδυνοι που επηρεάζουν μια Φ/Β εγκατάσταση
Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζονται οι πιο συνηθισμένες αιτίες βλάβης στα Φ/Β πλαίσια. Είναι ταξινομημένα ανάλογα με τον αριθμό προτεραιότητας κινδύνου (Risk Priority Number-RPN) και σαν κύρια αιτία βλαβών στα Φ/Β panels εμφανίζεται η χρησιμοποίηση διαφορετικών τύπων συνδετήρων με εξίσου σημαντική αιτία τη μη σωστή σύνδεση των βυσμάτων (Εικόνα 1).

Στην Εικόνα 2 παρουσιάζονται οι 20 κορυφαίες τεχνικές βλάβες σε συνάρτηση με την οικονομική επίδραση που έχουν σε μια Φ/Β εγκατάσταση. Στις 2 πρώτες θέσεις βλαβών, υπάρχουν η λάθος σύνδεση καλωδίων καθώς και οι κατεστραμμένοι ή καμένοι συνδετήρες

Μέρος 2ο: Κόστος χρησιμοποίησης αυθεντικών συνδετήρων MC4 σε μια εγκατάσταση
Στην Εικόνα 3 φαίνεται ότι το κόστος των συνδέσεων σε σχέση με το συνολικό κόστος της κατασκευής μιας Φ/Β εγκατάστασης είναι της τάξης του 0,003%. Η χρησιμοποίηση κάποιων μη αυθεντικών αντίγραφων των αυθεντικών συνδετήρων MC4 κοστίζει περίπου 30% λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους αυθεντικούς MC4. Το ποσοστό εξοικονόμησης χρημάτων που κερδίζετε είναι της τάξης του 0,001%!!! Πιστεύετε ότι αξίζει το ρίσκο;

Μέρος 3ο: Τρεις πηγές κινδύνου σε μια Φ/Β εγκατάσταση
1.Ποιότητα έναντι προϊόντος χαμηλών προδιαγραφών: Οι αυθεντικοί MC4 συνδετήρες είναι σχεδόν απόλυτα σταθεροί όσον αφορά την θερμοκρασία διότι δεν υπάρχει συσσώρευση θερμοκρασίας χάρη της δοκιμασμένης τεχνολογίας επαφών MULTILAM. Η χρήση όμως συνδετήρων χαμηλότερης ποιότητας είναι επικίνδυνη, λόγω υψηλότερης αντίστασης επαφών που έχει σαν αποτέλεσμα την έκλυση θερμότητας.

2.Αποφύγετε τις διασυνδέσεις διαφορετικών συνδετήρων: Λόγω της διαφορετικότητας των υλικών κατασκευής, των προδιαγραφών και πιστοποιητικών είναι επικίνδυνη η διασύνδεση διαφορετικών συνδετήρων μεταξύ τους.

3.Σωστή εγκατάσταση και πρεσάρισμα των συνδετήρων: Χρησιμοποιώντας πιστοποιημένα εργαλεία για την συναρμολόγηση των συνδετήρων, εξασφαλίζετε την σωστή και ασφαλή εγκατάστασή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά  την εταιρεία Νικόλαος Αδ. Στύλας & ΣΙΑ Ο.Ε πατήστε εδώ.