Η κλιματική αλλαγή μετατρέπει την Ανταρκτική επικίνδυνα
Διαβάστηκε από 2026 αναγνώστες -
Πώς μεταβάλλεται το λευκό τοπίο της παγωμένης ηπείρου η οποία αρχίζει σταδιακά να αποκτά χλωρίδα
Βρετανοί ερευνητές με άρθρο τους στην επιθεώρηση Current Biology αναφέρουν ότι υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση της χλωρίδας στην Ανταρκτική τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Οπως αναφέρουν αν συνεχιστεί η τάση αυτή σύντομα θα υπάρξουν ραγδαίες μεταβολές στο τοπικό οικοσύστημα σημειώνοντας ότι ήδη η Ανταρκτική έχει αρχίσει να πρασινίζει.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στην παρουσία βρύων τα οποία σύμφωνα με τους ερευνητές επεκτείνονται με ταχείς ρυθμούς. «Η Ανταρκτική δεν θα πρασινίσει σε όλο το μήκος και το πλάτος της βέβαια αλλά σίγουρα θα είναι πολύ πιο πράσινη από ότι σήμερα. Αυτή η εξέλιξη δείχνει και το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει στην Ανταρκτική με την υποχώρηση των παγετώνων που δημιουργούν νέα ελεύθερα εδάφη τα οποία σπεύδουν να αποικήσουν γρήγορα τα βρύα» αναφέρει ο Ματ Αμσμπουρι, του Πανεπιστημίου του Εξετερ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Μέχρι σήμερα η παρουσία της χλωρίδας στην Ανταρκτική περιοριζόταν στο 0,3% σε όλη την ήπειρο. Ομως τα βρύα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις ψυχρές συνθήκες και έχουν ξεκινήσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ειδικά στις βορειότερες περιοχές της Ανταρκτικής.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι κλιματικές αλλαγές στην Ανταρκτική θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών γεγονός που θα έχει διάφορες αρνητικές συνέπειες στην περιοχή. Επίσης είναι πολύ πιθανό να εισβάλουν κυριολεκτικά στην ήπειρο διάφορα είδη ζώων και ψαριών που θα προκαλέσουν μεγάλες ανατροπές και αναταραχές στα τοπικά οικοσυστήματα.