Ηγουμενίτσα: 10 Εκ. ευρώ σε νέες βιώσιμες επενδύσεις

1.950 επισκέψεις στο άρθρο

10 εκ. ευρώ νέες βιώσιμες επενδύσεις έως το 2030, προβλέπει ο ενεργειακός σχεδιασμός του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Ηπείρου,ολοκλήρωσε τον Ενεργειακό Σχεδιασμό του για το 2030. Ειδικότερα, στα πλαίσια της προσχώρησης του Δήμου στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Σύμφωνου των Δημάρχων, εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας (ΣΔΒΕ), το οποίο έχει ως στόχοτην μείωση των εκπομπών CO2 τουλάχιστον κατά 40% εντός των ορίων του Δήμου, έως το έτος 2030.ΟΕνεργειακός Σχεδιασμός υλοποιήθηκε με την συμμετοχή των φορέων της πόλης και την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας «ΕΠΤΑ Σύμβουλοι-Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων».

Σύμφωνα με την Απογραφή Κατανάλωσης Ενέργειας και Εκπομπών, στο Δήμο Ηγουμενίτσαςκατά το έτος αναφοράς 2012,εκπέμφθηκαν συνολικά196.983 τόνοι CO2, από τους οποίους32% από τον οικιακό τομέα, 5% από τον πρωτογενή τομέα, 4% από τον δευτερογενή τομέα, 23% από τον τριτογενή τομέα, 29% από τις οδικές μεταφορές και 7% από τα δημοτικά κτίρια& εγκαταστάσεις, οχήματα και τον οδοφωτισμό. Στο Σχέδιο Δράσης Βιώσιμης Ενέργειαςπεριγράφονται οι δράσεις που προγραμματίζει να αναλάβει ο Δήμος για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων του και την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Παρουσιάζονται, επίσης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τα εργαλεία χρηματοδότησης των προτάσεων.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου μείωσης των εκπομπών CO2, έχοντας ήδη εγκαταστήσειφωτοβολταϊκό σύστημα σε κτίριο Δημοτικού Σχολείου και έχοντας υλοποιήσει παρεμβάσειςενεργειακής αναβάθμισηςσε δύο (2) σχολικά κτίρια και στο Κλειστό Γυμναστήριο Ηγουμενίτσας. Παράλληλα, έχει υλοποιήσειεκτεταμένη διαμόρφωσηποδηλατοδρόμου και ζωνών πεζοδρομίων σε κεντρική οδό της πόλης, ενώ στο προσεχές διάστημα θα οριστικοποιηθούν ενεργειακές μελέτες αναβάθμισης οδοφωτισμού και κτιρίωνστα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ELENA, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ωρίμανση των αντίστοιχων έργων.

Υψίστης σημασίας θεωρείται ημείωση εκπομπών CO2 που μπορεί να επιτευχθεί σταδημοτικά κτίρια, στις εγκαταστάσεις υποδομών και στον δημοτικό φωτισμό.

Εφαρμόζοντας σταδιακά τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στους τομείς άμεσης αρμοδιότητας του, ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα αποτελέσει πρότυπο τόσο για τους δημότες (οικιακός τομέας), όσο και για τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, ώστε με τη σειρά τους να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.