Ήλιος για όλους, χωρίς αποκλεισμούς!
Διαβάστηκε από 2041 αναγνώστες -
Δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση για την εικονική αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, ανάγκη για επέκταση του ευεργετικού αυτού μέτρου για όλους τους πολίτες.
Η Greenpeace χαιρετίζει την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την εικονική αυτοπαραγωγή στην Ελλάδα, μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που θα δώσει πρόσβαση στον ήλιο – τον σημαντικότερο πόρο της Ελλάδας – σε ακόμα περισσότερες κοινωνικές ομάδες. Η εικονική αυτοπαραγωγή θα συμβάλει τα μέγιστα στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους που ταλανίζει τη χώρα. Ωστόσο, το νέονομοθετικό πλαίσιοαποκλείει τη συντριπτική πλειονότητατης ελληνικής κοινωνίας, καθώς αφορά κυρίως δήμους και αγρότες. Η Greenpeace καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να άρει τους περιορισμούς, ώστε να ευεργετηθούν από τα οικονομικά οφέλητης εικονικής αυτοπαραγωγής νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Με τη νέα υπουργική απόφαση αναθεωρείται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας με συμψηφισμό (net-metering) ώστε να κατοχυρώνεται θεσμικά η δυνατότητα ιδιοκατανάλωσης ηλιακής ενέργειας με σύστημα που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο στο δίκτυο από τον μετρητή κατανάλωσης (virtualnet-metering). Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος γιατους δήμους να αξιοποιήσουν τις (ανεκμετάλλευτες) οροφές των σχολικών συγκροτημάτων προκειμένου να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες των δήμων σε ηλεκτρική ενέργεια.
Πώς λειτουργεί η εικονική αυτοπαραγωγή (virtualnet-metering)
Η εικονική αυτοπαραγωγή αφορά την παραγωγή και έγχυση ενέργειας από φωτοβολταϊκό σύστημα στο δίκτυο και τονεικονικό (virtual)συμψηφισμό της με μετρητή κατανάλωσης που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του δικτύου. Με την εικονική αυτοπαραγωγή οι δήμοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις στέγες των σχολικών κτιρίων που δεν έχουν σημαντική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αλλά είναι μεγάλες, αναξιοποίητες στέγες, και να παράγουν ηλιακή ενέργεια που πιστώνεται υπέρ άλλων δημοτικών κτιρίων με σημαντική ενεργειακή κατανάλωση (πχ δημαρχείο, δομές στέγασης και φιλοξενίας, ιατρεία, κλινικές, κοινωνικά παντοπωλεία κτλ). Η πρακτική αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών για τους δήμους, τα οποία μέχρι σήμερα δαπανώνταν για την κάλυψη των αναγκώνσε ηλεκτρική ενέργεια των δομών αυτών.
Ένα πρακτικό παράδειγμα είναι το πρόσφατο έργο της Greenpeace με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο 18οΛύκειο Θεσσαλονίκης “Εμμανουήλ Κριαράς”. Το σύστημα θα παράγει ηλιακή ενέργεια που θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση του Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους.Τα δημοτικά έσοδα που θα δημιουργηθούν από τη μείωση των δαπανών για ηλεκτρική ενέργεια θα κατευθυνθούν σε κοινωνικές και αναπτυξιακές δράσεις.
“Την ώρα που η επικαιρότητα εξαντλείται στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και την πώληση λιγνιτικών μονάδων, η κοινωνία μαστίζεται από υπέρογκαενεργειακά κόστη και φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ[5]. Οι εκατομμύρια πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υποφέρουν σήμερα θα μπορούν να πάρουν μία σημαντική ανάσα, όχι με τη διαιώνιση της εξάρτησης της χώρας από τον λιγνίτη, αλλά με πρωτοβουλίες, όπως η εικονική αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας. Η εικονική αυτοπαραγωγή μπορεί να φέρει την επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, με την παροχή δωρεάν ηλιακής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά. Αρκεί η κυβέρνηση να ΅ανοίξειΆ την εικονική αυτοπαραγωγή σε όλους τους πολίτες και η ΔΕΗ να ξεπεράσει την εμμονή της με τον λιγνίτη”,
ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η Greenpeace καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να προχωρήσει γρήγορα στις κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να διευρυνθεί η δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής σε νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν τον κατάλληλο χώρο στο κτίριο τους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού.
“Την ώρα που η επικαιρότητα εξαντλείται στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και την πώληση λιγνιτικών μονάδων, η κοινωνία μαστίζεται από υπέρογκαενεργειακά κόστη και φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Οι εκατομμύρια πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υποφέρουν σήμερα θα μπορούν να πάρουν μία σημαντική ανάσα, όχι με τη διαιώνιση της εξάρτησης της χώρας από τον λιγνίτη, αλλά με πρωτοβουλίες, όπως η εικονική αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας. Η εικονική αυτοπαραγωγή μπορεί να φέρει την επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, με την παροχή δωρεάν ηλιακής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά. Αρκεί η κυβέρνηση να ΅ανοίξειΆ την εικονική αυτοπαραγωγή σε όλους τους πολίτες και η ΔΕΗ να ξεπεράσει την εμμονή της με τον λιγνίτη”,
ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η Greenpeace καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να προχωρήσει γρήγορα στις κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να διευρυνθεί η δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής σε νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν τον κατάλληλο χώρο στο κτίριο τους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού.