Νέοι τεχνολογικά προηγμένοι Ηλιακοί Θερμοσίφωνες

4.097 επισκέψεις στο άρθρο

Oι νέοι ,τεχνολογικά προηγμένοι, ηλιακοί θερμοσίφωνες προσφέρουν δωρεάν ενέργεια και γρήγορη απόσβεση ενώ γλιτώνουν στον καταναλωτή ως και 500 ευρώ τον χρόνο για άλλα 15-20 χρόνια! Διάβασε πιο κάτω ΟΛΑ όσα πρέπει να γνωρίζεις !

Η προστασία του περιβάλλοντος από ρητορική έχει γίνει ανάγκη, από ευχολόγιο έχει γίνει νομοθεσία, από ακτιβισμός έχει γίνει τεχνολογικό άλμα. Μία βασική παράμετρος της προστασίας του περιβάλλοντος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Η εξοικονόμηση ενέργειας με τη σειρά της μπορεί να σημαίνει είτε λιγότερη χρήση συσκευών που καταναλώνουν ενέργεια, κάτι το οποίο συνδέεται με την ενεργειακή φτώχεια όταν γίνεται λόγω οικονομικών παραμέτρων, είτε με χρήση συσκευών που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.
 
Δωρεάν ενέργεια
Υπάρχει όμως και μία συσκευή η οποία λειτουργεί χωρίς να καταναλώνει καθόλου ενέργεια. Δεν καταναλώνει ρεύμα ούτε ορυκτά καύσιμα. Μία συσκευή η οποία κοιτάει τον ήλιο κατάματα και αξιοποιεί στο μέγιστο την ακτινοβολία του. Μιλάμε για τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Ήδη από τη δεκαετία του 1970 τοποθετήθηκαν μαζικά ηλιακοί θερμοσίφωνες σε ταράτσες και σκεπές, παρέχοντας απλόχερα δωρεάν ζεστό νερό στους κατοίκους των κτιρίων. Σχεδόν 50 χρόνια μετά υπάρχουν ηλιακοί θερμοσίφωνες που με την επιμελή συντήρηση τους δουλεύουν ακόμη και σήμερα.
Με βάση πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, σήμερα στην χώρα μας υπάρχει σημαντική διείσδυση των Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων στα κτίρια με περισσότερα από 4,4 εκ. m2 ηλιακών συλλεκτών εγκατεστημένων και αποδιδόμενη ισχύ 3 GWth. Περί το 25-30% των νοικοκυριών στην Ελλάδα έχει εγκατεστημένο ηλιακό θερμοσίφωνα τοποθετώντας την χώρα μας στην 5η θέση παγκοσμίως και 2η πανευρωπαϊκά (μετά την Κύπρο). Οι ποσότητες καυσίμων που εξοικονομούνται σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε 2,2 εκ τόνους CO2, προσφέροντας ένα συνολικό όφελος έως και 16 εκ ευρώ κατά το τρέχον επίπεδο τιμών δικαιωμάτων ρύπων για τη χώρα μας.
 
Τεχνολογικές εξελίξεις
Από τη δεκαετία του 1970 και μέχρι σήμερα η τεχνολογία επηρέασε και αυτό το προϊόν. Τα θερμοδοχεία βελτιώθηκαν σε αντοχή, μόνωση και διαβρωτική προστασία, οι ηλιακοί συλλέκτες βελτιώθηκαν σε ενεργειακή απόδοση με υψηλής διαπερατότητας τζάμια, υψηλής απορρόφησης θερμότητας επιφάνειες, βελτιωμένο σχεδιασμό και υλικά για ελαχιστοποίηση θερμικών απωλειών. Συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας επιτρέπουν την τοποθέτηση του θερμοδοχείου σε λεβητοστάσια και άλλους χώρους, μακριά από τους ηλιακούς συλλέκτες, για λειτουργικούς ή αισθητικούς λόγους.  Και όλα αυτά με χαμηλότερο κόστος αγοράς από τους καταναλωτές.
Παράλληλα το προϊόν μπορεί είτε να συμπληρώσει ενέργεια από ηλεκτρικό ρεύμα ή από το σύστημα θέρμανσης όταν ο ήλιος δεν επαρκεί, αν και στην Ελλάδα οι ημέρες που δεν έχουμε ήλιο είναι πολύ λίγες.
Όμως οι σύγχρονες εφαρμογές ηλιοθερμίας έχουν αλλάξει το ρόλο της. Ηλιακοί συλλέκτες συνεργάζονται με άλλες ενεργειακές τεχνολογίες σε κτίρια, βιομηχανία και άλλες ειδικές εφαρμογές για να υποβοηθήσουν τη λειτουργία τους. Ένα σύστημα ηλιακών συλλεκτών μπορεί να προθερμάνει νερό που θα τροφοδοτήσει σύστημα θέρμανσης με αντλία θερμότητας, βιομάζα, ξυλολέβητα, λέβητα αερίου ή πετρελαίου κλπ ώστε πρακτικά να του επιτρέψει να λειτουργήσει λιγότερο. Σημαντική είναι η ύπαρξη δαπεδοθέρμανσης ή φαν κόιλ ή μεγάλου μεγέθους θερμαντικών σωμάτων. Οι εγκαταστάσεις αυτές απαιτούν εμπειρία και καλή ποιότητα που οι ελληνικές βιομηχανίες και οι συνεργάτες τους διαθέτουν.
Παράλληλα ένα σωστά μελετημένο και ενεργειακά αποδοτικό σύστημα ηλιοθερμίας μπορεί να ζεστάνει νερό για πισίνα, να προθερμάνει ζεστό βιομηχανικής χρήσης ή ακόμη και να υποβοηθήσει ένα σύστημα κλιματισμού και ψύξης.
 
Και από συντήρηση;
Ένα τεράστιο πλεονέκτημα των ηλιοθερμικών συστημάτων οποιασδήποτε τεχνολογίας και εφαρμογής είναι οι ελάχιστες ανάγκες συντήρησης. Σε περιοχές με τη συνηθισμένη ποιότητα πόσιμου νερού δεν απαιτείται παρά ένας καθαρισμός του δοχείου εσωτερικά κατά κανόνα ανά διετία και ένας έλεγχος του αντιπαγωτικού υγρού στους συλλέκτες. Ακόμαεξετάζεται η αντικατάσταση του ανοδίου που προσφέρει αντιδιαβρωτική προστασία στο θερμοδοχείο, το οποίο όμως είναι ιδιαίτερα χαμηλού κόστους.
Σε κάθε περίπτωση όμως η τακτική συντήρηση, με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή είναι πολύ κρίσιμη όχι μόνο για την αξιοπιστία αλλά και για την απόδοση του ηλιοθερμικού συστήματος.
 
Τελικά η ηλιοθερμία κάνει απόσβεση της επένδυσης;

Για το ζεστό νερό χρήσης τα πράγματα είναι πολύ απλά. Μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων ξοδεύει κάθε ημέρα περίπου 200 λίτρα ζεστού νερού δηλ. 73 κυβικά μέτρα τον χρόνο (Είναι περίπου τέσσερα βυτία). Για να ζεσταθούν αυτά τα 73 κυβικά μέτρα με ηλεκτρικό θερμοσίφωνο χρειάζονται 450-500 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν τραβάει την προσοχή του καταναλωτή, επειδή είναι «κρυμμένο» μέσα στον λογαριασμό του ρεύματος μαζί με την συνολική κατανάλωση και καταβάλλεται τμηματικά μέσα σε ολόκληρο τον χρόνο.
Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας, μπορεί άνετα με το ζεστό νερό που παράγει να εξοικονομήσει τα 370-450 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής σε 3 χρόνια παίρνει τα χρήματα του πίσω και για περίπου άλλα 15 – 20 χρόνια έχει δωρεάν ζεστό νερό.
Αλλά και σε πιο πολύπλοκες εφαρμογές η απόσβεση της επένδυσης είναι σχετικά σύντομη και μπορεί να υπολογιστεί με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, σε σχέση με μια συμβατική επιλογή.
 
Τι πιστοποιήσεις έχει ένα ηλιοθερμικό σύστημα;
Οι πιστοποιήσεις που μπορεί να έχει ένα ηλιοθερμικό σύστημα προσδιορίζονται από τον τύπο του. Ο κλασσικός ηλιακός θερμοσίφωνας που στην Ελλάδα κατά κανόνα έχει και ηλεκτρική αντίσταση πρέπει να φέρει σήμανση CE. Αυτό σημαίνει ότι έχει σχεδιαστεί, δοκιμαστεί εργαστηριακά και παράγεται με βάση τις απαιτήσεις ασφάλειας και ενεργειακής του απόδοσης. Παράλληλα οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς πιστοποιούν τα ηλιοθερμικά προϊόντα τους (μόνο τους ηλιακούς συλλέκτες ή ολόκληρο το σύστημα) κατά το διεθνές σχήμα SolarKeyMark. Μία αντίστοιχη πιστοποίηση πρακτικά υποδηλώνει ότι ο κατασκευαστής υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για ασφάλεια και απόδοση.
 
Τι να προσέξει κανείς στην επιλογή ηλιοθερμικού συστήματος
Η πρώτη παράμετρος είναι η εφαρμογή του. Είναι για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης μόνο; Αν ναι, θα συνδεθεί και με το καλοριφέρ; Αντίσταση μας χρειάζεται για να θερμάνουμε νερό με ρεύμα όταν δεν επαρκεί ο ήλιος ή δε λειτουργεί το καλοριφέρ; Εδώ λοιπόν έχουμε τα συστήματα διπλής ενέργειας (αν έχει και αντίσταση) ή τριπλής ενέργειας (αν έχει αντίσταση και συνδέεται και με το καλοριφέρ η την αντλία θερμότητος).
Αν το σύστημα καλείται να παράξει ζεστό νερό για χρήση αλλά και να υποβοηθήσει ένα σύστημα θέρμανσης, είναι απαιραίτητη μία μελέτη από εξειδικευμένο μηχανικό. Πρέπει να επιλεγούν οι κατάλληλου τύπου θερμικοί ηλιακοί συλλέκτες, επαρκούς επιφάνειας και μελετημένης τοποθέτησης και διασύνδεσης. Οι ανάγκες του κτιρίου, το είδος του συστήματος θέρμανσης (χαμηλής ή υψηλής θερμοκρασίας, ανάλογα αν θα λειτουργήσει με fancoils, κλασσικά θερμαντικά σώματα ή με δαπεδοθέρμανση), ακόμη και η γεωγραφική αποτελούν δεδομένα της μελέτης.
Μία ακόμη παράμετρος είναι ο τρόπος τοποθέτησης. Αν επιλεγεί η τοποθέτηση θερμοδοχείου και συλλεκτών σε ταράτσα ή στέγη, τότε δεν απαιτούνται αυτοματισμοί. Το νερό κυκλοφορεί με φυσική ροή, εκμεταλλευόμενο τις θεωρίες των ρευστών: Το ζεστό υγρό έχει την τάση να ανεβαίνει ψηλότερα από το κρύο. Συνεπώς η κυκλοφορία του νερού ή του αντιπαγωτικού υγρού από το συλλέκτη προς το θερμοδοχείο γίνεται με τους νόμους της φυσικής. Αν επιλεγεί ή απαιτείται η τοποθέτηση του θερμοδοχείου χαμηλότερα από τους συλλέκτες, τότε το ρόλο της φυσικής αναλαμβάνει ένας αυτοματισμός που κάνει την κυκλοφορία βεβιασμένη.
Η τεχνολογία του ηλιοθερμικού συστήματος επίσης είναι θέμα επιλογής. Τα θερμοδοχεία στην πλειοψηφία τους είναι απόχάλυβα με αντιδιαβρωτική προστασία εσωτερικά, από ανοξείδωτο χάλυβα ή από χαλκό. Είναι αντιληπτό ότι το κόστος παραγωγής συνδέεται με το κόστος αγοράς τους αλλά και με την αναμενόμενη αξιοπιστία τους. Επίσης, οι ηλιακοί συλλέκτες μπορεί να είναι επιλεκτικοί ή κοινοί. Αν και οι επιλεκτικού τύπου κυριαρχούν στην αγορά, η οικονομικότερη επιλογή απλών συλλεκτών μπορεί να είναι αποδεκτή και λειτουργική σε απλές εφαρμογές αν η περιοχή έχει υψηλή ηλιοφάνεια.
Σε κάθε περίπτωση ζητήστε από τον έμπορο να σας επιδείξει πιστοποιητικά CE και πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης. Αν κάποιος σας διαφημίσει ηλιοθερμικό σύστημα με ενεργειακή απόδοση Α με κάμποσα + δίπλα του να είστε βέβαιοι ότι αυτό είναι παραπλανητικό.
Και τέλος μην ξεχνάτε ότι όσο πιο περίπλοκη είναι η εφαρμογή τόσο περισσότερο προσεκτικοί πρέπει να είστε στην επιλογή του μελετητή και του εγκαταστάτη, ώστε τόσο η επιλογή των υλικών, όσο και η εγκατάσταση και ρύθμιση τους να εξασφαλίζουν απόδοση και αξιοπιστία.
 
Και από εγγύηση;
Η νομοθεσία για τις νόμιμες εγγυήσεις προϊόντων ορίζει ως ελάχιστη εγγύηση του κατασκευαστή στα 2 έτη. Παρόλα αυτά η ποιότητα και αξιοπιστία των Ελλήνων κατασκευαστών έχει οδηγήσει την εγχώρια αγορά στην παροχή εγγυήσεων για 5, 10 ή και περισσότερα έτη.
Σε κάθε περίπτωση όμως, όχι μόνο να ζητήσετε εγγράφως την εγγύηση γιατί μπορεί να έχει σημαντικούς όρους. Ευνόητο είναι ότι για να ισχύσει θα πρέπει να κάνετε αποδεδειγμένα τις προβλεπόμενες συντηρήσεις αλλά και η ποιότητα νερού στην περιοχή σας να μην είναι ακραία ως προς τη διαβρωτικότητα της. Παρόλα αυτά κάποιες εγγυήσεις μπορεί μετά τα ελάχιστα 2 χρόνια της νόμιμης εγγύησης να έχει όρους για την παροχή της, εξαιρώντας κάποια από τα συντιθέμενα ή υλικά, τα οποία αναμένεται να χρειαστούν αντικατάσταση (π.χ. ηλεκτρική αντίσταση).
 
Να αγοράσω ελληνικό ηλιοθερμικό σύστημα;
Η Ελληνική βιομηχανία παραγωγής ηλιοθερμικών συστημάτων είναι η 2η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τους 300,000 ηλιακούς συλλέκτες και τις 130,000 δεξαμενές. Ο κλάδος εξακολουθεί να απασχολεί άμεσα περίπου 4,000 εργαζόμενους συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας είναι πραγματικά υψηλή. Οι εξαγωγές της ελληνικής βιομηχανίας ξεπερνούν το 50% της παραγωγής μας βοηθώντας συνεπώς τον εθνικό στόχο αναφορικά με το εμπορικό ισοζύγιο.
Επιπλέον η Ελλάδα έχει μία και μοναδική γραμματεία Τεχνικής Επιτροπής της CEN, την TC 312 η οποία αναπτύσσει τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα για τα ηλιοθερμικά προϊόντα, κάτι που καταδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της βιομηχανίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Και αν δε σας αρκούν τα παραπάνω στοιχεία, παρατηρήστε ότι στην αγορά το 95% των προϊόντων είναι ελληνικά!
 
Η ηλιοθερμία στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ` Οίκον
Οι τεχνολογίες ηλιοθερμίας εντάσσονται και πάλι στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατΆ Οίκον, αυτή τη φορά με μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών. Από τον κλασσικό ηλιακό θερμοσίφωνα, μέχρι τα κεντρικά συστήματα και τις σύγχρονες εφαρμογές υποβοήθησης θέρμανσης για οικονομία στην βασική πηγή ενέργειας (πετρέλαιο, αέριο, βιομάζα, ρεύμα). Παράλληλα συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας σας.
Το νέο Εξοικονομώ ΚατΆ Οίκον επιδοτεί μόνο πιστοποιημένα προϊόντα, τα οποία συνοδεύονται από τα απαραίτητα από τον νόμο πιστοποιητικά, στοιχεία απόδοσης και σημάνσεις.
Είναι αντιληπτό ότι μέσα από την επιδότηση του προγράμματος Εξοικονομώ κατΆ Οίκον ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης σας ελαχιστοποιείται και τα επόμενα χρόνια απολαμβάνεται εντελώς δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο.
 
Και λίγα λόγια για την ΕΒΗΕ
Η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, η οποία εκπροσωπεί τον δυναμικό κλάδο των βιομηχανιών κατασκευής θερμικών ηλιακών συστημάτων στην Ελλάδα. ιδρύθηκε το 1979 και είναι η παλαιότερη ένωση στο χώρο των ΑΠΕ στην Ευρώπη.
Η ΕΒΗΕ αποτελεί διασφάλιση ότι όλες οι απαιτήσεις της νομοθεσίας πληρούνται αλλά και επιτυγχάνεται ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας, απόδοσης και αξιοπιστίας των προϊόντων, μέσα από τις δράσεις ενημέρωσης αλλά και τεχνικής βοήθειας των μελών της.
Επιλέγοντας ηλιοθερμικό σύστημα από μέλος της ΕΒΗΕ διασφαλίζετε αξιοπιστία, ασφάλεια και ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις του Εξοικονομώ ΚατΆ Οίκον, ώστε να απολαμβάνετε δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο απροβλημάτιστα για δεκαετίες.
Εμπιστευτείτε τον ΗΛΙΟ και τα μέλη της ΕΒΗΕ για να ζεστάνετε τον χειμώνα το σπίτι σας και για 90% κάλυψη των αναγκών σας σε ζεστό νερό
 
Τα μέλη της ΕΒΗΕ μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα www.ebhe.gr

`Αρθρο του κυρίου Ευθύμιου Σπανού, πρόεδρος της ΕΒΗΕ.