Έργα σε μικρότερο χρόνο και κόστος, μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερα λάθη υπόσχεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον κλάδο των κατασκευών. Αυτό ήταν το θέμα που απασχόλησε τους παρευρισκόμενους στην ημερίδα της ΠΕΔΜΕΔΕ στις 13 Φεβρουαρίου.
Πώς βοηθά η ψηφιοποίηση τις κατασκευές
Η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα βοηθήσουν τον κατασκευαστικό κλάδο να βελτιωθεί στο κομμάτι της πιστοποίησης και ασφάλειας ενός κτιρίου, αλλά και επιτυγχάνοντας μείωση του κόστους και του χρόνου ενός έργου, αποφυγή λαθών κ.ά. Δυστυχώς, ο κατασκευαστικός κλάδος χρειάζεται να κάνει αρκετά βήματα ακόμη ώστε να αγκαλιάσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Βιώσιμες υποδομές χάρη στην ψηφιοποίηση
Στην ημερίδα, ο Υπουργός που ήταν ο βασικός ομιλητής, αναφέρθηκε στα θέματα της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κρατικού μηχανισμού. Ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, κ. Μιχαήλ Δακτυλίδης, ανέλυσε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιοποίηση στον κλάδο: «Η ψηφιοποίηση των Κατασκευών με τη βοήθεια του ΒΙΜ, της μοντελοποίησης των κατασκευαστικών πληροφοριών, που βασίζεται στη χρήση έξυπνων ψηφιακών μοντέλων, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής με έξυπνες και βιώσιμες υποδομές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι τεχνολογίες ΒΙΜ έχουν καθιερωθεί στους διεθνείς τομείς Σχεδιασμού, Διαχείρισης και Κατασκευής Τεχνικών Έργων, προτείνοντας επαναστατικές μεθόδους και εργαλεία. Με τη χρήση του ΒΙΜ επιτυγχάνεται ο σχεδιασμός κτιρίων και υποδομών γρηγορότερα, οικονομικότερα, με καλύτερη ποιότητα και με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Tα οφέλη είναι πολυδιάστατα, αφού εκμηδενίζεται η ασάφεια, μεγιστοποιείται η συνέργεια όλων των εμπλεκομένων πλευρών και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα λάθους τόσο στο σχεδιασμό όσο και στον προγραμματισμό των έργων. Οι πληροφορίες που μπορεί να περιέχει το μοντέλο αυτό αυξάνουν την αξία του έργου και τη δυνατότητα ελέγχου και διαχείρισης του ενεργειακού αποτυπώματός του από την σύλληψη μέχρι το τέλος της ζωής του.
ChatGTP, το νέο internet
Ο Δρ. Αντώνιος Πανάς, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΕΔΜΕΔΕ, επικεντρώθηκε στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση του Κατασκευαστικού Κλάδου, (Construction 4.0) τονίζοντας ότι οι ψηφιακές ανάγκες σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να απαντηθούν μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατάρτιση των εργαζομένων. Επιπλέον παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα σε σχέση με την έλλειψη εργατικού δυναμικού και την έλλειψη ψηφιακής κατάρτισης. Σημείο ενδιαφέροντος και καινοτομίας υπήρξε η αναφορά στο ChatGPT, το νέο internet που προκαλεί αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και μεγάλες αλλαγές γενικότερα.
Η τεχνητή νοημοσύνη
Ο υποψήφιος Διδάκτωρ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, κ. Οδυσσέας Δρόσης, αναφέρθηκε στα οφέλη της εφαρμογής της επιστήμης αυτής στον Κατασκευαστικό Κλάδο, επισημαίνοντας συγκεκριμένα πεδία χρήσης και αναπτύσσοντας ειδικότερες ιδέες σχετικά με την «όραση των υπολογιστών» και τη χρήση τους στην αυτοματοποιημένη απεικόνιση έργων για την μέτρηση των αποστάσεων και τον έλεγχο προόδου των κατασκευών και τήρησης του χρονοδιαγράμματος, καθώς και για την «έξυπνη επιλογή σημείων γεωτρήσεων», αλλά και για τις «προσομοιώσεις» με σκοπό τη μείωση του κόστους και χρόνου κατασκευής των έργων και την αποφυγή λαθών.