Κατεργασμένο δέρμα αρκούδας βρέθηκε κοντά στον Αλιάκμονα

Διαβάστηκε από 4181 αναγνώστες -

Η περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος επισημαίνει ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για παράνομη ενέργεια.

 

Κατεργασμένο δέρμα νεαρής καφέ αρκούδας εντόπισε η Ομάδα ¶μεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος» σε παραποτάμια περιοχή του Αλιάκμονα.

Όπως γνωστοποίησε η οργάνωση η ομάδα της έφτασε στην περιοχή ύστερα από αναφορά πολίτη σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Καστοριάς. Μετά τη θανάτωση της αρκούδας, το δέρμα αφαιρέθηκε ολόκληρο και υπέστη κατεργασία, κατά την οποία διατηρήθηκαν τα νύχια της. Επρόκειτο για νεαρό ζώο, ωστόσο το φύλο του δεν μπόρεσε να εξακριβωθεί.

Ο «Αρκτούρος» επισημαίνει ότι «σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για παράνομη ενέργεια, διότι εάν είχε εισαχθεί νόμιμα από το εξωτερικό, από κάποια χώρα που επιτρέπεται το εμπόριο δέρματος αρκούδας, θα έφερε σχετική ανάγλυφη σφραγίδα και συνοδευτικά έγγραφα CITES. Η απουσία όμως σφραγίδας και των εγγράφων αποδεικνύει ότι είτε έχει εισαχθεί παράνομα είτε η παράνομη αυτή πράξη έγινε εντός της Ελλάδας».

Στο πλαίσιο αυτό ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση Δασών στην οποία παραδόθηκε το δέρμα για καταστροφή, αφού έγινε συλλογή γενετικού υλικού. Στη συνέχεια κατατέθηκε μήνυση κατά αγνώστων.
 

Η οργάνωση αναφέρει ότι ο φόνος αρκούδας και η αγοραπωλησία ειδών που τελούν υπό καθεστώς προστασίας απαγορεύονται στην Ελλάδα και τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο από το 1969.

Οι πολίτες που αντιλαμβάνονται παράνομα περιστατικά αγοραπωλησίας ή θανάτωσης αρκούδων ή λύκων μπορούν να απευθύνονται στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, το αρμόδιο Δασαρχείο ή τον «Αρκτούρο» στο 23860 41500.

Πηγή: Newsbeast

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ