Κατοικία με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα στα Χανιά

3.034 επισκέψεις στο άρθρο

Η εταιρεία Νικόλαος Πατεράκης μας παρουσιάζει μια κατοικία με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα στα Χανιά τάξεως 200τ.μ.

Η κατοικία τάξεως 200τμ, βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Ονουφρίου στα Χανιά.
Η θέα προς το βουνό του Σταυρού στα ανατολικά, προς τα Λευκά Όρη στα νότια καθώς και η ανάγκη πλέον για σχεδιασμό κτιρίων χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος, αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια λήψης αρχιτεκτονικών αποφάσεων.

Ένα από τα εργαλεία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με βιοκλιματικά κριτήρια, αποτελεί η βέλτιστη αξιοποίηση του προσανατολισμού και συγκεκριμένα του Νοτιοανατολικού. Με βάση αυτό, η ογκοπλασία του κτιριακού όγκου δημιουργείται με στόχο τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή του.

Συγκεκριμένα, η κυρίως κατοικία σχήματος “π” και ο ενταγμένος στο έδαφος όγκος του ξενώνα, μεγιστοποιούν την έκθεση στο νοτιοανατολικό προσανατολισμό καθώς εκμεταλλεύονται τη διαφορετική γωνία πρόσπτωσης του ηλιακού φωτός κατά τον εποχιακό κύκλο.

 Προς αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργούνται δύο βασικοί ηλιακοί χώροι, ο ένας με σταθερό πρόβολο σκίασης και ο άλλος με περιστρεφόμενες περσίδες και τοίχο μάζας. Η θέρμανση και η ψύξη των δύο αυτών χώρων γίνεται με φυσικό τρόπο, μεταφέροντας την επιθυμητή ποσότητα θερμότητας προς τους επιμέρους χώρους του σπιτιού, εξασφαλίζοντας έτσι συνθήκες θερμικής άνεσης. Ο ηλιακός χώρος με τη μεγάλη γωνιακή τζαμαρία, έχει τη δυνατότητα να ανοίξει προσφέροντας ένα δροσερό ημι – υπαίθριο χώρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 Συνδυαστικά με τους δύο ηλιακούς χώρους και προς την επίτευξη της θερμικής άνεσης, λειτουργούν οι υδάτινες επιφάνειες στους νότιους τοίχους , το φυτεμένο δώμα, η απόκρυψη του δυτικού φωτός, το κάθετο και διαμπερές φρεάτιο αερισμού με τα μικρά ανοίγματα στο Βορρά καθώς και τα ελεγχόμενης σκίασης ανοίγματα οροφής. Παράλληλα, τα φωτοβολταϊκά πανέλα, το ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ΖΝΧ και το σύστημα κάθετης γεωθερμίας με εναλλαγή θερμότητας συμβάλλουν στο χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου.

Με αυτόν τον τρόπο καταλήγουμε σε ένα κτήριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, βάση της ευρωπαική οδηγίας 2010/31/ΕΕ, "κτήριο με πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση" (nearly zero energy buildings- nZEB)

Η περιμετρική τοιχοποιία του κτιρίου από φυσική πέτρα, αξιοποιείται σημειακά λόγω της θερμοχωρητικότητάς της, συμβάλλοντας έτσι στη βελτιστοποίηση του εσωκλίματος και εντάσσοντας οπτικά την κατοικία στο τριγύρω τοπίο.
 

Αρχιτεκτονική μελέτη: Parti Architecture

Στατική μελέτη:  Τεχνικό Γραφείο Ευθυμίου

Μηχανολογική μελέτη:  Paterakis Energy

Κατασκευή: Paterakis Energy

Διακόσμηση & Φωτισμός: Parti Architecture

Κείμενα & Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: Parti Architecture


Πατεράκης Νικόλαος
Διπλ. Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης M.sc Πολυτεχνείο Κρήτης
Κουνουπιδιανα-Χανιά-Κρήτη

Καλέστε:  6945487167
Δείτε: www.paterakisenergy.gr
Email: [email protected]