Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε net metering

Διαβάστηκε από 4019 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/7/2019

Από χτες ξεκίνησαν οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε net metering υπό το νέο καθεστώς στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

 

Στα δύο μεγαλύτερα αυτόνομα συστήματα (Κρήτη, Ρόδος), ιδιώτες μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 100 kW, ενώ για εταιρίες και ενεργειακές κοινότητες το όριο διαμορφώνεται στα 500 kW

Ξεκινά σήμερα (22/7) από τον ΔΕΔΔΗΕ η υποδοχή αιτημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος που θέσπισε η υπουργική απόφαση του περασμένου Μαρτίου για το net metering και το virtual net metering.

Όσον αφορά τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, η υπουργική απόφαση καθορίζει μέγιστα όρια εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών σε net metering, ανάλογα με το μέγεθος του αντίστοιχου αυτόνομου συστήματος και την κατηγορία στην οποία εντάσσεται κάθε παραγωγός. 

Έτσι, για παράδειγμα, στα δύο μεγαλύτερα αυτόνομα συστήματα (Κρήτη, Ρόδος), απλοί ιδιώτες μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 100 kW, ενώ το όριο αυτό φτάνει τα 500 kW για πρόσωπα νομικού ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, αλλά και ενεργειακές κοινότητες. 

Σε μεσαίου μεγέθους αυτόνομα συστήματα (όπως Κως, Μυτιλήνη), το «πλαφόν» για τους ιδιώτες έχει ορισθεί στα 50 kW, στα 200 kW για τις ενεργειακές κοινότητες και στα 100 για τα πρόσωπα νομικού ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς. 

Εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός από ενεργειακές κοινότητες 

Παράλληλα, όπως και στο διασυνδεδεμένο σύστημα, η υπουργική απόφαση άνοιξε τον δρόμο για την αξιοποίηση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και από τις ενεργειακές κοινότητες. 
Στα μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ο σταθμός παραγωγής θα πρέπει να εγκαθίσταται στο ίδιο ηλεκτρικό σύστημα και στο ίδιο δίκτυο διανομής με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης, εντός της Περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η έδρα της κοινότητας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και στο διασυνδεδεμένο σύστημα, και στην περίπτωση των μη διασυνδεδεμένων νησιών ο Διαχειριστής θα υποδέχεται αιτήσεις σύνδεσης μόνο για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, χωρίς συστήματα αποθήκευσης. 

Η έναρξη υποδοχής αιτημάτων λοιπών τεχνολογιών, αιτημάτων με συνδυασμό δύο τεχνολογιών και αιτημάτων με αποθήκευση ενέργειας θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, με τη σχετική ημερομηνία να γνωστοποιείται από τον Διαχειριστή μέσω νέας ανακοίνωσης.

Τα αιτήματα για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που συνδέονται στο δίκτυο Χαμηλής και Μέσης Τάσης που αφορούν στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, θα υποβάλλονται στις αρμόδιες Περιοχές του ΔΕΔΔΗΕ, με συμπλήρωση των σχετικών εντύπων αίτησης και συνυποβολή των προβλεπόμενων εγγράφων και στοιχείων. 

Στον ιστότοπο του ΔΕΔΔΗΕ, στα θέματα του Διαχειριστή ΜΔΝ, έχουν αναρτηθεί τα νέα έντυπα αιτήσεων σύνδεσης και το σχετικό πληροφοριακό υλικό προσαρμοσμένο στο νέο καθεστώς.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ Κατ` Οίκον»

Ξεκίνησαν τα αιτήματα στον ΔΕΔΔΗΕ για net metering

Εναέριες θερμογραφήσεις φωτοβολταϊκών!

Αντλίες και πιεστικά Grundfos, για πάντα κοντά σας!

Φωτισμός Πισίνας από την Mechanical Solutions

Διάκριση της ΚΑΥΚΑΣ στα Corporate Superbrands 2018-2019

Η LG φέρνει την τεχνογνωσία της για τα ηλιακά πάνελ στο ευρωπαϊκό κοινό

Η εταιρία DAUWIN - ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  συμμετέχει στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ

Ρουμελιώτης: Πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στα ενεργειακά κτίρια

H άνεση στον χώρο σας!

140 εκατ. ευρώ για την πρόληψη πυρκαγιών

Ξυλόμαλλο: Η φύση συναντάει την ηχομόνωση

Θέρμανση & ψύξη με υπογραφή από την Olefini

Radiater Aqua Eco - Το Ειδικό Χρώμα Νερού για Καλοριφέρ από τη Vivechrom

Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Ένωσης Επιχειρήσεων Θέρμανσης Ενέργειας

Διεθνής Διάκριση για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Σερρών

NANODOMI: Παραδόσεις Φ/Β Πάρκων συνολικής ισχύος 2,9MWp

AQUA PROJECT: Λύσεις για τη διαχείριση της κατανάλωσης των υδάτων

20 χρόνια εμπειρίας περιβαλλοντικού σχεδιασμού και κατασκευής

Τρεις κινήσεις για την ενίσχυση των ΑΠΕ από το ΥΠΕΝ

περισσότερα »