- Ανοιχτού τύπου: Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής - Κλειστού τύπου: Λιγότερη συντήρηση
- Λάθος εγκατάσταση; Μόνιμη βλάβη της μπαταρίας
- Βάλε τις μπαταρίες στην ίδια διάταξη για σταθερή θερμοκρασία
- Όλα τα λάθη που οδηγούν σε βλάβες
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα χρησιμοποιούνται ευρέως από όσους θέλουν να απεξαρτηθούν πλήρως από οποιονδήποτε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, να πουν δηλαδή οριστικό αντίο στους λογαριασμούς.
Σε ένα τέτοιο αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα καθοριστικό ρόλο παίζουν οι συσσωρευτές ή αλλιώς μπαταρίες και έχουν κάποια ιδιαίτερα μυστικά. Προσοχή σε «αστοχίες», όπως η επιλογή του λάθος συσσωρευτή και στην τοποθέτηση σε χώρο που δεν επιτρέπει να διατηρούν τη θερμοκρασία τους σταθερή! Επιπλέον, η καλή χρήση και συντήρηση της μπαταρίας εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία κάθε Αυτόνομου Συστήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τύπος, εγκατάσταση, συντήρηση & έλεγχος απόδοσης τα μυστικά!
Ανοιχτού τύπου μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, κλειστού τύπου λιγότερη συντήρηση
Λάθος εγκατάσταση; Μόνιμη βλάβη της μπαταρίας
Βάλε τις μπαταρίες στην ίδια διάταξη για σταθερή θερμοκρασία
Χρόνος & διαδικασία συντήρησης, λάθη που οδηγούν σε βλάβες
Οπωσδήποτε συσκευή ελέγχου για κατάσταση φόρτισης, υπόλοιπο ενέργειας
Επίλεξε τύπο μπαταρίας ανάλογα με τις απαιτήσεις σου!
Οι μπαταρίες κατασκευάζονται με μία ποικιλία δομών και υλικών, ανάλογα με την εφαρμογή. Οι εφαρμογές ΑΠΕ απαιτούν συσσωρευτές με δυνατότητα εκφόρτισης μεγαλύτερη του 50% της χωρητικότητας αποθήκευσης τους, κατ επανάληψη. Αυτό ονομάζεται «βαθύς κύκλος». Ένα πλήρως αυτόνομο οικιακό σύστημα θα χρειαστεί 50 έως 250 κύκλους φόρτισης εκφόρτισης ανά έτος σε 30-80% βάθος εκφόρτισης (ανάλογα με την περιστασιακή ή μόνιμη χρήση της κατοικίας).
Μπαταρία κλειστού ή ανοιχτού τύπου;
Μια άλλη διάκριση των συσσωρευτών είναι μεταξύ κλειστού (χωρίς συντήρηση - VRLA) και ανοιχτού-υγρού τύπου. Οι περισσότερες μπαταρίες βαθειάς εκφόρτισης είναι υγρού τύπου. Απαιτούν συχνή πλήρωση υγρών, αλλά τείνουν να διαρκούν περισσότερο χρονικό διάστημα. Οι μπαταρίες έκτακτης ανάγκης σε καταστάσεις αναμονής είναι συχνά κλειστού τύπου, και δεν απαιτούν τακτική συντήρηση.
Οι συσσωρευτές VRLA επιλέγονται επειδή εξαλείφουν την ανάγκη για αεριζόμενο χώρο και έχουν εύκολη πρόσβαση, κοστίζουν ακριβότερα σε σχέση με τους υγρού ηλεκτρολύτη και απαιτούν πιο προσεκτική επαναφόρτιση, αλλά υπερέχουν ειδικότερα σε ανεπιτήρητες εφαρμογές.
Οι απορροφημένου ηλεκτρολύτη (AGM) συσσωρευτές έχουν σχεδιαστεί για εφαρμογές float (standby), και είναι η καλύτερη επιλογή για διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα που περιλαμβάνουν εφεδρική μπαταρία. Οι συσσωρευτές τεχνολογίας GEL ηλεκτρολύτη έχουν σχεδιαστεί για κυκλικές και μεγάλου βάθους εκφορτίσεις και θεωρούνται ιδανικοί για Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά Συστήματα πλήρους χρήσης.
Πώς τοποθετούνται για διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας!
Οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος χάνουν προσωρινά περίπου το 20% της πραγματικής χωρητικότητας τους όταν η θερμοκρασία τους πέσει στους -1 °C σε σχέση με την απόδοσή τους στους 25 °C. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, το ποσοστό των μόνιμων βλαβών αυξάνεται. Έτσι είναι επιθυμητό να προστατευτούν οι μπαταρίες από ακραίες θερμοκρασίες.
Η ώρα της συντήρησης!
Οι μπαταρίες πρέπει να συντηρούνται κάθε μήνα, το αργότερο κάθε τέσσερις μήνες με βάση το είδος τους. Διαφορετικά κινδυνεύεις από βραχυκυκλώματα, ακόμα και πιθανές εκρήξεις!