Στο Αμύνταιο τηλεθερμαίνονται με καύση βιομάζας!
3.282 επισκέψεις στο άρθρο
Στο Δήμο Αμυνταίου δεν αφήνουν τίποτε να πάει χαμένο. Τα υπολείμματα καλαμποκιού, αμπελιών και μήλων χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη για τη παραγωγή θερμικής ενέργειας, η οποία είναι δυνατό να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων της περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα, στη περιοχή του Αμυνταίου λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο εργοστάσιο βιομάζας. Ο κάμπος του Αμυνταίου εκτός από τις αμπελουργικές εκτάσεις που παράγουν το κρασί με την ομώνυμη γεωγραφική ένδειξη, διαθέτει και εκτάσεις με χιλιάδες στρέμματα καλαμποκιού, όπου τα υπολείμματα μετά τη συγκομιδή έμεναν στο χωράφι και σήμερα με τα εργαλεία που ήδη διαθέτουν οι αγρότες συσκευάζονται σε μπάλες και με τα αγροτικά οχήματα μεταφέρονται στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου Βιομάζας.
Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »
«Ο φετινός στόχος που έχει τεθεί είναι «να συλλέξουμε περί τους 5.000 τόνους υπολειμμάτων καλαμποκιού και αμπελόβεργες που βρίσκονται σε αφθονία στη λεκάνη του Αμυνταίου», τονίζει, όπως διαβάζουμε στο efkozani.gr, ο διευθυντής της Δημοτικής επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ), Κώστας Κυριακόπουλος.
Πως λειτουργεί το εργοστάσιο βιομάζας
Ένας πανίσχυρος καταστροφέας αναλαμβάνει να μετατρέψει την βιομάζα σε «τσιπς», όπου με τη σειρά της αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη πρώτη ύλη στη παραγωγή θερμικής ενέργειας. Ο κ. Κυριακόπουλος, σημειώνει ό,τι «το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στα υποπροϊόντα από κλαδέματα των αμπελιών που συνήθως καίγονται από τους καλλιεργητές και στα υπολείμματα ξυλείας που αφήνουν στο δάσος οι εργάτες των δασικών συνεταιρισμών μετά την κοπή των δένδρων», για να προσθέσει ό,τι η οικονομικότερη λύση που ήδη βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι «ο θρυμματισμός των υπολειμμάτων στο δάσος να γίνεται επί τόπου και το «τσιπς» να μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις».
Ευκαιρία για δημιουργία νέας οικονομίας και ενίσχυσης των δημοτών
Ο δήμαρχος Αμυνταίου, ' Ανθιμος Μπιτάκης, σημειώνει ό,τι πρόκειται για μία ευκαιρία «να δημιουργήσουμε μια νέα οικονομία στην οποία θα συμμετέχουν γεωργοί, καλλιεργητές αμπελιών, δενδροκαλλιεργητές ροδάκινου και μήλου με τα υποπροϊόντα τω καλλιεργειών τους, που θα είναι βιώσιμη τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για το επιπρόσθετο εισόδημα των δημοτών μας που είναι αγρότες». Παράλληλα, ο κ. Μπιτάκης υπογραμμίζει ό,τι ο δήμος Αμυνταίου είναι «ο πρώτος δήμος της χώρας που παράγει θερμική ενέργεια από το εργοστάσιο Βιομάζας ισχύος 30 MW για τις ανάγκες των δημοτών του», για να προσθέσει ό,τι αναγκάστηκε να κινηθεί γρήγορα όταν αντιλήφθηκε ό,τι ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα σταματήσει την λειτουργία του, στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης.
Τέλος, ο κ. Μπιτάκης, σημείωσε ό,τι όταν τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας και οι τηλεθερμάνσεις της Δυτικής Μακεδονίας συνδεθούν στο νέο εργοστάσιο ΣΗΘΥΑ που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ, «στα σχέδια του δήμου Αμυνταίου είναι τα περίσσεια θερμικής ενέργειας να διοχετευθούν σε θερμοκηπιακά πάρκα, που θα γίνουν σε εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται κοντά στο αγωγό της τηλεθέρμανσης, συμβάλλοντας έτσι σε μια πιο δυναμική γεωργία που έχει ανάγκη η περιοχή».