Τα θέματα 4green στα Google News
NEWSletter: 3 φορές την βδομάδα, στο e-mail σου Κάνε εγγραφή >
Τα οφέλη που παρέχει στον οργανισμό είναι πολλά, με τα πιο σημαντικά να περιλαμβάνουν την ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας, μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κ.α. Ο λιναρόσπορος είναι μια τροφή που βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και διατηρεί σε σταθερά επίπεδα τη γλυκόζη στο αίμα. Αυτό το καθιστά ιδανική τροφή για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ.
Η πλούσια διατροφική αξία του μικροσκοπικού σπόρου, μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και να παράσχει μια σειρά από οφέλη στην υγεία, που περιλαμβάνουν:
Ο λιναρόσπορος αποτελεί πλέον μια τροφή που υπάρχει σε αφθονία στην αγορά και θα το βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Στο εμπόριο υπάρχουν 2 είδη του σπόρου και ξεχωρίζουν ανάλογα με το χρώμα, που ποικίλη σε χρυσό και καφέ. Παρόλα αυτά η διατροφική τους αξία είναι σχεδόν η ίδια. Στην αγορά διατίθεται ο δεύτερος τύπος (καφέ χρώμα) σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ.
Για να τον καταναλώσετε προτιμήστε την αλεσμένη μορφή του σπόρου. Όταν καταναλώνεται ολόκληρος, το στομάχι αδυνατεί να το χωνέψει και τα θρεπτικά συστατικά μένουν εγκλωβισμένα στον σπόρο, χωρίς να απορροφούνται από τον οργανισμό.
Η ημερήσια δόση είναι 1 - 2 κουταλάκια του γλυκού και μπορείτε να το προσθέσετε σε χυμούς, smoothies, δημητριακά, γιαούρτι, ακόμη και σε σούπες.
Μπορείτε επίσης να το αναμείξετε με αλεύρι, αντικαθιστώντας το 1/4 ποσότητας αλευριού που απαιτεί η συνταγή, με αλεσμένο σπόρο. Τα θρεπτικά συστατικά του δεν αλλοιώνονται από τις υψηλές θερμοκρασίες του φούρνου, γιαυτό μη φοβηθείτε το ψήσιμο για την παρασκευή ψωμιού.
Μην παραλείπετε να το προσθέσετε στις διατροφικές σας συνήθειες. Ίσως στην αρχή δυσκολευτείτε να το εντάξετε πλήρως στη διατροφή σας, αλλά αν επιμείνετε τα οφέλη που θα αποκομίσετε είναι τεράστια.
Προσοχή! Αν και σε αρκετές μελέτες υπάρχουν ενδείξεις για τα σημαντικά οφέλη του, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να υπάρχει πλήρης επιστημονική κάλυψη. Έχει αποδειχθεί επίσης, πως τα ω-3 που περιέχονται στο ιχθυέλαιο είναι περισσότερο ευεργετικά στην υγεία του παχέος εντέρου.
Πέραν αυτών όμως, υπάρχουν και άλλα κρίσιμα σημεία που χρήζουν προσοχής. Ασθενείς με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η νόσος Crohn, πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση του. Επίσης οι έγκυες και όσες θηλάζουν δεν επιτρέπετε να καταναλώσουν λιναρόσπορο.
Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να γίνεται υπερβολική κατανάλωση και πριν τη λήψη απαιτείται η σύμφωνη γνώμη ενός ειδικού σε θέματα υγείας και διατροφής.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
Πετροβάμβακας: Διπλή προστασία σε θερμομόνωση και ηχομόνωση
Κεραμίδια νέας γενιάς: 25% λιγότερη θερμότητα στο σπίτι
Ρίξτε το ρεύμα σας 20% με μικρές, έξυπνες αλλαγές
Ευέλικτα φωτοβολταϊκά κύτταρα υψηλής απόδοσης: Η Κίνα σπάει όλα τα ρεκόρ
Διεθνής διάκριση για ABB: Βαθμός «Α» από CDP για το κλίμα
Ενεργειακά χρώματα που προστατεύουν από τη ζέστη – και συμφέρουν
Αντλία θερμότητας: Μεγάλη επένδυση, φθηνή στη χρήση
Ποιος ηλιακός σε συμφέρει περισσότερο – 2πλής ή 3πλής ενέργειας;
Σεμινάριο Solplanet & Olympic Engineering για inverter και μπαταρίες
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2025 - 4green.gr