Λύσεις γεωθερμίας και άλλων εναλλακτικών «πράσινης» ενέργειας

1.742 επισκέψεις στο άρθρο

Αυξάνεται διαρκώς το ενδιαφέρον των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για εφαρμογές αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Ο όμιλος εταιρειών Δέλτα Τεχνική διαθέτει πολυετή πείρα σε υλοποίηση λύσεων γεωθερμίας και διαφορών άλλων εναλλακτικών "πράσινης" ενέργειας. 

Η Δέλτα Τεχνική, πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα εξοπλισμού και εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), διαθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας σε ξενοδοχειακές μονάδες, αυτόνομες κατοικίες και λοιπές εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Στόχος του ομίλου Δέλτα Τεχνική, είναι να προσφέρει στις επιχειρήσεις φιλοξενίας, λύσεις χαμηλού κόστους, με βάση τα πολύπλευρα οφέλη της γεωθερμίας στην πράξη. 
 
Γεωθερμική ενέργεια και πλεονεκτήματα
Το έδαφος απορροφά το 50% σχεδόν της ηλιακής ενέργειας που φθάνει στη γη και παραμένει καθΆ όλη τη διάρκεια του έτους σε μία σταθερή περίπου θερμοκρασία, από 10οC – 20οC, ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την εκμετάλλευση των θερμικών ιδιοτήτων του εδάφους σε εφαρμογές κλιματισμού, παρέχοντας πολύ καλές λύσεις τόσο από ενεργειακής όσο και από οικονομικής απόψεως. 
Τα πλεονεκτήματα των γεωθερμικών συστημάτων είναι πολύπλευρα. Η υψηλή απόδοση είναι ένα από τα βασικότερα. Επιτυγχάνονται εξαιρετικά υψηλά επίπεδα απόδοσης των μηχανημάτων αφού τα γεωθερμικά συστήματα χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια μόνο για τη μεταφορά θερμότητας και όχι για την παραγωγή αυτής. Μία γεωθερμική μονάδα Climaveneta αποδίδει τυπικά 4KW θερμικής ισχύος για κάθε 1KW αναρροφούμενης ηλεκτρικής από τα οποία τα 3KW προέρχονται απευθείας από το έδαφος και είναι ανανεώσιμα. `Αρα οι συντελεστές COP των μονάδων αυτών είναι αρκετά υψηλοί.
Η Γεωθερμία είναι επίσης φιλική προς το περιβάλλον. Εξαιτίας των ελαχίστων εκπομπών CO2 η τεχνολογία των γεωθερμικών συστημάτων συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου σε αντίθεση με άλλα συστήματα κλιματισμού που χρησιμοποιούν καύσιμα.
Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί το χαμηλό κόστος. Χάρη στην πολύ μικρή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και στη μεγάλη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού τους (άνω των 20 ετών), τα γεωθερμικά συστήματα της Climaveneta έχουν μικρό κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Είναι δυνατόν να επιτευχθεί οικονομία μέχρι και 60% σε σχέση με άλλα παραδοσιακά συστήματα κλιματισμού. Ακόμη κι αν το αρχικό κόστος εγκατάστασης είναι υψηλό, η απόσβεση μιας τέτοιας επένδυσης ολοκληρώνεται ταχύτατα.
 
Οι λύσεις του ομίλου Δέλτα Τεχνική
Η Δέλτα Τεχνική, αποκλειστικός εισαγωγέας των μηχανημάτων θέρμανσης και κλιματισμού Climaveneta (μέλος του ιαπωνικού κολοσσού Mitsubishi), μελετά και εγκαθιστά εδώ και 35 χρόνια γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.
Οι προσφερόμενες λύσεις καλύπτουν και τις πολύπλοκες ανάγκες των ξενοδοχειακών μονάδων, με σεβασμό στις αξίες τις φιλοξενίας. Αυτό μεταφράζεται στην ουσιαστική απουσία θορύβων κατά την λειτουργία και στην παροχή υψηλής ποιότητας ανέσεων στους εσωτερικούς χώρους για τον πελάτη. Παράλληλα, απαιτείται μικρότερος χώρος για την εγκατάσταση του εξοπλισμού σε σχέση με ένα συμβατικό λεβητοστάσιο, ενώ αναβαθμίζεται και το επίπεδο ασφάλειας για τους επισκέπτες, καθώς δεν απαιτείται λέβητας, δεξαμενή καυσίμου ή καπνοδόχος, όπως θα συνέβαινε σε μία εγκατάσταση πετρελαίου ή άλλου συμβατικού καυσίμου.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης της δωρεάν γεωθερμικής ενέργειας, χάρη στην  υψηλή τεχνολογία και απόδοσης των κλιματιστικών μονάδων, είναι η εγκατάσταση κλιματισμού στη νέα ξενοδοχειακή μονάδα, 5 αστέρων, δυναμικότητας 690 κλινών, στον Σκουτελώνα της βορειοδυτικής Κρήτης. Η εφαρμογή, βασίζεται  ολοκληρωτικά στη γεωθερμική ενέργεια που αξιοποιείται μέσω αντλιών θερμότητας και ψυκτικών συγκροτημάτων Climaveneta, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονη και ανεξάρτητη παραγωγή κρύου και ζεστού νερού για τον κλιματισμό, καθώς και ζεστό νερό χρήσης, για τα δωμάτια, τις πισίνες και τα εστιατόρια.
 
Η συνδυασμένη λειτουργία του συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακούς βαθμούς απόδοσης μεγαλύτερους του "8" καλύπτοντας πλήρως όλες τις ενεργειακές απαιτήσεις τις ξενοδοχειακής μονάδας.