Συντήρησε τα θερμαντικά σώματα, κάνε έρευνα αγοράς και συμβουλεύσου ενεργειακό σύμβουλο, μόνωσε το χώρο σου, και αν μπορείς κάνε θερμοπρόσοψη: Οι κινήσεις ματ και τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις για να βγάλεις οικονομικά το χειμώνα που έρχεται.
Ο χειμώνας αργεί, αλλά πολλοί ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν έρευνα αγοράς ώστε να είναι έτοιμοι όταν η θερμοκρασία πέσει, ώστε να ζεσταθούν οικονομικά. Βρίσκονται, λοιπόν, σε αναζήτηση θερμαντικού σώματος και τρόπων που θα βγάλουν πέρα τα τσουχτερά κρύα χωρίς να ξοδέψουν μια περιουσία. Συγκεντρώσαμε στοιχεία που αξίζει να έχεις στο νου σου, προτού αγοράσεις ένα ακριβό κλιματιστικό ή μια αντλία θερμότητας.
Το ακριβό δεν είναι πάντα το καλύτερο για εσένα
Ναι μεν ισχύει το «ό,τι πληρώσεις παίρνεις», όμως το ακριβό μοντέλο νέας γενιάς, από γνωστό brand, με high tech ρυθμίσεις, εφαρμογές που σε συνδέουν με αυτό από το κινητό κλπ, δεν είναι πάντα το κατάλληλο για εσένα. Για την απόδοση πρέπει να κοιτάς συγκεκριμένες παραμέτρους και δείκτες: ενδεικτικά, το COP και EER στην αντλία θερμότητας και το κλιματιστικό, το u value στο ενεργειακό τζάμι κ.ά. Το συμπέρασμα είναι να ρωτάς συγκεκριμένα πράγματα και να εστιάζεις στην απόδοση, την εγγύηση, ακόμα και τις κριτικές πελατών.
Κοίταξε τα λειτουργικά έξοδα κάθε θερμαντικού σώματος
Η αντλία θερμότητας είναι ακριβή στην αγορά της, όμως τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας είναι μικρά (εφόσον έχεις επιλέξει τη σωστή). Το φυσικό αέριο θα παραμείνει πιο οικονομικό από το ρεύμα φέτος; Ψάξε τα λειτουργικά κόστη στο θερμαντικό σώμα που σε ενδιαφέρει. Π.χ. το ηλεκτρικό φορητό καλοριφέρ πόσο ρεύμα καίει; Μήπως περισσότερο από ένα inverter air condition;
Κάνε έναν προϋπολογισμό με το πόσο χαλάς στην ενέργεια
Δες την κατανάλωση ρεύματος που κάνεις στο λογαριασμό σου και κλείσε ραντεβού με έναν ενεργειακό σύμβουλο (ενδεικτικά, η ΔΕΗ σου παρέχει αυτή τη δυνατότητα μέσα από το my energy coach). Θα σε βοηθήσει να δεις πώς κατανέμεται η κατανάλωση που κάνεις και ιδανικά τι μπορείς να βελτιώσεις.
Αξιοποίησε τον ανεμιστήρα οροφής το χειμώνα
Αν ο ανεμιστήρας οροφής έχει αυτή τη δυνατότητα, να κινείται δηλαδή δεξιόστροφα, αξιοποίησέ τον. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η συσκευή που έχουν, διαθέτει δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης περιστροφής των πτερυγίων, οπότε βεβαιώσου ότι το μοντέλο που έχεις μπορεί να το κάνει. Τι θα πετύχεις; Τα πτερύγια θα βοηθήσουν στη διάχυση του αέρα στο χώρο αντί να βρίσκεται στην οροφή (ως γνωστόν, ο ζεστός αέρας ανεβαίνει). Με αυτό τον τρόπο θα έχεις πιο αποδοτική θέρμανση, σε συνδυασμό με άλλο σώμα, καθώς το κλιματιστικό δεν θα δουλεύει τόσο για να διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία που όρισες.
Προτίμησε inverter κλιματιστικό από ηλεκτρικό καλοριφέρ
Το δεύτερο είναι μεν φορητό, αλλά καίει περισσότερο σε σχέση με την τεχνολογία inverter που εξοικονομεί περίπου 40%.
Ρύθμισε τη θερμοκρασία στους 25 βαθμούς
Μην το παρακάνεις ρυθμίζοντας σε αρκετή ζέστη γιατί το κλιματιστικό δουλεύει στο φουλ ώστε να πετύχει άμεσα τη θερμοκρασία που όρισες. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα χρήματα. Υπολόγισε ότι συν ένας βαθμός ανεβάζει τα έξοδα κατά 10% περίπου.
Μην ξεχνάς τη συντήρηση σε κλιματιστικά, λέβητα, αντλίες
Όλα απαιτούν συντήρηση έως κάποιο βαθμό, κάθε χρόνο. Ένα θερμαντικό σώμα που δεν έχει συντηρηθεί και καθαριστεί, καίει περισσότερο, επομένως αντί για οικονομία, αδειάζεις μόνος-η το πορτοφόλι σου.
Μην μπλοκάρεις το καλοριφέρ με ρούχα
Είναι πειρασμός να τα στεγνώσεις άμεσα με αυτό τον τρόπο, όμως το να βάζεις είτε πάνω στο θερμαντικό σώμα είτε μπροστά ρούχα για να στεγνώσουν, δεν βοηθά στη θερμότητα του χώρου, ενώ το κάνει να καίει περισσότερο για να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.
Κλείσε τις τρύπες που «μπάζουν»
Έχεις αντιληφθεί σημεία όπου μπαίνει αέρας, έστω και ανεπαίσθητα; Αν τα κουφώματα δεν είναι καλά, άλλαξέ τα και φρόντισε οι πόρτες, τα παράθυρα να είναι ερμητικά «σφραγισμένα».
Σκέψου τη θερμομόνωση
Κάθε χώρος χάνει περίπου 25% της θερμότητας από τοίχους, δάπεδο, οροφή, καθώς είτε η ταράτσα δεν έχει μόνωση εξωτερικά είτε η πυλωτή, είτε οι τοίχοι ανήκουν σε παλιά κτίρια χωρίς μόνωση. Μία τέτοια κίνηση, να φροντίσεις τη θερμοπρόσοψη, αποτελεί επένδυση και μπορεί να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι σε ελάχιστης ή μηδενικής κατανάλωσης.