Μεγάλη οικονομική συνεισφορά των αιολικών πάρκων

1.427 επισκέψεις στο άρθρο

Πιο ευνοημένες, απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας στη Θράκη, τη νότια Εύβοια και την Κρήτη, με σημαντική αιολική ανάπτυξη.

Μεγάλη είναι η ενίσχυση που προσφέρει η διανομή του λεγόμενου «τέλους 1%» στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που διαμένουν σε περιοχές (τις πρώην κοινότητες) της Ελλάδας όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα. Πρόκειται για ποσά που από τον Ιούνιο του 2010 παρακρατούνται από τις πληρωμές προς τα αιολικά πάρκα με σκοπό να μειώσουν το λογαριασμό ρεύματος των καταναλωτών. Αντίστοιχες παρακρατήσεις γίνονται από τα μικρά υδροηλεκτρικά (ΜΥΗ) και τους σταθμούς βιομάζας.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 31 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτό, έχουν ήδη διανεμηθεί ή διανέμονται αυτή την περίοδο 17,7 εκατομμύρια ευρώκαι αφορούν τη λειτουργία των έργων έως το τέλος του 2014. Αναμένεται και η διανομή των υπολοίπων ποσών που έχουν παρακρατηθεί έως τον Ιούνιο 2017 (άλλα 13,3 εκατομμύρια ευρώ).
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα από την επεξεργασία των αναλυτικών στοιχείων που δημοσιεύει ο ΔΕΔΔΗΕ:
 
Από τους ΟΤΑ της χώρας, τα μεγαλύτεραποσά έχουν εισπραχθεί συνολικά από τους καταναλωτές στους Δήμους:
  • ΚαρύστουΕυβοίας (1,5 εκατ. ευρώ),
  • Σητείας Κρήτης (1,1 εκατ. ευρώ) και
  • Αρριανών Ροδόπης (1,05 εκατ. ευρώ)
 
Ιδιαίτερα ευνοημένοι είναι οι κάτοικοι μικρώνορεινών κοινοτήτων της Ελληνικής επαρχίας. Σε αυτές τις κοινότητες με πάνω από 100 δικαιούχους, η εικόνα έχει ως έξης:
  • Στην κοινότητα Αισύμης Έβρου ο μέσος όρος που έλαβε ο κάθε δικαιούχος καταναλωτής είναι 3.368 ευρώ
  • Στην κοινότητα Κομίτου Ευβοίας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 3.020 ευρώ
  • Στην κοινότητα Κέχρου Ροδόπης ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 2.184 ευρώ
  • Στην κοινότητα Παραδεισίου Ευβοίας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 1.836 ευρώ
Σημειώνεται ότι σε μικρότερες κοινότητες τα ποσά ανά δικαιούχο μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα. Για παράδειγμα στην Κρήτη,στο Μητάτο Σητείας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 15.089 ευρώ. Στην ΠιτίτσαΠατρέωνο μέσος όρος είναι 7.001 ευρώ.
 
Τα ανωτέρω ποσά αφορούν τη μέση συνολική καταβολή που έλαβε ο κάθε ένας δικαιούχους για την περίοδο 6/2010-2014. Όπως αναφέρθηκε, σύντομα θα διανεμηθούν και τα ποσά που έχουν ήδη συγκεντρωθεί για την περίοδο από το 2015. Από εκεί και πέρα, οι καταβολές θα συνεχίζονται με την μορφή μειώσεων στους λογαριασμούς κατανάλωσης για όλη τη διάρκεια λειτουργίας αιολικών πάρκων.

Με βάση τα ανωτέρω, τα ποσά των καταβολών που θα επαναλαμβάνονται κάθε έτος στις παραπάνω κοινότητες με πάνω από 100 δικαιούχους είναι τουλάχιστον 240-750 ευρώ/έτοςγια τον κάθε ένα δικαιούχο οικιακό καταναλωτή ρεύματος, για όλα τα χρόνια που θα λειτουργούν τα αιολικά πάρκα.Στην πραγματικότητα τα ποσά θα είναι μεγαλύτερα διότι εν τω μεταξύ έχουν εγκατασταθεί και θα εγκατασταθούν και άλλα αιολικά πάρκα.

Είναι φανερό ότι οι κάτοικοι απομονωμένων περιοχών της πατρίδας μας στην Θράκη, τη νότια Εύβοια και την Κρήτη είναι οι πιο ευνοημένοι μιας και εκεί έχει υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη αιολικών πάρκων.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ εκφράζει την ικανοποίησή της που οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Ελληνικό κράτος υλοποιεί στην πράξη ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών. Η ΕΛΕΤΑΕΝ, ήδη πριν το 2010, είχε προσπαθήσει πολύ για τη θέσπιση του συγκεκριμένου μέτρου. Είναι λοιπόν θετικό που έστω και επτά χρόνια μετά, αυτό εφαρμόζεται.

Περαιτέρω, η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές ώστε να επιταχυνθεί η διανομή και του υπόλοιπου ποσού (13,3 εκατ. ευρώ) και στην συνέχεια να πιστώνεται κάθε μήνα το προβλεπόμενο ποσό στους λογαριασμούς.