Μια εντυπωσιακή εγκατάσταση από DEGER trackers κοντά στη τεχνητή Λίμνη Ευρέτου

2.186 επισκέψεις στο άρθρο

Η τεχνητή λίμνη Ευρέτου στην επαρχία της Πάφου υφίσταται από το 1986 στην πορεία του ποταμού Σταυρός της Ψώκας, περιέχει 24 εκατομμύρια κυβικά νερού και αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο υδάτινο φράγμα στο νησί.

Η τεχνητή λίμνη Ευρέτου στην επαρχία της Πάφου υφίσταται από το 1986 στην πορεία του ποταμού Σταυρός της Ψώκας, περιέχει 24 εκατομμύρια κυβικά νερού και αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο υδάτινο φράγμα στο νησί. Από τα νερά της λίμνης ποτίζονται χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στη κοιλάδα πλησίως της πόλης Χρυσοχού. 

Σε μια πλαγιά στο βορεινό τμήμα της λίμνης έχουν εγκατασταθεί από την εταιρία ERGO Energy και λειτουργούν από το Νοέμβριο του 2012, 20 διαξονικοί Ιχνηλάτες DEGER 9000 NT. Τα δέκα ζεύγη ιχνηλατών 9000ΝΤ ισχύος 20 kW έκαστο, παράλληλα με άλλα 6 ζεύγη Degertrackers στη γύρω περιοχή, ανήκουν στην ιδιοκτησία εταιριών συμφερόντων του κ. Αδάμου Γεωργίου,   ενός σημαντικού επενδυτή στον ενεργειακό τομέα της Μεγαλονήσου.

Η συνολική ισχύς της εγκατάστασης είναι 201,320 kWp , ενώ η μέση ετήσια ενεργειακή παραγωγή  αγγίζει περίπου στις 402.640 kWh (2000 kWh/kWp). Στους Ιχνηλάτες είναι τοποθετημένα 616  Yingli Solar Yl260c και 168  Suntech PLUTO245 -Wde φωτοβολταϊκά πάνελ. Οι 20 μετατροπείς (Inverter) είναι τύπου Sunny Tripower 10000 TL-10, εξοπλισμένοι με σύστημα αισθητήρων Sunny Sensorbox.

Να τονίσουμε εδώ  ένα αξιοσημείωτο γεγονός που έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στους ανθρώπους που διαχειρίζονται τη ΦΒ εγκατάσταση. Παρατηρείται στατιστικά ότι οι δύο τράκερ που είναι τοποθετημένοι πιο κοντά στην τεχνητή λίμνη παράγουν 10% περισσότερο σε ετήσια βάση, γεγονός που οφείλεται στις αντανακλάσεις της ηλιακής ακτινοβολίας πάνω στην επιφάνεια των υδάτων. Ο έξυπνος και βραβευμένος αισθητήρας MLD  είναι η μοναδική τεχνολογία που διαθέτει την ιδιότητα να αντιλαμβάνεται τα αντίστοιχα "παιχνιδίσματα" του φωτός και να ωθεί τα ΦΒ πάνελ στο να απορροφούν το 100% της διαθέσιμης ηλιακής ακτινοβολίας.

Η ηλιόλουστη Κύπρος με τα πολλά ενεργειακά προβλήματα στο πρόσφατο παρελθόν, αποδεικνύεται πλέον ως ένας ιδανικός τόπος για εγκαταστάσεις συστημάτων που παράγουν ηλιακή ενέργεια. Ιδίως, τα συστήματα Ιχνηλάτησης της DEGER, φέροντας τη βραβευμένη τεχνολογία  MLD  όχι μόνο αυξάνουν την απόδοση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε ποσοστό έως 45 τοις εκατό χάρη στον απόλυτα ακριβή προσανατολισμό τους, ακολουθώντας την πορεία του ηλίου από το πρωί έως το απόγευμα, αλλά επίσης παράγουν ρεύμα κατά 20 έως 30 τοις εκατό πιο οικονομικά σε σύγκριση μετα σταθερά συστήματα.

Οι υψηλές αποδόσεις της εγκατάστασης των 20 διαξονικών tracker 9000ΝΤ δίπλα στην τεχνητή λίμνη Ευρέτου στην επαρχία της Πάφου, αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά, ότι η ποιότητα μπορεί να συνδυαστεί άψογα με την εξοικονόμηση προς όφελος ενός μεγαλύτερου ενεργειακού και συνάμα οικονομικού κέρδους.

Το έργο σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε σε πολλά στάδια, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης η οποία περιελάμβανε και τρισδιάστατες απεικονίσεις. Η λεπτομερής και προσεκτική εργασία που συντελέστηκε ήταν επιβεβλημένη , λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων της τοποθεσίας και των αντικειμενικών δυσκολιών από το δύσβατον του εδάφους.

Για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και να δείτε κάποια από τα στατιστικά της ενεργειακής παραγωγής για το τελευταίο έτος πατήστε εδώ.