Μπάνιο με κρύο νερό; Δεν το λες και πρόοδο
1.837 επισκέψεις στο άρθρο
Λιγότερα ντους με ζεστό νερό, σβήσιμο των φώτων, κατέβασμα των θερμοστατών, εξοικονόμηση φυσικού αερίου και πολλές ακόμα συμβουλές εξοικονόμησης, αλλά καμία λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Αυτό περιμένουν οι πολίτες από την ΕΕ;
Από συμβουλές εξοικονόμησης άλλο τίποτε αξιωματούχοι χωρών-μελών της ΕΕ ή των Βρυξελλών. Για λύση όμως για τις υψηλές τιμές της ενέργειας, οι οποίες έχουν προκαλέσει ντόμινο ανατιμήσεων και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, δεν ακούμε κουβέντα.
Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »
Εδώ και 1 χρόνο η Ευρώπη υπόσχεται ότι θα μελετήσει και θα προτείνει λύσεις που θα απαντούν στην ενεργειακή κρίση και θα προστατεύουν την τσέπη των Ευρωπαίων πολιτών. Κι όμως αντί για αυτό βλέπουμε να μετατίθενται όλες αυτές οι λύσεις από «έκτακτη» Σύνοδο σε «έκτακτη» Σύνοδο και από «έκτακτο» Συνέδριο υπουργών Ενέργειας σε «έκτακτο» Συνέδριο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε και Έκτακτη Συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Μήπως θα δούμε εκεί τελικά το «φως»; Θα περιμένουμε…
Μέχρι τότε όμως θα ακούμε συμβουλές εξοικονόμησης, όπως αυτές που έδωσαν πρόσφατα, μεταξύ άλλων, οι γερμανικές αρχές – ανοίγοντας την όρεξη και προς ομολόγους τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για παρόμοια μέτρα, αντί για λήψη μέτρων κατά της ενεργειακής και όχι μόνο ακρίβειας - προς τους πολίτες για περιορισμό των ζεστών ντους, χαμήλωμα του θερμοστάτη το χειμώνα για θερμοκρασία εντός του σπιτιού στους 18 βαθμούς ή και λιγότερο και πολλά ακόμα.
Βέβαια, οι γερμανικές αρχές δεν εξηγούν στους πολίτες το γιατί η χώρα (όπως και πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες) ήταν σε τόσο μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, χωρίς να έχουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Δεν εξηγούν το γιατί έβαλαν ξανά μπροστά τις μονάδες άνθρακα σε λειτουργία για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια, την ώρα που μιλούσαν για «πράσινη μετάβαση» και μέτρα για την κλιματική αλλαγή. Σωστή η «πράσινη μετάβαση», αλλά να έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας πρώτα, όπως πρόβλεψη αστάθμητων παραγόντων και βέβαια εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας.
Η πολιτική και οι πολιτικοί υπάρχουν για να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Προβλήματα μάλιστα που πολλές φορές οι ίδιοι προκαλούν με τις αποφάσεις τους. Αν δεν μπορούν, τότε θα έλεγε κάποιος πως ίσως θα ήταν καλύτερο να αλλάξουν γνωστικό αντικείμενο και επαγγελματικό κλάδο. Αν είναι να μας λένε συνεχώς ότι έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας και η λύση είναι να επιστρέψουμε στην εποχή των κεριών, τότε μας γυρίζουν στο Μεσαίωνα. Η Ευρώπη πέρασε για πολλά χρόνια μέσα από αυτή τη σκοτεινή περίοδο. Δεν χρειάζεται να το ξαναβιώσει. Αυτό δεν είναι πρόοδος…
Η αλήθεια, για να είμαστε αισιόδοξοι, είναι ότι παρατηρείται μία κινητικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο λόγος είναι ότι «στριμώχτηκε» η Γερμανία. Οι αρχές της οποίας δεν άκουγαν εδώ και ένα χρόνο τις φωνές άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την αναγκαιότητα λήψης γενναίων και αποδοτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αν είναι να ξυπνήσουν έστω και για αυτό το λόγο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ας είναι. Καλώς να ξυπνήσουν και να βρουν λύση, έστω και τώρα. Ραντεβού στις 9 Σεπτεμβρίου λοιπόν. Για να δούμε…