Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ` οίκον» με 200 εκατ. στον κουμπαρά!

8.299 επισκέψεις στο άρθρο

Ένα νέο «Εξοικονομώ Κατ` Οίκον» με όρους πανομοιότυπους με αυτούς του τρέχοντος προγράμματος και προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι έχει στα σκαριά για τις αρχές του 2019 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με δημοσίευματα θα προβλέπεται κλιμακούμενη επιδότηση, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ενώ θα υπάρχουν και πάλι κοινωνικά κριτήρια, με τη μορφή προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Εξάλλου, όπως και στο τρέχον πρόγραμμα, θα υπάρχουν επτά εισοδηματικές κλίμακες, ενώ για κάθε προστατευόμενο μέλος η επιχορήγηση θα αυξάνεται κατά 5%, με μέγιστο ποσοστό επιδότησης το 70%.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που θα μπορούν να υλοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι και πάλι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση του κελύφους του κτιρίου, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης αλλά και η αναβάθμιση του συστήματος ζεστού νερού χρήσης.

Υπενθυμίζεται ότι στην παρουσίαση προς τους εκπροσώπους του Τύπου του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, αναφερόμενος στην ενεργειακή εξοικονόμηση στον κτιριακό τομέα ο υπουργός ΠΕΝ, Γ. Σταθάκης, σημείωσε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ» για 50.000 νοικοκυριά και τόνισε: «Θα ακολουθήσει και νέα προκήρυξη για τις κατοικίες», προσθέτοντας ότι ακολουθούν «ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που ετοιμάζουμε για την εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια και συμπληρωματικές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για εξοικονόμηση ενέργειας σε βιομηχανία, τουριστικές εγκαταστάσεις, εξειδικευμένα προγράμματα που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή».

Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπεται ότι πρέπει να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 1,5% κάθε έτος, έως το 2030. Αυτό σημαίνει πως έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας θα ανακαινισθεί ή θα αντικατασταθεί το 10% του υπάρχοντος αποθέματος κατοικιών.

Σε ό,τι αφορά το «Εξοικονομώ κατ` οίκον», που βρίσκεται σε εξέλιξη, 39.793 αιτήσεις συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 524,9 εκατ. ευρώ έχουν εγκριθεί. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία των υπαγωγών στο πρόγραμμα, η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων αφορά τα χαμηλότερα εισοδήματα, καθώς επίσης και κατοικίες χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας.