Ο Δήμος Ζίτσας αγαπά το περιβάλλον

5.039 επισκέψεις στο άρθρο

Έτοιμος ο Δήμος Ζίτσας για χρηματοδότηση δράσεων ενεργειακής απόδοσης.

Ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων Ηπείρου, ένας Δήμος που έχει να επιδείξει μεγάλη ιστορία και πολιτισμό, ολοκλήρωσε τον Ενεργειακό Σχεδιασμό του για το 2030. Ειδικότερα, εκπονήθηκε ο Ενεργειακός Σχεδιασμός του Δήμου ο οποίος έχει ως στόχο την μείωση των εκπομπών CO2 του δημοτικού τομέα κατά τουλάχιστον 40% εντός των ορίων του Δήμου, έως το έτος 2030. Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός υλοποιήθηκε με την συμμετοχή των υπηρεσιών του Δήμου και την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας «ΕΠΤΑ Σύμβουλοι-Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων».

Σύμφωνα με την Απογραφή Κατανάλωσης Ενέργειας και Εκπομπών, για τον δημοτικό τομέα στο Δήμο Ζίτσας κατά το έτος αναφοράς 2015, εκπέμφθηκαν συνολικά 4.442 τόνοι CO2, από τους οποίους περίπου 37% από τα αντλιοστάσια ύδρευσης, 32% από τον οδοφωτισμό και 27% από τα δημοτικά κτίρια & σχολεία. Στον Ενεργειακό Σχεδιασμό περιγράφονται οι δράσεις που προγραμματίζει να αναλάβει ο Δήμος για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων του. Παρουσιάζονται, επίσης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τα εργαλεία χρηματοδότησης των προτάσεων.
Ο Δήμος Ζίτσας, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου μείωσης των εκπομπών CO2, έχοντας εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα σε κτίριο Δημοτικού Σχολείου και έχοντας εκπονήσει μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης επτά (7) Σχολικών Κτιρίων. Επίσης, έχει υλοποιήσει πρόσφατα παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε εγκαταστάσεις αντλιοστασίων. Υψίστης σημασίας θεωρείται η μείωση εκπομπών CO2 που μπορεί να επιτευχθεί στα α) δημοτικά κτίρια, έως 28%,β) στο δημοτικό φωτισμό, έως 54% και γ) στα δημοτικά οχήματα, έως 22%.

Παράλληλα, από την ανάλυση των δεδομένων φαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα έως το έτος 2030 ο Δήμος Ζίτσας να παράγει ηλεκτρική ενέργεια 420 MWh από φωτοβολταϊκά που μπορούν να εγκατασταθούν σε στέγες κτιρίων, προφέροντας, κατά αυτόν τον τρόπο, ετήσιο περιβαλλοντικό όφελος 482 τόνους CO2..