Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στο περιβάλλον, είτε πρόκειται για εσωτερικό χώρο είτε για εξωτερικό, προκαλούν διάφορες ασθένειες που συνδέονται με καρδιολογικές παθήσεις. Μερικά από αυτά τα προβλήματα ενδέχεται να είναι το άσθμα, ρινίτιδες, αρθρίτιδες, αλλεργίες, ξερόβηχας, ημικρανίες κ.ά.
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από την 1η Πανεπιστημιακή Κλινική του Πανεπιστήμιου Αθηνών στο «Ιπποκράτειο», η ατμοσφαιρική υγρασία φαίνεται να είναι υπεύθυνη κάποιες φορές για θανάτους από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίζει, όπως δήλωσε και ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθώς το χειμώνα που υπάρχει αυξημένη υγρασία (72,6%), ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων είναι περίπου 32% μεγαλύτερος σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες. Φυσικά αυτή η διακύμανση αφορά ηλικίες άνω των 70 ετών, για τις οποίες οι θάνατοι που κατεγράφησαν το μήνα Δεκέμβριο ήταν διπλάσιοι κατά μέσο όρο από τους μήνες του καλοκαιριού.
Έρευνες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας αποδεικνύουν ότι η αιτία πίσω από τα συμπτώματα των αλλεργιών του αναπνευστικού είναι οι μύκητες, καθώς αναπτύσσονται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με υγρασία, και είναι υπεύθυνοι για αλλεργίες που προκαλούνται στο αναπνευστικό.
Η αύξηση των μυκήτων στο υγρό περιβάλλον επιδεινώνει παράλληλα ορισμένα προβλήματα όπως ο σταφυλόκοκκος, η ακμή και οι μυκητιάσεις. Τα πιο συχνά είδη μυκήτων του δέρματος που αναπτύσσονται είναι τα δερματόφυτα, που μολύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό σε σημεία όπου υπάρχουν τρίχες, δέρμα και νύχια, επιλέγοντας συγκεκριμένες θέσεις του σώματος. Για παράδειγμα, το είδος Epidermophyton Floccosum παρουσιάζει προτίμηση στις μηρογεννητικές πτυχές.
Από την άλλη πλευρά, ο ψυχρός και υγρός καιρός που υπάρχει σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός. Ειδικά όσοι ζουν σε υγρά περιβάλλοντα κοντά στη θάλασσα, εμφανίζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις του μυοσκελετικού συστήματος πιο συχνά σε σχέση με όσους ζουν σε περιβάλλοντα με ξηρό κλίμα. Μάλιστα, λόγω του υγρού καιρού, αντιμετωπίζουν μετατραυματικές αρθρίτιδες, αρθριτικά και ρευματισμούς. Αλλά και οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν να αυξηθούν σε υγρά περιβάλλοντα, ενώ οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η δυσφορία των ασθενών μπορεί να συμβαίνει όταν ο καιρός είναι πολύ κρύος ή πολύ ζεστός. Οι καιρικές παράμετροι όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η βαρομετρική πίεση και οι εναλλαγές των καιρικών συνθηκών είναι ερεθιστικοί παράγοντες που προκαλούν την έναρξη επεισοδίων ημικρανίας. Βέβαια, οι ακραίες μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης με υγρασία ή ξηρότητα του αέρα συντελούν σε μεγαλύτερο βαθμό στην έκρηξη των ημικρανιών.
Η αύξηση της υγρασίας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και στους ασθενείς με βρογχικό άσθμα, στους οποίους η εναλλαγή ζεστού και κρύου περιβάλλοντος προκαλεί συνήθως κρίσεις άσθματος. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει συνεχώς να αερίζεται το σπίτι, με το άνοιγμα των παραθύρων, τη θέρμανση ή τον απορροφητή- ρα στην κουζίνα. Ειδικά για τον πονόλαιμο και τη φαρυγγίτιδα, ο διευθυντής Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δρ. Στάθης Σκληρός αναφέρει σχετικά: «Ο πονόλαιμος συνδέεται με λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος, και παρά την καθιερωμένη άποψη ότι οφείλεται σε βακτήρια, εντούτοις έχει αποδειχτεί ότι η συχνότερη αιτία είναι οι ιοί.»
Για παράδειγμα, οι ρινοϊοί ευθύνονται για το 30-50% όλων των κρυολογημάτων, ενώ οι κορονοϊοί και η γρίπη ευθύνονται για το 10-15% των κρυολογημάτων. Τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν επίσης πονόλαιμο. Έχει αποδειχθεί όμως ότι ευθύνονται μόνο για το 20% των περιπτώσεων. »Όταν τα βακτήρια αποτελούν το αίτιο πρόκλησης φαρυγγίτιδας, το πιο κοινό είναι ο αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GABHS, γνωστός και επίσης ως πυογενής στρεπτόκοκκος, που προκαλεί στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα).»
Περιβαλλοντικοί παράγοντες (όπως κλιματισμός, χαμηλή υγρασία και χαμηλή θερμοκρασία, θέρμανση εσωτερικού χώρου, αλλεργιογόνα και μόλυνση του περιβάλλοντος) μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηρότητα του λαιμού ή φαρυγγίτιδα».
*Ο κ. Κώστας Ζ. Οικονόμου είναι M. Sc. ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ και γενικός διευθυντής της εισαγωγικής εταιρείας Ecofer.
Τύποι αφυγραντήρων
Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που προκαλεί η υγρασία μπορούν να συμβάλουν συγκεκριμένες συσκευές όπως οι αφυγραντήρες, οι οποίοι διατίθενται στην αγορά σε διάφορους τύπους, ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου. Συγκεκριμένα υπάρχουν: