Καινοτόμοι οργανισμοί, υπέρ της προώθησης της ενεργειακής βιωσιμότητας

1.847 επισκέψεις στο άρθρο

Η Ashoka και το Schneider Electric Foundation, σε συνεργασία με την Enel, ανακοινώνουν τους 15 νικητές του προγράμματος «Κοινωνική Καινοτομία για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας»

Τον Ιούνιο, το Schneider Electric Foundation, υπό την αιγίδα του Fondation de France, και η Ashoka, εγκαινίασαν μια νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων, σε συνεργασία με την Enel, με στόχο να επιλέξουν τους 15 πιο καινοτόμους οργανισμούς που προσφέρουν δημιουργικές λύσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την προώθηση της ενεργειακής βιωσιμότητας στην Ευρώπη. Η ενεργειακή φτώχεια αποτελεί φλέγον ζήτημα στην Ευρώπη, όπου δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ενέργεια για επαρκή θέρμανση, φωτισμό και μαγείρεμα στην κατοικία τους σε προσιτή τιμή. Αυτό επηρεάζει σοβαρά την υγεία και την ευημερία τους και έχει αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία ως σύνολο.

Μετά από μια επιτυχημένη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, η οποία έλαβε το ενδιαφέρον από περισσότερους από 40 κοινωνικούς καινοτόμους, ανακοίνωσαν τους 15 νικητές του προγράμματος 2017-2018 «Κοινωνική καινοτομία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας» κατά τη 23η Σύνοδο της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων μερών (COP23), τη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, στις 13 Νοεμβρίου 2017, στη Βόννη της Γερμανίας.
Οι 15 νικητές αντιπροσωπεύουν μια ποικιλόμορφη ομάδα κοινωνικών καινοτόμων από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, με την κοινή δέσμευση να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και να προωθήσουν την ενεργειακή βιωσιμότητα στις χώρες τους και στην Ευρώπη.

Γερμανία
Οι επιλεχθέντες κοινωνικοί επιχειρηματίες είναι: (τυχαία σειρά)
  1. Marlene Potthoff, Project Coordinator του “Stromspar-Check” by Deutsche Caritas- μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Ένωση Ενεργειακών και Κλιματικών Οργανισμών στη Γερμανία, με στόχο να προσφέρει έλεγχο εξοικονόμησης ενέργειας που παρέχει δωρεάν στήριξη σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στη Γερμανία. Πρώην μακροχρόνια άνεργοι λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση για να συμβουλεύουν τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος σχετικά με τον τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας και νερού. Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ενέργειες εξοικονόμησης ενέργειας, το Stromspar-Check βοηθά στην αποτροπή των ενεργειακών διακοπών.
 
  1. Marco Borghesi, CEOτουOEEX – μια πλατφόρμα που συνδέει τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης και παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με τη βελτιστοποίηση των υποδομών, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν ενέργεια όταν παράγονται φυσικά, πράγμα που μειώνει την αναποτελεσματικότητα του δικτύου και το κόστος διαμοιρασμού. Οι καταναλωτές επιβραβεύονται για την πρόσθετη αποτελεσματικότητα του συστήματος και πληρώνουν λιγότερο για την ενέργεια τους, ενώ κάνουν καλό στο περιβάλλον.
 
  1. Stephanie Kosbab, Project Leader του “NRW bekämpft Energieamount” by Verbraucherzentrale NRW – μια πρωτοβουλία που προσφέρει υπηρεσίες προϋπολογισμού και παροχής νομικών συμβουλών δωρεάν σε συνδυασμό με διαβουλεύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας για τους καταναλωτές που απειλούνται από ενεργειακή φτώχεια. Αποσκοπεί στην πρόληψη διακοπών ρεύματος λόγω οφειλής και στην εξασφάλιση μόνιμου ενεργειακού εφοδιασμού των νοικοκυριών. Προσπαθεί επίσης να βελτιώσει τη νομική και οικονομική κατάσταση των ευάλωτων καταναλωτών μέσω lobbying.
 
Ελλάδα
  1. Απόστολος Δημόπουλος, Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου –
    που επιχειρεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου από ΑΠΕ μέσω της κατασκευής ενός υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό θα παράσχει στις τοπικές κοινότητες φιλική προς το περιβάλλον και χαμηλού κόστους ενέργεια, που ανήκει στους ίδιους τους πολίτες, και θα αποτελέσει πρότυπο για άλλα νησιά και θαλάσσιες περιοχές.
 
  1. Αργυρώ Σταυρουλάκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ – Ένωσης Καταναλωτών με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η ενασχόληση της ΕΚΠΟΙΖΩ με το θέμα ενέργεια συνίσταται στην ενημέρωση των καταναλωτών για τα ενεργειακά τους δικαιώματα, στην διαχείριση των παραπόνων τους-επίλυση των διαφορών τους με τους προμηθευτές, σε διαβήματα προς τις αρμόδιες αρχές και τους προμηθευτές για πλήρη εφαρμογή της σχετικής εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
 
Ιταλία
Οι επιλεχθέντες κοινωνικοί επιχειρηματίες είναι: (τυχαία σειρά)
  1. Marina Varvesi, Project Managerτου “ASSIST” by AISFOR – μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον πράσινο τομέα με επίκεντρο το περιβάλλον, τη γεωργία και την ενέργεια. Είναι ένας από τους εταίρους του ευρωπαϊκού σχεδίου H2020 "ASSIST", το οποίο έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει το ζήτημα της φτώχειας μέσω καυσίμων δημιουργώντας έναν επαγγελματία Σύμβουλο (Σύμβουλος Ενέργειας για Ευάλωτους Καταναλωτές) που εξειδικεύεται στην υποστήριξη ευάλωτων ομάδων καταναλωτών, παρέχοντας υψηλής ποιότητας, αξιόπιστες συμβουλές.
 
  1. Alberto Gastaldo, CEO του Energia Positiva – ένας συνεταιρισμός που διευκολύνει τους καταναλωτές να μετατραπούν σε παραγωγούς ενέργειας (prosumers) μέσω της χρήσης  φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών και υδροηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας έτσι το κόστος που συνδέεται με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους. Στόχος του είναι να διευκολύνει την αλλαγή της νοοτροπίας των καταναλωτών ώστε να υιοθετήσουν πράσινες συμπεριφορές και να οδηγήσουν στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ιταλία.