Ολοκλήρωση μελέτης ΧΥΤΑ-ΧΥΤΕΑ για τη βιομηχανία στη ΜΕΘ

1.975 επισκέψεις στο άρθρο

Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Π.Ε. Θεσσαλονίκης αλλά και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνολικά, αποτελεί ο τρόπος διαχείρισης των Βιομηχανικών Αποβλήτων επικινδύνων και μη.

Ταυτόχρονα, αποτελεί και σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας, καθώς η έλλειψη κατάλληλων περιβαλλοντικών υποδομών με εύλογο κόστος διαχείρισης εντός της Κεντρικής Μακεδονίας οδηγεί τις βιομηχανίες σε λύσεις που είτεείναι οικονομικά ασύμφορες είτε μη αποδεκτές περιβαλλοντικά.
Το πρόβλημα και η ευκαιρία δρομολόγησης της επίλυσης του, αποτέλεσαν αντικείμενο της Μελέτης «Υπηρεσίες Συμβούλου για τη διερεύνηση σκοπιμότητας δημιουργίας ΧΥΤΑ και ΧΥΤΕΑ βιομηχανίας στη ΜΕΘ»που ανέθεσε η ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας στην ΕΠΤΑ Σύμβουλοι – Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργωνμε στόχο:
  • Την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με την παραγωγή και διαχείριση των παραγόμενων βιομηχανικών στερεών αποβλήτων επικίνδυνων και μη στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.
  • Τον προσδιορισμό των ποσοτικών και ποιοτικών (φυσικοχημικών) χαρακτηριστικών των βιομηχανικών αποβλήτων.
  • Την εκτίμηση των κριτηρίων επιλογής θέσης για τη δημιουργία ΧΥΤΑ και ΧΥΤΕΑ βιομηχανίας.
  • Τον προσδιορισμό των τεχνικών προδιαγραφών κατασκευής και λειτουργίας, της διάρκειας ζωής, των έργων αποκατάστασης και του κόστους κατασκευής και λειτουργίας ΧΥΤΑ και ΧΥΤΕΑ βιομηχανίας.
  • Την αποτίμηση των άνω δράσεων για την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας ή μη της δημιουργίας ΧΥΤΑ ή/και ΧΥΤΕΑ βιομηχανίας στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης
Με βάση τα παραπάνω οι Βιομηχανίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν πλέον ένα  αναλυτικό οδηγό / πλαίσιο για την δρομολόγηση της επίλυσης του θέματος με πρωτοβουλία βάσει της αρχής ο ρυπαίνων πληρώνει των βιομηχανιών και  θεσμική υποστήριξη της πολιτείας