Ομιλία του Αν. Υπεν Σ. Φάμελλου για τη διαχείρηση των απορριμάτων!

Διαβάστηκε από 3751 αναγνώστες -

Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: "Η τοπική αυτοδιοίκηση βασικός μοχλός υλοποίησης του νέου Σχεδιασμού Απορριμμάτων "

 

"Θεωρούμε την τοπική αυτοδιοίκηση βασικό μοχλό υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και σας προσκαλώ εκ των προτέρων σε μια συμμαχία για την επόμενη ημέρα της χώρας μας", δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στην 11η Πανελλήνια Σύνοδο ΦοΔΣΑ, που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, με θέμα την διαχείριση των αποβλήτων. "Ο σύγχρονος κόσμος προχωρεί σε μια Ευρώπη της Ανακύκλωσης και σε μια Κοινωνία Μηδενικών Αποβλήτων", συνέχισε ο Αν. ΥΠΕΝ, "και εγκαταλείπει  το αδιέξοδο αναπτυξιακό μοντέλο που στηρίζεται στην αλόγιστη κατανάλωση φυσικών πόρων, αγαθών και ενέργειας. Ήδη, η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία, βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής για έξυπνη, βιώσιμη ανάπτυξη, τόνωση της ανταγωνιστικότητας και δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας".

Κεντρικός στόχος του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και η μέγιστη αξιοποίηση των αποβλήτων από την κοινωνία, την επιστήμη, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική οικονομία και τους πολίτες, "οι  οποίοι θα καρπωθούν τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη μιας ορθολογικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης". Μαζί με το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, που έχει  ήδη θεσπιστεί, απελευθερώνεται  1 δις ευρώ για την διαχείριση αποβλήτων από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, ενισχύεται η  διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων και των βιοαποβλήτων, η επαναχρησιμοποίησή τους, η μείωση της δημιουργίας αποβλήτων και η επεξεργασία των προδιαλεγμένων οργανικών. Πρόκειται για ουσιαστικές   αλλαγές , εφόσον αφορούν το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων.

"Γνωρίζουμε ότι αποτελεί φιλόδοξο, αλλά αναγκαίο και προπαντός εφικτό στόχο", επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι η διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα αποτελεί μείζον διαρθρωτικό πρόβλημα. Σήμερα, η παραγωγή δημοτικών αποβλήτων στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από το μέσο όρο στην Ευρώπη (510 kg ανά κάτοικο, ανά έτος, έναντι 447 αντίστοιχα), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών αποβλήτων της χώρας μας καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, και μόλις το 16% ανακυκλώνεται και το 3% λιπασματοποιείται. "Ο στόχος του 50% διαλογή στην πηγή είναι μία ποιοτική διαφορά που πρέπει να την υλοποιήσουμε", είπε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Πάνω από 80 εκ. ευρώ κόστισε έως σήμερα στη χώρα μας, μόνο με τη μορφή προστίμων, η έλλειψη υποδομών. Τόσο κοστίζουν οι λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος. Πολύ περισσότερα είναι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για υποδομές, οι οποίες δεν λειτούργησαν ή απλώς για αποκατάσταση ΧΑΔΑ, ενώ την τελευταία 10ετία καμία πρωτοβουλία ανακύκλωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων δεν αναληφθηκε. Πλέον κάθε εβδομάδα αυτό το μήνα είτε εγκαινιαζεται είτε εντάσσεται σε χρηματοδότηση ένα μεγάλο έργο, όπως την άλλη βδομάδα στην Κοζάνη".

Και πρόσθεσε: "Θέλουμε να περάσουμε από τον Μεσαίωνα των χωματερών στον 21ο αιώνα της σύγχρονης διαχείρισης, μιας κοινωνίας με μηδενικά απόβλητα, μιας κοινωνίας που θα μετατρέπει τα απόβλητα σε πόρους. Σε αυτό, και οι ΦοΔΣΑ έχουν κεντρικό ρόλο και υποστηρίζουμε την αναβάθμισή τους". Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η δημιουργία 116 μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε όλη την περιφέρεια, που προβλέπει ο νέος σχεδιασμός, εκ των οποίων οι 49 είναι Μηχανική και Βιολογική επεξεργασία συμμείκτων, δυναμικότητας περίπου 2,5 εκατ. τόνων ανά έτος. Ηδη κατασκευάζεται το εργοστάσιο επεξεργασίας και κομποστοποίησης με ΧΥΤΥ στη Φωκίδα, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί δύο ΜΕΑ και μία ΜΕΒΑ στην Κρήτη, μία ΜΕΑ στη Θήβα, υπογράφηκε η σύμβαση της ΜΕΑ Σερρών (ΣΔΙΤ), έπεται της Θήβας, της Ηπείρου (ΣΔΙΤ) και άλλες.

Παράλληλα, "ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο της ανακύκλωσης και την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης, αλλά και την βελτιστοποίηση της λειτουργίας, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Επιδιώκουμε την ισοτιμία στην αγορά, χωρίς εκμετάλλευση προνομιακής θέσης για να πηγαίνουν όλοι οι πόροι στην πραγματική ανακύκλωση, χωρίς μεσάζοντες". Ο ρόλος των Δήμων θα είναι καθοριστικός και στο έργο της ανακύκλωσης. Αλλωστε, "ο πόρος της ανακύκλωσης είναι δημόσιος και πρέπει να αξιοποιείται ορθολογικά,  με πλήρη διαφάνεια. Να πιάνει τόπο",  ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ και πρόσθεσε ότι από το 2018 θα ισχύσει το τέλος ταφής για ανεπεξέργαστα απόβλητα, ενώ έως τις 15 Αυγούστου θα υπογραφεί η ΚΥΑ για την μείωση της πλαστικής σακούλας.

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε ερώτηση για το φράγμα της Μεσοχώρας είπε πως δεν αναιρεί την δέσμευσή του για την άμεση αδειοδότηση του συγκεκριμένου υδροηλεκτρικού έργου, η οποία "είναι συλλογική δέσμευση και αφορά την κυβέρνηση, το Υπουργείο, τους Βουλευτές και τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά", και ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια συνεργασίας του με το Δήμο Πύλης Τρικάλων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας συμφωνήθηκαν οι πολεοδομικές μελέτες που θα γίνουν για την μετεγκατάσταση του οικισμού,  ενώ για τους δασικούς χάρτες ανέφερε ότι "πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αστικούς εκσυγχρονισμούς, μία ουσιαστική τομή στη διοίκηση και το περιβάλλον. Για πρώτη φορά εξασφαλίζεται η αγροτική παραγωγή σε πρώην δασικές περιοχές και οι επιδοτήσεις, ενώ ο κάθε αγρότης θα ενημερωθεί προσωπικά τις επόμενες ημέρες για την πιθανότητα να έχει οποιοδήποτε θέμα η καλλιέργειά του". Ωστόσο, επανέλαβε ότι 39 Δήμοι δεν έχουν ακόμα αποστείλει στοιχεία για τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις, αν και είναι οι μόνοι αρμόδιοι να το πράξουν. "Όσο ο πολίτης μπαίνει στη σελίδα του κτηματολογίου και δεν βλέπει τα όρια του οικισμού του, είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει αντίρρηση και να πληρώσει λεφτά, για κάτι που δεν έχει κάνει η αυτοδιοίκηση, ως όφειλε. Αυτό δεν είναι δίκαιο για τον πολίτη και δεν του αξίζει", κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ