- Σύγχρονη οικοδομή σημαίνει σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης Κτίριο
- Με ενεργειακά κουφώματα γλιτώνεις λεφτά
- Θερμομόνωση-κουφώματα, ηλιοθερμικά συστήματα: Οι παρεμβάσεις σε ένα σύγχρονο σπίτι
- Συνδύασε τα υλικά για μηδενική ενεργειακή κατανάλωση
Σύγχρονη οικοδομή σημαίνει Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης Κτίριο (ΣΜΕΚ)
Τι είναι το ΣΜΕΚ; Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια, ρωτούν πολλοί. Ότι το κτίριο του μέλλοντος που πρέπει να σχεδιάζεται και να κατασκευάζεται στην Ελλάδα σήμερα δεν πρέπει να έχει καμία ανάγκη θέρμανσης, αλλά να εκμεταλλεύεται:
Τα εσωτερικά του κέρδη στο μέγιστο βαθμό
Τον ήλιο που ευτυχώς στη χώρα μας έχουμε σε αφθονία
Τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Ενέργεια από ΑΠΕ μπορεί να παραχθεί εντός η πλησίον αυτού», όπως ακριβώς ορίζεται στην οδηγία 31/2010 για το κτίριο ΣΜΕΚ (Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης Κτίριο).
Με ενεργειακά κουφώματα γλιτώνεις λεφτά
Η συμμετοχή των δομικών υλικών στην κατασκευή ενός κτιρίου σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης είναι καθοριστική. Ένα νέου τύπου τούβλο, μια αυξημένη μόνωση, ένα καλύτερης ποιότητας κούφωμα, ένας ενεργειακός υαλοπίνακας, ένας συνδυασμός τελικά αυτών και άλλων υλικών και συστημάτων μπορεί να μας δώσει το ποθητό αποτέλεσμα.
Την ίδια στιγμή, αυτό το κτίριο πρέπει να έχει την ελάχιστη δυνατή ανάγκη ψύξης, μέσα από σωστό βιοκλιματικό σχεδιασμό, τη σκίαση και την εκμετάλλευση της θερμικής μάζας, όπου αυτή απαιτείται. Η επιλογή των κατάλληλων δομικών υλικών, βάσει των προδιαγραφών που απαιτούνται για ένα κτίριο ΣΜΕΚ είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου.
3 κατηγορίες δομικών υλικών, κεραμικά, μέταλλα, πολυμερή και σύνθετα!
Τα φυσικά δομικά υλικά είναι διαθέσιμα στη φύση, όπως για παράδειγμα το ξύλο, οι πέτρες, ο πυλός, ενώ τα τεχνητά δομικά υλικά παράγονται με τεχνικά μέσα και σε αυτά συγκαταλέγονται το σκυρόδεμα, ο χάλυβας, το γυαλί κ.τ.λ.
Μια περαιτέρω διάκριση των τεχνητών υλικών γίνεται ανάλογα με τις βασικές χαρακτηριστικές τους ιδιότητες, κι έτσι προκύπτουν οι εξής κατηγορίες: κεραμικά (π.χ. σκυρόδεμα), μέταλλα (π.χ. χάλυβας, αλουμίνιο), πολυμερή (π.χ. πολυουρεθάνη, εποξειδικές ρητίνες) και σύνθετα υλικά (συνδυασμοί των προηγούμενων κατηγοριών).
Η θερμομόνωση, η αλλαγή κουφωμάτων, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης είναι βασικές προϋποθέσεις που σώζουν μέχρι και 70% της ενέργειας από ένα σπίτι!
Θερμομόνωση-κουφώματα, ηλιοθερμικά συστήματα: Οι παρεμβάσεις για ένα σύγχρονο σπίτι!
• Θερμομόνωση Κελύφους και Στέγης • Θερμογέφυρες • Κουφώματα • Αεροστεγανότητα (κάτι άγνωστο στην Ελλάδα που όμως ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος για την απώλεια ενέργειας) • Σκίαση • Φωτισμός • Ζεστό νερό χρήσης • Συστήματα Θέρμανσης – Ψύξης
Συνδύασε τα υλικά για σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση!
Είναι γεγονός ότι η αντικατάσταση δομικών υλικών, όπως τα τζάμια, τα κουφώματα, τα χρώματα, κ.α. αν δεν έχουν σήμανση CE δεν είναι τα σωστά!
Οι γενικές απαιτήσεις για τη σήμανση CE:
1.Μηχανική αντοχή και ευστάθεια 2.Πυρασφάλεια 3.Υγιεινή, υγεία και περιβάλλον 4.Ασφάλεια και προσβασιμότητα χρήσης 5.Προστασία κατά του θορύβου 6.Εξοικονόμηση ενέργειας και διατήρηση της θερμότητας 7.Βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων (νέα απαίτηση)
Η σήμανση CE υποδηλώνει ότι το προϊόν πληροί αυτές τις συγκεκριμένες απαιτήσεις και αποτελεί για τις εταιρείες απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτραπεί η χρήση του στην ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς προσαρμογή ή επανέλεγχο των προϊόντων τους. Απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο μηχανικό!
Αυτό που οφείλετε να κάνετε, αφού έχετε κάνει την δική σας έρευνα (και εμείς βοηθάμε –κάθε μήνα- με ειδικά άρθρασε αυτό) -αν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και να εξασφαλίσετε το σωστό αποτέλεσμα- είναι να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο μηχανικό - ενεργειακό σύμβουλο.
Ενεργειακά κουφώματα το Α και το Ω στη σύγχρονη οικοδομή
Η νέα γενιά κουφωμάτων μειώνει τις ενεργειακές απώλειες και αυξάνει την ενεργειακή εξοικονόμηση. Σίγουρα έχετε ακούσει πολλά για τα ενεργειακά κουφώματα. Τα βλέπετε σε όλο και περισσότερα σπίτια, είτε στις πόλεις, είτε στις εξοχικές κατοικίες, αλλά και στις επιχειρήσεις.
Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας φέρνει αλλαγές στη σύγχρονη οικοδομή και η τοποθέτηση νέου τύπου ενεργειακών ή θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων κρίνεται ως απαραίτητη.
3 κατηγορίες ενεργειακών κουφωμάτων (από αλουμίνιο, PVC και ξύλινα)
Το αλουμίνιο προσφέρει ασφάλεια και μεγάλη αντοχή!
Τα κουφώματα αλουμινίου είναι πολύ ανθεκτικά & ασφαλή, ενώ το υλικό κατασκευής τους είναι ανακυκλώσιμο. Προσφέρουν όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν τα επηρεάζει η ηλιακή ακτινοβολία, ούτε οι κλιματικές αλλαγές! Προτιμώνται ιδιαίτερα για μεγάλα ανοίγματα, λόγω της ανθεκτικής κατασκευής τους.
Τα PVC είναι αρκετά οικονομικά και εξαιρετικά ως θερμομονωτικά
Είναι πιο οικονομικά από τα αντίστοιχα του αλουμινίου, από κατασκευής θερμοδιακοπτόμενα και φιλικά προς το περιβάλλον. Μετά από την αφαίρεσή τους ανακυκλώνονται εξ ολοκλήρου και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων συνθετικών προφίλ. Εξασφαλίζουν άριστη ηχομόνωση και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
Tα ξύλινα είναι θερμομονωτικά και ηχομονωτικά και ενισχύουν την αισθητική του σπιτιού
Τα ξύλινα κουφώματα προσφέρουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Το ξύλο, όντας κακός αγωγός της θερμότητας, δεν επιτρέπει στη ζέστη ή το κρύο να εισέλθει, εξασφαλίζοντας ιδανική θερμοκρασία στο χώρο.
3 tips για την επιλογή κουφωμάτων
1. Η θέση του κουφώματος είναι ακόμα μια παράμετρος που επηρεάζει σημαντικά την επιλογή. Η έκθεση στον ήλιο και τα καιρικά φαινόμενα, η ανεμοπίεση και ο προσανατολισμός του κουφώματος είναι παράγοντες που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Για παράδειγμα, σε βορινό παράθυρο δεν ενδείκνυται η εφαρμογή κουφώματος αλουμινίου χωρίς θερμομόνωση, γιατί θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες ενέργειας.
2. Ο ρόλος του κατασκευαστή και του τεχνικού που θα εφαρμόσει το κούφωμα είναι πολύ σημαντικός. Όποια και αν είναι η επιλογή, πρέπει να δίνει λύσεις που αρμόζουν στο χώρο, να συνοδεύονται από πιστοποιητικά (σήμανση CE) και έγγραφη εγγύηση για την ανθεκτικότητά τους.
3. Η μέγιστη θερμομόνωση δε μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη χρήση τουλάχιστον διπλών τζαμιών. Το μεταξύ τους διάκενο και το «γέμισμα» ανάμεσα, το πάχος και το είδος τους (π.χ. ενεργειακά υαλοστάσια) είναι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Ο 10-λογος της αγοράς για τη σύγχρονη οικοδομή!
Είτε πρόκειται για νέα οικοδομή, είτε για μία ριζική –εκ βάθρων- αλλαγή σε αυτή, υπάρχουν κάποιοι κανόνες της αγοράς που δεν σηκώνουν συζήτηση.
1. Να αποφεύγονται οι περιστασιακοί «μάστορες» που «τα κάνουν όλα», αλλά χωρίς καμιά εγγύηση για το αποτέλεσμα.
2. Να απευθύνεστε σε μία σοβαρή εταιρεία με πλήρες επιτελείο εξειδικευμένων τεχνικών (αρχιτέκτονας, διακοσμητής) και όλη τη γκάμα των εργασιών μιας σύγχρονης οικοδομής, παρέχοντας όλες τις σχετικές εγγυήσεις.
3. Εξασφάλιση ό,τι ΔΕΝ θα χρειαστεί να ασχοληθείτε, είτε για να βρείτε συνεργεία, είτε για να τα συντονίσετε και εγγύηση ότι θα παραλάβετε το έργο «με το κλειδί στο χέρι».
4. Να μην ξεγελαστείτε με την ιδέα ότι «θα το κάνετε φτηνότερα» αν το κάνετε μόνοι ή αν καταφύγετε στο μάστορα της γειτονιάς. Οι σοβαρές εταιρείες πετυχαίνουν αρκετά καλύτερες τιμές και στα συνεργεία και στα υλικά.
5. Να ζητήσετε Τεχνική Συγγραφή Υποχρεώσεων από την εταιρεία που θα επιλέξετε, η οποία θα περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.
6. Να ζητήσετε συγκεκριμένο και σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τη πρόοδο των εργασιών από τη πρώτη κιόλας ημέρα, μέχρι και τη τελευταία. Να ζητήσετε οι πληρωμές σας να αφορούν σε παραγγελίες υλικών ή εκτελεσμένο έργο.
7. Να ζητήσετε από τον κατασκευαστή να επισκεφθεί προμηθευτές του, προκειμένου να επιλέξει εκ των προτέρων και να εξασφαλίσει τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, έτσι ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.
8. Να διασφαλίσετε τη νομιμότητα των εργασιών. Ακόμα και στις περιπτώσεις εσωτερικών επεμβάσεων απαιτείται μια άδεια μικρής κλίμακας, η οποία εκδίδεται με απλή διαδικασία και μπορεί να την αναλάβει μια σοβαρή εταιρεία που διαθέτει την υποδομή και για αυτό.
9. Να ελέγξετε τη φερεγγυότητα της εταιρείας. Μπορεί να δείτε το ιστορικό της και την εμπειρία της από άλλα έργα της. Μπορείτε ακόμα να ζητήσετε από την ίδια την εταιρεία τηλέφωνα επικοινωνίας με πελάτες της, ώστε να μιλήσετε οι ίδιοι μαζί τους.
10. Τέλος, να ζητήσετε «κλειστή τιμή», για να ξέρετε τι θα πληρώσετε από την αρχή.
Συμπέρασμα
Η σύγχρονη οικοδομή έχει τα προαπαιτούμενά της, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί το σπίτι του μέλλοντος. Το ζητούμενο είναι να γίνει κοινή αντίληψη ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μονόδρομος. Είναι απλά ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να σταματήσουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα να κρατήσουμε χρήματα στην τσέπη μας, σήμερα που τα έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ, με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Η σύγχρονη οικοδομή και τα σύγχρονα δομικά υλικά εξασφαλίζουν και τα δύο. Για αυτό και είναι η οικοδομή του μέλλοντος.