Panda Badge

Παγκόσμια συνεργασία μεταξύ Προσκόπων & WWF για την προστασία του περιβάλλοντος

1.854 επισκέψεις στο άρθρο

H Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης (WO.S.M. - World Scout Movement) σε συνεργασία με τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση WWF παρουσίασαν πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση το νέο σήμα για περιβαλλοντικές δράσεις με τίτλο “Panda Badge”.

Αναγνωρίζοντας τις τεράστιες προσκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, αλλά και το σημαντικό ρόλο που παίζει η νέα γενιά στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου  μέλλοντος, το νέο αυτό σήμα αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των 50.000.000 Προσκόπων παγκοσμίως γύρω από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, καθώς και στην ενθάρρυνσή τους για υλοποίηση ακόμα περισσότερων δράσεων και πρωτοβουλιών σχετικών με την προστασία της φύσης.
 
Το νέο σήμα αποτελεί μέρος του ανανεωμένου προγράμματος για το περιβάλλον που εφαρμόζει η  Παγκόσμια Προσκοπική Οργάνωση και κατΆ επέκταση το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.), με την ονομασία Earth Tribe Alliance, το οποίο ενημερώνει και εκπαιδεύει τους νέους σε θέματα σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη. Επικεντρώνεται σε θέματα, όπως η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η βιώσιμη κατανάλωση, βοηθώντας τους νέους να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο που έχουν οι καταναλωτικές τους συνήθειες στο περιβάλλον και πώς να κάνουν πιο υπεύθυνες επιλογές.
 
Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων, Χριστόφορος Μητρομάρας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η φύση και το περιβάλλον κινδυνεύει όχι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα. Η από κοινού με το WWF δημιουργία του Panda Badge, έρχεται να δημιουργήσει μία ισχυρή συμμαχία σε περιβαλλοντικά θέματα και να ενημερώσει την κοινωνία ότι όλοι μαζί πρέπει να συμβάλλουμε στην προστασία της βιοποικιλότητας. Στην Ελλάδα συνεργαζόμαστε στενά με το WWF Ελλάς, υποστηρίζοντας την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών, της συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και των διατροφικών συμπεριφορών των Προσκοπικών Τμημάτων την περίοδο των κατασκηνώσεων, καθώς και την καταγραφή της κατάστασης των παραλιών και των ακτών όπου θα πραγματοποιηθούν δράσεις ή κατασκηνώσεις».
 
Ο Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς, τόνισε: «Το μέλλον του πλανήτη μας ανήκει, χωρίς καμία αμφιβολία, στη νέα γενιά, στους νέους ανθρώπους που θα κληθούν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον όπου άνθρωπος και φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά. Η συνεργασία μεταξύ του WWF Ελλάς και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων είναι στρατηγική, καθώς θα συμβάλλει στη δημιουργία υπεύθυνων και ενεργών πολιτών του αύριο που θα προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος ως βασικό παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης και ως αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου τρόπου ζωής».
 
Οι Πρόσκοποι και το WWF είναι βασικοί εταίροι στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης από το 1973, ενώ πιο πρόσφατα έχουν αναπτύξει συνεργασία σε πρωτοβουλίες κινητοποίησης όπως η «Ώρα της Γης» και οι «Πρόσκοποι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» που συμβάλλουν στην επίτευξη της Ατζέντας 2030 του Ο.Η.Ε. Μαζί με το WWF, οι δραστηριότητες των Προσκόπων για την απόκτηση του “Badge Panda” θα συμβάλλουν στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2 – Μηδενική Πείνα,  11 - Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες, 12 - Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή και 15 – Ζωή στη Στεριά.