Πάλι τα ίδια η ΕΕ για την ενεργειακή ακρίβεια! Πολλά «θα», ουσία μηδέν
1.400 επισκέψεις στο άρθρο
Πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και ορυκτών καυσίμων με στόχο να συγκεντρωθούν 140 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόταση για να μειωθεί η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Πολλές υποσχέσεις για πράγματα που …θα γίνουν στο μέλλον.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες περίμεναν με αγωνία να ακούσουν σήμερα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή –και όχι μόνο- ακρίβεια, έστω και με καθυστέρηση ενός και πλέον έτους, αλλά μάλλον αυτά που άκουσαν δεν φαίνεται να δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.
Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της για την κατάσταση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να τη στηρίζει. Έκανε λόγο για αποφασιστικότητα για συνέχιση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας, για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Περνώντας στο καυτό ζήτημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχθηκε τη σοβαρότητα του θέματος, κάνοντας λόγο για …άγχος των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς ενέργειας, με τιμές που έχουν αυξηθεί 10 φορές, όπως η ίδια τόνισε σε σχέση με αυτές που ίσχυαν πριν την πανδημία covid.
Τι προτείνει λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία τόσο σοβαρή κατάσταση; - Πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους, καθώς και ένα τέλος αλληλεγγύης για τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων. Στόχος να συγκεντρωθούν 140 δισεκατομμύρια ευρώ από τα υπερκέρδη αυτών των εταιρειών και να διανεμηθούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη
Όπως είπε η κ. φον ντερ Λάιεν, «οι εταιρείες που παράγουν ενέργεια με χαμηλό κόστος έχουν έσοδα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν. Δεν το ονειρεύτηκαν ποτέ. Τα κέρδη είναι καλά, αλλά στην εποχή μας είναι λάθος να λαμβάνουμε εξαιρετικά έσοδα και κέρδη ρεκόρ, επωφελούμενοι από τον πόλεμο και στην πλάτη των καταναλωτών μας. Σε αυτούς τους καιρούς, τα κέρδη πρέπει να μοιράζονται και να διοχετεύονται σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο. Η πρότασή μας περιλαμβάνει επίσης τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα που πρέπει να συνεισφέρουν, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κράτη-μέλη». - Πρόταση για εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος
«Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στις ώρες αιχμής ώστε να μειωθεί συνολικά η χρήση του ρεύματος. Η μείωση της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής θα κάνει την προσφορά να διαρκέσει περισσότερο και θα μειώσει τις τιμές», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Πολλά «θα» που «καίνε»!
Σημαντική η παραδοχή ότι το TTF (με απλά λόγια το Χρηματιστήριο Ενέργειας που διαμορφώνει τις τιμές σε καθημερινή βάση) «δεν έχει προσαρμοστεί στις μεταβολές της αγοράς αερίου». Τι θα κάνει για αυτό η ΕΕ; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή …θα δημιουργήσει δείκτες αξιολόγησης πιο αξιόπιστους για την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να αντικατοπτρίζονται οι αλλαγές στην αγορά. Πώς θα γίνει αυτό; Η ΕΕ και η Νορβηγία …θα συγκροτήσουν μία ειδική ομάδα στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
Τι θα γίνει με την περιβόητη μεταρρύθμιση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας; Η Επιτροπή …θα εργαστεί για να υπάρξει μακροπρόθεσμα μια «βαθιά» μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε να αποσυνδεθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου. «Αυτή τη στιγμή η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, δεν ευσταθεί και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταναλωτών», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. Πότε όμως θα έλθει αυτή η μεταρρύθμιση; Μακροπρόθεσμα…
Θα δημιουργηθεί μία Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου με 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στην «οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς για το υδρογόνο».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή …θα συνεργαστεί με ρυθμιστικές αρχές για να διευκολύνει τα προβλήματα ρευστότητας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Συμπέρασμα
Τα παραπάνω, πολύ συνοπτικά, ήταν όλα όσα είπε -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας- σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το μόνο δηλαδή που προέκυψε ως νέο για τους Ευρωπαίους πολίτες που περίμεναν να ακούσουν λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας ήταν η συγκέντρωση 140 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή μέρους των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, ώστε αυτά να διανεμηθούν στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη.
Μάλλον …θα χρειαστεί να περιμένουμε την ερχόμενη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στα τέλη του μήνα για να μάθουμε κάτι νεότερο (αν υπάρξει). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχε και η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το αν συμφωνεί με όλα όσα ειπώθηκαν σήμερα ή αν περίμενε κάτι περισσότερο.