Πέφτουν οι υπογραφές: Έρχονται πόροι 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ σε νησιά

Πέφτουν οι υπογραφές: Έρχονται πόροι 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ σε νησιά

  • Πέφτουν οι υπογραφές: Έρχονται πόροι 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ σε νησιά
  • Πέφτουν οι υπογραφές: Έρχονται πόροι 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ σε νησιά

Πέφτουν οι υπογραφές: Έρχονται πόροι 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ σε νησιά

1.220 επισκέψεις στο άρθρο (20/05/2024)
Σχολιάστε

- Δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης, παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη
- Το είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference»
- Συμπεριλαμβάνει την υπεράκτια αιολική ενέργεια
- Πέρσι επιλέχθηκαν 30 νησιά & νησιωτικές ομάδες από 10 ευρωπαϊκές χώρες

Σε λίγες μέρες (27/5) αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για τη δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης, παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη, αρμόδιων υπουργών και ευρωπαίων αξιωματούχων. Πρόκειται για το Ταμείο το οποίο είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης «Our Ocean Conference», που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Απριλίου.

Δείτε επίσης: Μην «τα σκας» άλλο στο ρεύμα - Πάραξε το δικό σου!

Οι πόροι του συγκεκριμένου ταμείου θα μπορούσαν τελικά να ανέλθουν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με την τιμή του δικαιώματος άνθρακα και να χρηματοδοτήσουν τη σύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας και τις ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου είχε αναφέρει πως στόχος είναι να διατεθούν τουλάχιστον 260 εκατ. ευρώ, και δυνητικά μέχρι 460 εκατ. ευρώ, για την οικονομική στήριξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέσω του νέου Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων, εξηγώντας πως αυτά είναι «χρήματα που προέρχονται από δικαιώματα ρύπων και που θα βοηθήσουν στην αρχική χρηματοδότηση των πρώτων έργων υπεράκτιων ΑΠΕ».
 

Πρωτοβουλία «30 renewable islands for 2030»

Πέρσι επιλέχθηκαν 30 νησιά και νησιωτικές ομάδες από 10 ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσα σε αυτά τα νησιά η Λέσβος και η Ικαρία. Αυτή η πρωτοβουλία προσβλέπει στην πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία τους, μέχρι το 2030, μέσω της εγκατάστασης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Να σημειωθεί πως αυτή την εβδομάδα, θα διοργανωθεί το Φόρουμ Καθαρής Ενέργειας στα ευρωπαϊκά νησιά, με την παρουσία εκπροσώπων από εκείνα τα οποία πρωτοστατούν στην πρωτοβουλία που προαναφέρθηκε.