Περιβαλλοντικές αλλαγές στην εξωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης
Διαβάστηκε από 5146 αναγνώστες -
Τροποποιήσεις στα χαρακτηριστικά και την όδευση της Εξωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης πρότεινε ο Αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.
Τροποποιήσεις στα χαρακτηριστικά και την όδευση της Εξωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης πρότεινε ο Αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, στην πρόσφατη συνάντηση διαβούλευσης, που πραγματοποίησε με εκπροσώπους του Δήμου Θέρμης, της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Οδού Α.Ε. και των μελετητικών ομάδων των έργων οδοποιίας στην ευρύτερη ανατολική Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα με τα θέματα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης συζητήθηκαν με την παρουσία του δημάρχου Θέρμης, Θεόδωρου Παπαδόπουλου και του προέδρου της Εγνατία Οδού ΑΕ, Απόστολου Αντωνούδη, τα θέματα των μεγάλων έργων οδοποιίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.
Η συνάντηση διαβούλευσης διοργανώθηκε ενόψει της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των δύο τμημάτων της ανατολικής Εξωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, από Χορτιάτη μέχρι και Αεροδρόμιο, σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση της μελέτης της οδού Κ11 – Γαλάτιστα. Μέσω της διαδικασίας αυτής δόθηκε η δυνατότητα ολοκληρωμένης εκτίμησης των επιπτώσεων και των κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών των έργων, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν, και παράλληλα αποφασίστηκε η ενσωμάτωση των προτάσεων των τοπικών κοινωνιών στα χαρακτηριστικά των έργων.
Βασική παράμετρος των παρατηρήσεων που συμφωνήθηκαν ήταν η βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και η μείωση των επιπτώσεων στους τοπικούς οικισμούς και η προστασία της χωρικής ενότητας της περιοχής. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε στους περιβαλλοντικούς όρους των έργων να περιληφθούν τα κάτωθι :
Να καταργηθεί ο κόμβος Φιλοθέης και η χάραξη της Περιφερειακής Οδού να απομακρυνθεί από τον οικισμό και να υποβιβαστεί υψομετρικά, ώστε να επιτευχθεί οπτική απόκρυψη και μερική κάλυψη.
Να κατασκευαστεί παράκαμψη του οικισμού της Ραιδεστού και να συνδεθεί η λειτουργία του κόμβου Τριαδίου με την παράκαμψη Ραιδεστού, ώστε ο συγκοινωνιακός σχεδιασμός να διευκολύνει την κίνηση προς την παράκαμψη και όχι διαμπερώς από τον οικισμό. Με την κατασκευή της παράκαμψης ο Δήμος Θέρμης
- μπορεί να αναλάβει τα απαραίτητα συγκοινωνιακά έργα μείωσης της ταχύτητας και της διέλευσης.
- Να επιλέγει η νέα προτεινόμενη χάραξη της Εγνατία Οδού, με απομάκρυνση της οδού από τον οικισμό Τριαδίου και η απαγόρευση χάραξης επί του ρέματος Τριαδίου. Κατά τη διέλευση της περιφερειακής οδού, με τη νέα χάραξη, από την εκτός σχεδίου περιοχή Ραιδεστού – Τριαδίου, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας, με ορύγματα και ηχοπετάσματα. Επίσης να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας της περιοχής του φράγματος Τριαδίου και να μην περιοριστούν οι δυνατότητες αξιοποίησης της περιοχής ως περιοχής αναψυχής και ορεινών μονοπατιών.
- Να αποκατασταθεί νέα πλήρη και λειτουργική σύνδεση Θέρμης – Ταγαράδων με αξιοποίηση της διάβασης στα όρια του αεροδρομίου ΣΕΔΕΣ, καθώς και η κατασκευή παράπλευρης οδοποιίας με ευθύνη της Εγνατίας Οδού.
Στο κλείσιμό του ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος συνόψισε τη συμφωνία όλων των παριστάμενων επί των θεμάτων αυτών ως εξής:
“Η ουσιαστική διαβούλευση και ο δημοκρατικός διάλογος μας οδήγησαν σε μια κοινή αντίληψη, που οφείλουμε να υλοποιήσουμε στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Συμφωνήσαμε στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της Εξωτερικής Περιφερειακής, αλλά και στις προτεραιότητες των συγκοινωνιακών έργων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα :
- Πρώτη προτεραιότητα είναι η διαπλάτυνση της ΕΟ Μουδανιών και η κατασκευή των έργων της βοηθητικής οδοποιίας και των ηχοπετασμάτων από την περιοχή του Κ12 έως τον κόμβο Σχολαρίου. Είναι ένα έργο προτεραιότητας που αφορά όλη την πόλη.
- Παράλληλα πρέπει να ολοκληρωθούν τα υπολειπόμενα έργα της βελτίωσης της ΕΟ Θεσσαλονίκης Πολυγύρου στο τμήμα του δήμου Θέρμης, που παρέμειναν ελλιπή από την προηγούμενη εργολαβία, δείγμα της κακοδαιμονίας της παλαιάς λογικής των έργων στο πόδι, χωρίς μελέτες και απαλλοτριώσεις. Στο έργο αυτό θα προσπαθήσουμε να ενταχθεί και η κατασκευή της παράκαμψης Ραιδεστού.
- Συζητήσαμε επίσης για την τροποποίηση των χαρακτηριστικών της οδού Κ11- Γαλάτιστα. Το έργο από τον κόμβο Τριαδίου έως τη Γαλάτιστα διατηρεί τα χαρακτηριστικά του κλειστού αυτοκινητόδρομου. Πρέπει όμως να τροποποιηθούν τα χαρακτηριστικά του σε αστική αρτηρία από τον κόμβο Κ11 (που δεν υπάρχει) έως την οδό Θέρμης Πανοράματος, και να ξαναδούμε την όδευση και τα χαρακτηριστικά στο ευαίσθητο, περιβαλλοντικά και χωροταξικά, τμήμα μέχρι τον κόμβο Τριαδίου. Αυτή τη συζήτηση πρέπει να ξανακάνουμε άμεσα με τους δήμους Θέρμης και Πυλαίας-Χορτιάτη.
Με βάση αυτό το πλάνο και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που θα προωθήσουμε άμεσα, πρώτη μας προτεραιότητα είναι η εξεύρεση των πόρων για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων προτεραιότητας, που καρκινοβατούν χρόνια”.