Πράσινη όαση στην ταράτσα

Πράσινη όαση στην ταράτσα

2.268 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Το φυτεμένο δώμα αλλάζει την ενεργειακή συμπεριφορά ενός κτιρίου. Το προστατεύει από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενισχύει τη θερμομόνωση και προσφέρει ηχομόνωση. Μάθε τους τρεις τύπους για να το φτιάξεις.

Η Μέρα της Πράσινης Οροφής (Green roof day) γιορτάστηκε το καλοκαίρι (6 Ιουνίου, για 3η φορά από το 2020), οπότε και θεσπίστηκε ο θεσμός για ευαισθητοποίηση γύρω από τη σημασία του πράσινου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το πράσινο δώμα, στοιχείο της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, δεν είναι μια ταράτσα όπου έχουμε τοποθετήσει μερικές γλάστρες. Προϋποθέτει βλάστηση που αναπτύσσεται σε χώμα, σε ένα κτίριο που έχει κριθεί στατικά επαρκές για να δεχτεί το βάρος του μαζί εκείνο των φυτών. Βέβαια, πλέον τα υλικά έχουν βελτιωθεί και υπάρχει και ελαφριά υποδομή που αντικαθιστά βαριά αδρανή υλικά όπως το χαλίκι.
Το δώμα πρέπει να είναι υδατοστεγανό και να έχει προηγηθεί υγρομόνωση και θερμομόνωση, ώστε οι κάτω όροφοι να μην επηρεαστούν από την υγρασία και τα νερά. Τι προσφέρει, όμως, ένα φυτεμένο δώμα;

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Συνέχεια του άρθρου >>>