Πράσινο φως από τον Υπουργό Περιβάλλοντος για τον ΧΥΤΥ της `Ανδρου

2.093 επισκέψεις στο άρθρο

Μετά από πολλά έτη εντατικών προσπαθειών, το έργο του ΧΥΤΥ της `Ανδρου αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά με την υπΆ αριθμ. 36396/21/9/2018 ΑΕΠΟ η οποία επικυρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 με «απόφαση σταθμό» του Υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη.

Η απόφαση αυτή άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση των ενεργειών ωρίμανσης του έργου (τεχνική προμελέτη και τεύχη δημοπράτησης), ώστε αυτό να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ.

Την εκπόνηση της ΜΠΕ, αλλά και την τεχνική στήριξη του Δήμου `Ανδρου για την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων, ανέλαβε η ΕΠΤΑ - Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων Α.Ε. Η ΜΠΕ εξασφάλισε το σύνολο των εγκρίσεων και θετικών απαντήσεων των γνωμοδοτούντων φορέων ενώ η τεχνική αρτιότητα και ποιότητά της επιβεβαιώθηκε και από τη θετική γνωμοδότηση τεσσάρων εγκεκριμένων  καθηγητών ελληνικών πανεπιστημίων επί του περιεχομένου της.

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) και Μονάδας Προεπεξεργασίας Υπολειπόμενων Σύμμεικτών ΑΣΑ μετά από Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) στην οποία θα λαμβάνει χώρα και Κομποστοποίηση Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος. Στο έργο, επίσης, περιλαμβάνονται έργα βελτίωσης υφιστάμενης χωμάτινης οδού πρόσβασης και έργα χάραξης νέας οδοποιίας μήκους 0,33km περίπου για την τελική πρόσβαση στο χώρο του ΧΥΤΥ.

Η υλοποίηση των έργων θα λύσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος `Ανδρου, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο έχει τεράστιες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για το νησί.