«Πράσινο φως» για το Μεγάλο Πράσινο Σημείο Δήμου Ηράκλειας Σερρών

2.302 επισκέψεις στο άρθρο

Ο Δήμος Ηράκλειας, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες περιβαλλοντικής ωρίμανσης για την κατασκευή και λειτουργία Μεγάλου Πράσινου Σημείου το οποίο αποτελεί ένα από τα πρώτα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση δόθηκε με την Α.Π. 603664(2360)π.ε./5-2-2019 Υπαγωγή του έργου σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ακολούθως, ο Δήμος Ηράκλειας προχώρησε άμεσα στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στην πρόσκληση της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «Δημιουργία Πράσινων Σημείων και δικτύωσή τους».
 
Η εταιρεία ΕΠΤΑ - Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων (www.epta.gr) στο πλαίσιο σύμβασης με τον Δήμο Ηράκλειας συνέβαλλε στην εξέλιξη αυτή με την εκπόνηση της μελέτη ωρίμανσης του έργου αλλά και με την υποστήριξη του Δήμου στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Το Πράσινο Σημείο πρόκειται να κατασκευαστεί σε δημοτική έκταση 4 στρ., όπου θα γίνεται χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών που εμπίπτουν σε διάφορες κατηγορίες, πέραν των αποβλήτων συσκευασιών και περιλαμβάνουν: διάφορα είδη χαρτιού, μετάλλων, πλαστικού και γυαλιού, πράσινα και ογκώδη απόβλητα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, λίπη και έλαια, υφάσματα και άλλα είδη. Οι πολίτες θα μπορούν να μεταφέρουν εκεί τα απόβλητά τους και ακολουθώντας μία κυκλική διαδρομή εντός του χώρου, θα καθοδηγούνται με τη βοήθεια ανάλογης σήμανσης στις κατάλληλες θέσεις απόθεσης για την χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμών υλικών τους, τα οποία στη συνέχεια θα προετοιμάζονται για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Πρόσθετα το Πράσινο Σημείο Δήμου Ηράκλειας θα αποτελέσει χώρο ενημέρωσης σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα ικανό να φιλοξενεί δραστηριότητες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.
Η λειτουργία των πράσινων σημείων συμβάλει στην προώθηση της χωριστής συλλογής αποβλήτων και λειτουργεί συμπληρωματικά των συστημάτων διαλογής στην πηγή που εφαρμόζονται για τα διάφορα ρεύματα υλικών.