Πρόγραμμα αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην Θεσσαλονίκη
1.705 επισκέψεις στο άρθρο
Έτοιμο το ΥΠΕΝ για να απαντήσει στο πρόβλημα της παρουσίας του αγριόχοιρου στη Θεσσαλονίκη
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος για τη διαχείριση του αγριόχοιρου στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης παρουσία της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά. Συμμετέχοντες στη σύσκεψη ήταν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Ιωάννης Σάββας, ανώτατα στελέχη των Δασικών Υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παπάς, οι Δήμαρχοι Πυλαίας – Χορτιάτη, Νεάπολης – Συκεών, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου και εκπρόσωποι των Δήμων Θεσσαλονίκης και Βόλβης. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης και εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, του Εργαστήριου `Αγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων του ΑΠΘ, του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης και των Κυνηγετικών Σύλλογων Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, Αμπελοκήπων, Σταυρού και Σοχού.
Υπήρξε πλήρης ενημέρωση σχετικά με το πρόβλημα παρουσίας του αγριόχοιρου στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στις αστικές περιοχές περιμετρικά του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και στις αγροτικές περιοχές της λεκάνης απορροής των λιμνών Κορώνειας Βόλβης.
Έγινε φανερό από τη σύσκεψη ότι με τη συνεργασία όλων των φορέων είναι εφικτή η αντιμετώπιση του προβλήματος και διαφάνηκε ότι πρόκειται για ένα θέμα διαχειρίσιμο που δε θα πρέπει να ανησυχεί τους πολίτες. Ο Αν. Υπουργός έθεσε ως στόχους την ασφάλεια των κατοίκων της ΠΕ Θεσσαλονίκης και την προστασία της άγριας ζωής και συμφωνήθηκε το πλαίσιο ενεργειών για το επόμενο χρονικό διάστημα:
- `Αμεση ενημέρωση των πολιτών ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές που εμφανίζονται αγριόχοιροι ώστε οι πολίτες να μην ταΐζουν το είδος, καθώς και πληροφόρηση των πολιτών αναφορικά με τους κανόνες ασφαλείας. Η ενημέρωση θα γίνει μετά από συνεργασία Δασικών υπηρεσιών και δήμων. Τονίστηκε ότι ο αγριόχοιρος είναι ένα είδος που δεν είναι επιθετικό προς τον άνθρωπο.
- `Αμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της περίφραξης στο Σέιχ Σου στα όρια του Πανοράματος και σε δεύτερο χρόνο εγκατάσταση περίφραξης στην Περιφερειακή Οδό για μηδενισμό του κινδύνου πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης, επέκταση της σήμανσης για τον αγριόχοιρο στην παλιά Ε/Ο Θεσσαλονίκης – Καβάλας.
- Καταγραφή και έλεγχος των χοιροστασίων, τόσο των τυπικών όσο και των άτυπων μονάδων, ώστε να τηρούνται οι κανόνες ορθής εκτατικής εκτροφής. Το πρόβλημα έχει μεγεθυνθεί γιατί εκτρεφόμενοι χοίροι διέφυγαν από τις μονάδες, είτε εξαιτίας ατυχήματος, είτε ηθελημένα, μετά τη διάλυση των μονάδων εκτροφής.
- Καταγραφή του πληθυσμού του είδους στις λεκάνες απορροής των Λιμνών Κορώνειας Βόλβης και του Σέιχ Σου, συμπεριλαμβάνοντας διάφορα χαρακτηριστικά της βιολογίας και της εξάπλωσης του είδους (συμπεριφορά, αναπαραγωγή, γενετική καθαρότητα και υβριδισμός), ώστε να αναπτυχθεί σχέδιο τοπικών επεμβάσεων για τη διαχείριση του είδους.
- Λήψη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την απομάκρυνση υβριδίων του είδους και προστασία του γενετικά καθαρού αγριόχοιρου.
- Αύξηση της κάρπωσης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο.
- Διερεύνηση του θέματος των αποζημιώσεων των αγροτών από τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
- Αξιολόγηση των ορίων των Καταφυγίων `Αγριας Ζωής και άλλων απαγορευμένων για τη θήρα περιοχών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Κορώνειας Βόλβης.
- Αξιολόγηση του μέτρου της παγίδευσης των αγριόχοιρων στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου μετά την ολοκλήρωση των μελετών καταγραφής του πληθυσμού για μεταφορά τους σε Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές. Ως έσχατο μέτρο αντιμετώπισης του θέματος τέθηκε η απομάκρυνση του είδους με μεθόδους εκδίωξης ή παγίδευσης. Για την εφαρμογή αυτού του μέτρου θα υπάρχει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πολιτική προστασία, Δασικές Υπηρεσίες, Φορέας Διαχείρισης, Περιβαλλοντικές και Κυνηγετικές Οργανώσεις).
Για τη διατύπωση της τελικής πρότασης ζητήθηκε πλήρης ενημέρωση από όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασική Υπηρεσία, Πολιτική Προστασία, Φορείς Διαχείρισης) ώστε να διαμορφωθεί ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα μεταφερθεί ως συνολική πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μετά την σύσκεψη ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε: «Μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα οι εμπλεκόμενοι φορείς, όχι μόνο εξέθεσαν το πρόβλημα, αλλά βοήθησαν στη δημιουργία ενός πλαισίου ενεργειών άμεσα υλοποιήσιμο. Τις επόμενες ημέρες, μετά και την εισήγηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στη δημιουργία του κατάλληλου κανονιστικού και ρυθμιστικού εργαλείου για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμή αντιμετώπιση του προβλήματος στη Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και γενικότερα στην Κεντρική Μακεδονία».