Πρόταση για ένα Πράσινο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
2.105 επισκέψεις στο άρθρο
Η Greenpeace παρουσίασε σήμερα σχέδιο κλιματικής δράση για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας μέσω της αξιοποίησης της ανεξάντλητης ηλιακής ενέργειας της χώρας μας.
Με δεδομένη την ανάγκη στροφής στις καθαρές πηγές ενέργειας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η Greenpeace καταθέτει ένα κοστολογημένο σχέδιο παροχής δωρεάν ηλιακής ενέργειας σε 340.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Τα νοικοκυριά θα αποκτούν δωρεάν είτε το δικό τους οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα είτε μέρισμα σε ενεργειακή κοινότητα, η οποία θα λειτουργεί φωτοβολταϊκό πάρκο, θα παράγουν τα ίδια την ενέργεια που χρειάζονται και δεν θα έχουν ανάγκη το σημερινό Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Η πρόταση δεν επιβαρύνει περαιτέρω τους καταναλωτές ή τους φορολογουμένους σε σχέση με το σημερινό ΚΟΤ, παρά το γεγονός ότι το οικονομικό όφελος για τα νοικοκυριά είναι μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιο με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, των ιδιωτών προμηθευτών ενέργειας αλλά και των δήμων.
Η μεγάλη ηλιοφάνεια της χώρας, αλλά και η συνεχής μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών επιβάλλουν την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος ηλιακής κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας. Το προτεινόμενο σχέδιο δράσης της Greenpeace στοχεύει στη σταδιακή ένταξη 340.000 νοικοκυριών σε βάθος δεκαετίας, έχει μέσο ετήσιο κόστος υλοποίησης περίπου 45 εκατ. ¤ - δηλαδή ίσο ή και λιγότερο από το σημερινό ΚΟΤ - ενώ μπορεί να ξεκινήσει άμεσα με ένα μικρότερο ποσό της τάξης των 6-13 εκατ. ¤ για τον πρώτο χρόνο. Για την εφαρμογή του η Greenpeace προτείνει συγκεκριμένους διαθέσιμους πόρους, οι οποίοι μπορούν να ανακατανεμηθούν άμεσα χωρίς να επηρεάσουν τον κρατικό προϋπολογισμό ή να επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος θα δημιουργηθούν ετησίως 440 – 6.580 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι παρόμοια προγράμματα ηλιακής κοινωνικής πολιτικής έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή τους σε προοδευτικές πολιτείες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.
Το σχέδιο δράσης της Greenpeace προβλέπει ενδεικτικά παροχή 2kW φωτοβολταϊκής ισχύος ανά νοικοκυριό, το οποίο μεταφράζεται σε βοήθεια ίση ή μεγαλύτερη από αυτήν που λαμβάνουν σήμερα με το ΚΟΤ. Ουσιαστικά τα νοικοκυριά βγαίνουν από ένα καθεστώς πολυετούς στήριξης αποκτώντας την ενεργειακή ανεξαρτησία τους με μία και μοναδική παρέμβαση. Για τον ίδιο λόγο, γίνεται πολύ πιο αποδοτική χρήση των χρημάτων των καταναλωτών και φορολογουμένων, τα οποία σήμερα στηρίζουν τα προγράμματα βοήθειας.
Προβλεπόμενα οφέλη ανάνοικοκυριό
Ισχύς 2kW |
Oφέλη ανά νοικοκυριό |
Συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας |
2.750 - 3.100 kWh/έτος |
Ποσοστό κάλυψης ετήσιων αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας ανά νοικοκυριό |
70 - 80% |
Εκτιμώμενη μέση ετήσια εξοικονόμηση χρημάτων ανά νοικοκυριό (25ετία) |
345 425 ευρώ |
“Το ΚΟΤ αποτέλεσε ένα μικρό αλλά χρήσιμο βοήθημα στα χρόνια της κρίσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Ήρθε η ώρα όμως να το αντικαταστήσουμε με κάτι καλύτερο, πολύ πιο αποτελεσματικό και φθηνότερο. Κάτι φιλικό προς το περιβάλλον και το κλίμα”, ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατάμε εξαρτημένα τα ευάλωτα νοικοκυριά σε ένα μόνιμο καθεστώς στήριξης, όταν μπορούμε να τα βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η Ελλάδα να καθυστερεί στην αξιοποίηση της καθαρής ενέργειας του ήλιου της προκειμένου να καταπολεμήσει ουσιαστικά την ενεργειακή φτώχεια.”
Πέρα από ένα αποτελεσματικό εργαλείο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, το προτεινόμενο σχέδιο δράσης έχει και άλλα σημαντικά οφέλη για την οικονομία και τη χώρα, αφού:
- Ενισχύει τις επενδύσεις καθαρής ενέργειας δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην οικονομία και νέα έσοδα για το δημόσιο και τα δημόσια ταμεία.
- Μπορεί να βοηθήσει την ΔΕΗ να εισπράξει μέρος των ανεξόφλητων οφειλών που προέρχονται από τους μετρητές χαμηλής τάσης.
- Προσφέρει ευκαιρίες για την εμπλοκή όλων των προμηθευτών ενέργειας, αφού μέσω της συμμετοχής τους θα μπορούν να καλύπτουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Καθεστώς Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης της ΕΕ.[7]
- Είναι συμβατό με παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια
- Αποτελεί παράδειγμα κλιματικής πολιτικής με αυξημένο κοινωνικό πρόσημο
- Προωθεί την ενεργειακή δημοκρατία και ενισχύει τον ρόλο των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρές πηγές ενέργειας.
Η Greenpeace ζητάει από την κυβέρνηση:
- Να υιοθετήσει φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την ενέργεια και το κλίμα, συμβατό με τον στόχο συγκράτησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C, σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιστήμης.
- Κατά συνέπεια, να θέσει χρονοδιάγραμμα έγκαιρης και οριστικής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και μετάβασης της οικονομίας σε καθαρές πηγές ενέργειας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
- Να επεξεργαστεί φιλόδοξο σχέδιο για ηλιακή κοινωνική πολιτική η οποία σταδιακά αντικαθιστά τις επιδοτήσεις κατανάλωσης (όπως είναι το ΚΟT) και διασφαλίζει όρους ισότιμης πρόσβασης στα ευάλωτα νοικοκυριά στην παραγωγή και κατανάλωση καθαρής ενέργειας.
Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος εκτός από την κυβέρνηση,
μπορούν να διαδραματίσουν οι ΟΤΑ, αξιοποιώντας διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία ή ακόμα και ίδια κεφάλαια. Όσοι δημότες επιθυμούν να ζητήσουν από τους δήμους τους να επενδύσουν σε τοπικά προγράμματα ηλιακής κοινωνικής πολιτικής, μέσω της αξιοποίησης δημοτικών οροφών ή εκτάσεων, μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα
iliemou-iliesou.gr/ και να στείλουν επιστολή στους δήμους τους.