To StoRES ξεκίνησε την 1η November 2016 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Απριλίου του 2019.

Προώθηση παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά

1.859 επισκέψεις στο άρθρο

Δεύτερο ενημερωτικό δελτίο του έργου "StoRES — Προώθηση της διείσδυσης της διανεμημένης παραγωγής από φωτοβολταϊκά με εφαρμογή αποθήκευσης ενέργειας για όλους".

Το StoRES είναι ένα φιλόδοξο ερευνητικό έργο που εντάσσεται στο πρόγραμμα Interreg MED, και υλοποιείται από μια κοινοπραξία 18 ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών, που προέρχονται από την περιοχή της Μεσογείου. Στο δελτίο αυτό θα βρείτε πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του έργου.

Σχετικά με το StoRES
Το έργο StoRES επιδιώκει το σχεδιασμό μιας βέλτιστης πολιτικής που θα προωθεί την αποδοτική ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών (ΦΒ) και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (ΣΑΕ) στο ηλεκτρικό δίκτυο. Στο πλαίσιο του έργου θα εφαρμοστούν και θα εξεταστούν έξυπνες λύσεις σε πιλοτικές εγκαταστάσεις σε 5 αγροτικές, ημιαστικές και νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου. Στόχος είναι να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των ΦΒ στο ενεργειακό μείγμα αυτών των περιοχών μέσω της επίλυσης όλων των υφιστάμενων ζητημάτων που σχετίζονται με τεχνικούς περιορισμούς, θέματα αγοράς και τιμολογιακές πολιτικές, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφαλή και αδιάλειπτη λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου. Το έργο αφορά περιφέρειες που παρουσιάζουν ιδιαίτερες ανάγκες: αυτόνομα δίκτυα νησιών των οποίων η παραγωγή βασίζεται σχεδόν 100% σε ορυκτά καύσιμα και ασθενή δίκτυα σε μη αστικές περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση. Το έργο επικεντρώνεται σε 7 ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία, Σλοβενία.

Πιλοτικές εγκαταστάσεις σε αγροτικές, ημιαστικές και νησιωτικές περιοχές
Προκειμένου να αναπτυχθεί μια βέλτιστη πολιτική για την αποτελεσματική ενσωμάτωση ΦΒ και ΣΑΕ, το πρόγραμμα StoRES θα δοκιμάσει “έξυπνες λύσεις” σε έξι πιλοτικές εγκαταστάσεις. Αυτές θα αναπτυχθούν σε νησιά, αγροτικές και ημι-αστικές περιοχές της Κύπρου, της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας. Στόχος των πιλοτικών εγκαταστάσεων είναι η επίτευξη υψηλής διείσδυσης ΦΒ στο ενεργειακό μείγμα κάθε περιοχής, καθώς και η επίλυση τεχνικών και οικονομικών ζητημάτων που αυτή επιφέρει. Οι πιλοτικές εγκαταστάσεις (ισχύος 3 - 5 kWp) διαθέτουν κατά περίπτωση: 1. Συστήματα πρόβλεψης καιρού και παραγωγής ηλιακής ενέργειας 2. Συστήματα ελέγχου για τις οικιακές συσκευές 3. Δυνατότητα διατήρησης σύνδεσης με το δίκτυο σε περιπτώσεις διαταραχών 4. Δυνατότητα χρήσης χρονοχρέωσης Όλες οι πιλοτικές εγκαταστάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί εως το Μάρτιο του 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ενημερωτικό δελτίο της SToRES πατήστε εδώ.