«Καίει ελάχιστα», εκπέμπει σχεδόν μηδενικούς ρύπους, είναι αποδοτικό, έχει ελάχιστες ενεργειακές ανάγκες κι εσύ πληρώνεις ελάχιστα σε θέρμανση και ψύξη.
Το Κτίριο Σχεδόν Μηδενικών Ρύπων (NZEB) που είναι ενεργειακά αποδοτικό και καλύπτει τις χαμηλές ενεργειακές ανάγκες του με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προωθεί ως ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει βάλει στόχο να διαδοθεί και όλα τα νέα κτίρια να έχουν αυτές τις προδιαγραφές. Ενδεικτικά, ένα τέτοιο κτίριο διαθέτει θερμομόνωση, ειδικά στην οροφή του, ενεργειακά κουφώματα και τζάμια, φωτοβολταϊκά, ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α+++, αποδοτικά συστήματα θέρμανσης-ψύξης, εξαερισμό με ανάκτηση θερμότητας.
Ιδανικά ένα τέτοιο κτίριο που αποκαλούμε και παθητικό, χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη από τα συμβατικά κτίρια. Μάλιστα, αρκεί το πολύ 1,5 λίτρο πετρελαίου ή 1,5 κυβικό μέτρο φυσικού αερίου το χρόνο για 1 τμ. κατοικήσιμου χώρου. Το κτίριο χρειάζεται μόλις 15 Kwh/m2 το χρόνο για ψύξη ή θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης.
Τα χαρακτηριστικά του παθητικού κτιρίου
Το παθητικό κτίριο λειτουργεί σαν ένα θερμός, που διατηρεί το περιεχόμενό του στη σωστή θερμοκρασία, χωρίς να γίνεται χρήση ψύξης ή θέρμανσης. Ιδανικά, έχει κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, με προσανατολισμό προς το νότο, ώστε τα ηλιοθερμικά συστήματα να αποδίδουν άφθονο ζεστό νερό χρήσης και μέρος της θέρμανσης.
Το σπίτι σχεδόν μηδενικών ρύπων:
● Είναι ενεργειακά αποδοτικό
● Κάνει ελάχιστη χρήση συστημάτων θέρμανσης-ψύξης
● Έχει χαμηλή εκπομπή C02
● Έχει καλή ποιότητα αέρα και σταθερά καλή θερμοκρασία
● Κάνει χρήση πράσινου ρεύματος (από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)
Ανεξάρτητα από το κλίμα ή την περιοχή, ένα παθητικό κτίριο διατηρεί μια καλή θερμοκρασία. Η απώλεια θερμότητας το χειμώνα είναι αμελητέα, χάρη σε συστήματα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας. Τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης ίσως να μην χρειάζονται καν τους κρύους μήνες. Επιπλέον, το καλοκαίρι αξιοποιούνται παθητικές τεχνικές ψύξης, όπως σκίαστρα και νυχτερινός φυσικός δροσισμός. Οι βασικές αρχές του παθητικού κτιρίου είναι οι εξής:
Μόνωση: Περιλαμβάνει τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική μόνωση (θερμοπρόσοψη). Ένα κτίριο που έχει μονωθεί καλά στο κέλυφός του, δηλαδή εξωτερικά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα διατηρεί τη ζέστη και το καλοκαίρι τη δροσιά. Η απώλεια θερμότητας είναι αμελητέα. Επίσης, έχουν μονωθεί τα παράθυρα και τα τζάμια είναι ενεργειακά (με τιμή Ug < 0,80 W/m2K συνολική τιμή Uw < 1.00 W/m2K).
Εξαερισμός με Ανάκτηση Ενέργειας: Τα συστήματα αερισμού σε ένα παθητικό κτίριο προσφέρουν φρέσκο, φιλτραρισμένο αέρα, απαλλαγμένο από γύρη, σκόνη και ρύπους. Η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου παραμένει υψηλή, καθώς με το σύστημα ανάκτησης θερμότητας και με έλεγχο της υγρασίας, δεν παρατηρείται σημαντική απώλεια θερμότητας.
Παράθυρα: Τα παράθυρα είναι ενεργειακά, διαθέτουν κουφώματα και δεν είναι υπερμεγέθη. Είναι τοποθετημένα σε σημεία όπου αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια.
Αεροστεγανότητα: Όπως αναφέρθηκε, το σπίτι θα πρέπει να αερίζεται χωρίς να χάνεται η εσωτερική ζεστασιά με αυτόν τον τρόπο το χειμώνα. Ο μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας είναι η λύση. Λειτουργεί καλά μόνο σε αεροστεγή σπίτια και προσφέρει ανάκτηση ενέργειας μέχρι και 90%. Τα Παθητικά κτίρια είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές αέρα στο κτιριακό κέλυφος με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενεργειακή απόδοση και να εμποδίζεται η εμφάνιση ρευμάτων αέρα και φθορών από την υγρασία.
Θερμογέφυρες: Η ελαχιστοποίηση θερμογεφυρών και ασθενών σημείων στο κτιριακό κέλυφος, συμβάλει στη διατήρηση της θερμοκρασίας σε σταθερά επίπεδα, ενώ αυξάνει την ενεργειακή απόδοση.
Πληροφορίες θα βρεις στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού κτιρίου, https://eipak.org