Πυροπροστασία: Τι ισχύει για τα αυθαίρετα - Πρόστιμα έως 200.000 ευρώ!

Πυροπροστασία: Τι ισχύει για τα αυθαίρετα - Πρόστιμα έως 200.000 ευρώ!

  • Πυροπροστασία: Τι ισχύει για τα αυθαίρετα - Πρόστιμα έως 200.000 ευρώ!
  • Πυροπροστασία: Τι ισχύει για τα αυθαίρετα - Πρόστιμα έως 200.000 ευρώ!

Πυροπροστασία: Τι ισχύει για τα αυθαίρετα - Πρόστιμα έως 200.000 ευρώ!

1.393 επισκέψεις στο άρθρο (18/06/2024)
Σχολιάστε

- Τα δασικά αυθαίρετα ανέρχονται σε περίπου 100.000 στην Ελλάδα
- Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες που δεν υπέβαλαν αίτηση
- Ποιοι είναι υποχρεωμένοι για τα μέτρα πυροπροστασίας
- Όσοι υπέβαλαν αίτηση & πλήρωσαν παράβολο απέφυγαν τον κίνδυνο κατεδάφισης

Τα εκατοντάδες χιλιάδες δασικά αυθαίρετα, όπως οι οικιστικές πυκνώσεις (συγκεντρώσεις κυρίως αυθαίρετων κτισμάτων με λειτουργική ενότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις), καθώς και τα μεμονωμένα αυθαίρετα εντός δασών, αποτελούν εμπόδιο στην εφαρμογή των μέτρων πυροπροστασίας.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων βρίσκονται σε δίλημμα: από τη μια πλευρά πρέπει να συμμορφωθούν με τα μέτρα πυροπροστασίας, ενώ από την άλλη κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα από τα δασαρχεία και την πιθανότητα κατεδαφίσεων.

Δείτε επίσης: Πώς θα επιλέξεις δομικά υλικά νέας γενιάς: 10 tips & Video

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σχετική πλατφόρμα του Κτηματολογίου, η οποία έκλεισε στις 31 Μαρτίου 2023, κατατέθηκαν μόλις 3.000 αιτήσεις. Οι ιδιοκτήτες που υπέβαλαν αίτηση και πλήρωσαν το παράβολο των 250 ευρώ έχουν αποφύγει, μέχρι στιγμής, τον κίνδυνο κατεδάφισης και μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων πυροπροστασίας χωρίς φόβο. Η εκτίμηση από το ΥΠΕΝ είναι ότι τα δασικά αυθαίρετα ανέρχονται σε περίπου 100.000.
 

Πυροπροστασία: Αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις - Τι ισχύει

Σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία, η καταπάτηση προστατευόμενων δασικών εκτάσεων απαγορεύεται αυστηρά. Κτίσματα και κατασκευές, είτε μόνιμες είτε προσωρινές, κατεδαφίζονται υποχρεωτικά. Οι παραβάτες (εργολάβοι, υπεργολάβοι, κατασκευαστές και εντολείς) αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις και πρόστιμα που κυμαίνονται από 20.000 έως 200.000 ευρώ.
 

Πυροπροστασία: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν υπέβαλαν αίτηση

Πολλοί ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων σε δασικές εκτάσεις δεν υπέβαλαν αιτήσεις φοβούμενοι κυρώσεις. Οι οικιστικές πυκνώσεις εκτιμάται ότι καλύπτουν περίπου 300.000 στρέμματα πανελλαδικά. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να περιμένουν την επανέναρξη της πλατφόρμας για να δηλώσουν τα αυθαίρετά τους. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ανακοινώσει ότι το θέμα των δασικών αυθαιρέτων θα εξεταστεί ξανά το 2024, με νέες ρυθμίσεις προγραμματισμένες για τους επόμενους μήνες.
 

Συνέχεια του άρθρου >>>