Ρεύμα: Σε άνοδο οι χονδρεμπορικές τιμές - Τι έρχεται στην αγορά λιανικής

Ρεύμα: Σε άνοδο οι χονδρεμπορικές τιμές - Τι έρχεται στην αγορά λιανικής

  • Ρεύμα: Σε άνοδο οι χονδρεμπορικές τιμές - Τι έρχεται στην αγορά λιανικής
  • Ρεύμα: Σε άνοδο οι χονδρεμπορικές τιμές - Τι έρχεται στην αγορά λιανικής

Ρεύμα: Σε άνοδο οι χονδρεμπορικές τιμές - Τι έρχεται στην αγορά λιανικής

1.310 επισκέψεις στο άρθρο (22/05/2024)
Σχολιάστε

- Τα αρνητικά μηνύματα που στέλνει η αγορά ενόψει Ιουνίου
- Μεγάλη η αναμονή για τα νέα «πολυζωνικά πορτοκαλί τιμολόγια»
- Η σημαντική διαφορά μεταξύ όσων επέλεξαν πράσινο & μπλε τιμολόγιο
- Τα μεγάλα ερωτηματικά στη λιανική αγορά ρεύματος

Σε ανοδική πορεία η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος μέχρι τα τέλη Μαΐου, κάτι που δε μας δίνει θετικά μηνύματα για τις τιμές των τιμολογίων ενόψει Ιουνίου.

Στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις Μαΐου) η μέση τιμής διαμορφώνεται στα 76,8 ευρώ/μεγαβατώρα. Εάν αυτό δεν αλλάξει, αυξάνει τις πιθανότητες για ανεβασμένες τιμές Ιουνίου στα πράσινα τιμολόγια, που άλλωστε προανακοινώνονται και εξαρτώνται από την πορεία της χονδρικής σε μεγάλο ποσοστό.

Δείτε επίσης: Τέλος το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος - Έρχεται το μειωμένο μεσημβρινό

Υπάρχει φυσικά και η αναμονή για τα νέα «πολυζωνικά πορτοκαλί τιμολόγια» που βασίζονται στους «έξυπνους» μετρητές και που θα δίνουν ευκαιρίες δυναμικής τιμολόγησης σε ώρες που η χονδρική αγορά ρεύματος έχει χαμηλές τιμές.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Δείγμα της τάσης που επικρατεί είναι ότι η ενδοσυνεδριακή ανώτατη τιμή των προσφορών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει κινηθεί έντονα ανοδικά. Tην εβδομάδα που πέρασε η ανώτατη τιμή ανήλθε στα 192,20 ευρώ με την κατώτερη της ημέρας ήταν τα 7,66 ευρώ.  Να σημειωθεί ότι η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου που κινείται ανοδικά με την τιμή TTF στα 30,7 ευρώ/μεγαβατώρα.
 

Τιμολόγια ρεύματος: Η λιανική αγορά

Με τον Μάιο να είναι ο πρώτος μήνας το 2024 με άνοδο τιμών, οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις νέες χρεώσεις την 1η Ιουνίου. Ο Δεκέμβριος του 2023  ήταν στα 102 ευρώ/μεγαβατώρα και στη συνέχεια πέρασε σε καθοδική τροχιά.

Όσοι έχουν επιλέξει πράσινο τιμολόγιο μπορεί να δουν τις τιμές να κινούνται ανοδικά αν δεν αλλάξει κάτι στις επόμενες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Σε αντίθεση φυσικά με όσους έχουν μπλε τιμολόγια με κλειδωμένες τιμές από έξι μήνες έως 12 μήνες.