ΣΒΠΕ: Δεν καταργούνται όλα τα πλαστικά μιας χρήσης το 2021

2.132 επισκέψεις στο άρθρο

Για αφορισμούς και απλουστεύσεις με επικίνδυνες παρενέργειες στην οικονομία σε μια δύσκολη φάση κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) που τονίζει σε ανακοίνωση του ότι δεν καταργούνται όλα τα πλαστικά μιας χρήσης το 2021.

Αναφερόμενος σε λανθασμένα μηνύματα που διατυπώνονται από «επίσημα χείλη», ο ΣΒΠΕ σημειώνει ότι οι άκαιρες δημόσιες δηλώσεις / δεσμεύσεις από την  πολιτική ηγεσία για κατάργηση όλων των πλαστικών μιας χρήσης το 2021, και οι ατεκμηρίωτες ειλημμένες όπως φαίνεται αποφάσεις στο πλαίσιο της ΅περιβαλλοντικήςΆ πολιτικής της κυβέρνησης, πέρα του ότι παραμένουν σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, 2019/904[4} και 2015/720 συνιστούν αντιαναπτυξιακή προσέγγιση και το μόνο στο οποίο αποσκοπούν είναι προσωπικά-μικροπολιτικά οφέλη θυμίζοντας τακτικές και εποχές που υποτίθεται έχουμε αφήσει στο παρελθόν.

Όπως αναφέρει, ειδικότερα:

Δημιουργούν ήδη στρεβλώσεις στον κλάδο και την αγορά και αναμένεται να επηρεάσουν με καταστροφικό τρόπο την εγχώρια βιομηχανία, που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την απασχόληση εν όψει κρίσης και ύφεσης

Κινούνται εις βάρος των καταναλωτών, αφού πέρα από τη σύγχυση για το τι καταργείται και τι όχι, θα επιβαρύνει και την «τσέπη» τους 

Αποπροσανατολίζουν από τις λύσεις της κυκλικής οικονομίας, υποβαθμίζοντας το πραγματικό πρόβλημα, το οποίο είναι η μη ορθή απόρριψη των απορριμμάτων που δεν καταλήγουν στην ανακύκλωση.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) σημειώνει ότι: 

Δεν απαιτείται να καταργηθούν όλα τα πλαστικά μιας χρήσης το 2021, όπως σαφώς προκύπτει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/904,[4] η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2019. Συγκεκριμένα, το 2021 ο στόχος είναι να καταργηθούν επτά (7) κατηγορίες πλαστικών προϊόντων, ήτοι:

  • καλαμάκια 
  • αναδευτήρες
  • μαχαιροπήρουνα
  • πιάτα
  • οξοβιοδιασπώμενα πλαστικά 
  • δοχεία φαγητού και ποτών από διογκωμένη πολυστερίνη (EPS).
  • πλαστικά στηρίγματα, που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια, εκτός από μπαλόνια για βιομηχανικές ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις και εφαρμογές που δεν διανέμονται στους καταναλωτές  
 

Η κατάργηση των ανωτέρω, θα γίνει μόνο με την προϋπόθεση ότι θα αναπτυχθούν αντίστοιχα προϊόντα σε προσιτές τιμές για τον τελικό καταναλωτή και με σημαντικά βελτιωμένο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. 

Αναφορικά με τις σακούλες, ο διαχωρισμός τους σε αυτές κάτω και άνω των 50 μικρών, έχει συγκεκριμένη τεκμηρίωση, που οδήγησε την ΕΕ στην απόφαση να αντιμετωπίζονται οι μεν με περιβαλλοντικό τέλος και οι δε χωρίς ενώ έχουν ήδη επιτευχθεί στη χώρα μας οι ευρωπαϊκοί στόχοι για τη μείωση της κατανάλωσης όπως αναφέρονται στην οδηγία, σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη ΙΕΛΚΑ. Π

Τα πλαστικά δεν είναι εχθρός του περιβάλλοντος, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος. Εχθρός είναι τα απορρίμματα, που δεν καταλήγουν στην ανακύκλωση εξαιτίας της μη ορθής απόρριψης τους, έπειτα από τη χρήση τους (κυκλική οικονομία).

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος καταλήγει: “λυπούμαστε που τη στιγμή που τα πλαστικά δείχνουν την αξία τους στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης και είναι γνωστό ότι αποτελούν μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της  κλιματικής αλλαγής, όπως αντιμετωπίζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ελλάδα συνεχίζουν να δαιμονοποιούνται συλλήβδην από τα πλέον επίσημα χείλη και χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση. Ως Θεσμικό όργανο επιθυμούμε τον ουσιαστικό,  ειλικρινή και όχι προσχηματικό διάλογο, ο οποίος, πέραν του ότι χρειάζεται δύο μέρη για να επιτελεστεί, οδηγεί πάντα στις πλέον αποδοτικές λύσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη, τους καταναλωτές και το περιβάλλον".

Πηγή: naftemporiki.gr