SMART HOME Expo: Η αγορά του μέλλοντος, “χτίζεται” στο παρόν!

Διαβάστηκε από 1533 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 8/2/2019

Πολλά ακούμε στις μέρες μας για “SmartHome”, “SmartBuilding” ή “SmartLiving” και γενικά για αυτό που αποκαλούμε “Έξυπνο Σπίτι-Έξυπνο Κτίριο”. Για να δούμε μαζί τι πραγματικά είναι...

 
Πρόκειται για ένα trend που διαθέτει μεγάλη δυναμική και αυτό αποδεικνύεται με δύο τρόπους: Αφενός από την ανάπτυξη της αγοράς που αναμένεται να αγγίξει τα 150δις δολάρια σε αξία ως το 2020 και αφετέρου, από το γεγονός πως εταιρείες-κολοσσοί (Google, Samsung, Amazon, Bosch ανάμεσα σε άλλους) επενδύουν σημαντικά ποσά, αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες που υπόσχονται απρόσκοπτη διασύνδεση και ενσωμάτωση του φυσικού με τον ψηφιακό κόσμο στα κτίρια μας.
ΤοSmartHome είναι σίγουρα…έξυπνο! Πώς θα μπορούσε εξάλλου να μην είναι, όταν διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό από συνδεδεμένες ηλεκτρονικές συσκευές και οικιακό εξοπλισμό που ελέγχεται και προγραμματίζεται για να επιτελεί συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να βοηθήσει τους διαβιούντες σε αυτό ναε ξοικονομήσουν χρήματα, χρόνο, ενέργεια και ανθρώπινο δυναμικό. Το σύστημα που είναι υπεύθυνο για όλες αυτές τις ενέργειες αποκαλείται homeautomation καιβρίσκεται ήδη σε χρήση αρκετά χρόνια σε πολλές κατοικίες.
Βέβαια, τα συστήματα οικιακού αυτοματισμού της εποχής μας είναι πολύ πιο εξελιγμένα. Επιτρέπουν την ενσωμάτωση μιας γκάμας έξυπνων συσκευών και τον έλεγχό τους από ένα κεντρικό panel, ενώ προσφέρεται συνήθως και απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω του Internet.
Μπορούμε να προσδιορίσουμε το ξεκίνημα αυτής της τεχνολογίας στο Internet of Things(ΙοΤ): Ένα τεράστιο δίκτυο έξυπνων αντικειμένων που συνεργάζονται προκειμένου να συλλέξουν και να αναλύσουν δεδομένα, εκτελώντας αυτόνομα στη συνέχεια συγκεκριμένες ενέργειες. Η τεχνολογία που επιτρέπει την επικοινωνία με τα ξύδιαφορετικών συσκευών ονομάζεται machine-to-machine communication (M2M).
Ένα παράδειγμα είναι το σύστημα συναγερμού που χρησιμοποιεί αισθητήρες για την ανίχνευση κίνησης στο σπίτι και την παραβίαση πορτών ή παραθύρων. Αυτό που θα κάνει το SmartHome είναι να ενσωματώσει το σύστημα συναγερμού σε ένα πιο διευρυμένο σύστημα, στο οποίο εκτελούνται παράλληλα και άλλες ενέργειες, όπως το μπλοκάρισμα της εξόδου ή η παροχή πρόσβασης στο βίντεο παρακολούθησης μέσω Internet. Επιπρόσθετα, το SmartHome μπορεί να προγραμματιστεί για την ενεργοποίηση φωτισμού, τηλεόρασης, ραδιοφώνου, ώστε να αποτραπούν οι διαρρήξεις.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες λειτουργίες στο SmartHome που είναι σχεδιασμένες για να προσφέρουν άνεση και όχι μόνο ασφάλεια. Το σύστημα εικόνας και ήχου μέσω ηχείων και οθονών σε όλο το σπίτι μπορεί να ελεγχθεί μέσω μιας κεντρικής μονάδας, όπως είναι το smartphone ή ένα tablet PC. Ο χρήστης τους μπορεί να προγραμματίσει το σύστημα για να παίζει μουσική ή να ενεργοποιείται η τηλεόραση όποτε μπαίνει στο σπίτι, ή ακόμα και σε προκαθορισμένες ώρες της ημέρας. Το ίδιο ισχύει και με τη μουσική επένδυση του χώρου. Επιπλέον, είναι δυνατόν να ενσωματωθούν συστήματα θέρμανσης, κλιματισμού, εξαερισμού, φωτισμού, άρδευσης, αλλά και ένας αριθμός από οικιακέςσυσκευές.
Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις κάμερες παρακολούθησης χάρη στις οποίες ο χρήστης έχει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου του διωτικού του χώρου, αλλά και των οικείων προσώπων του ανάπάσα στιγμή, από οπουδήποτε μέσω smartphone ή tablet, καθώς και των θυροκαμερών για τον έλεγχο των επισκεπτών και την συνομιλία μέσω smartphone.
Οι τεχνολογίες ΙοΤ έχουν ενσωματώσει στο SmartHome και τους «έξυπνους» οικιακούς βοηθούς, οι οποίοι είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και να εκτελούν διάφορες εντολές.
Σε πρώτο στάδιο, τα SmartHomes κέρδισαν το κοινό χάρη στη διαχείριση ασφάλειας και ενέργειας –δύο βασικές χρηστικές κατηγορίες. Βλέπουμε όμως και κάποιες νέες κατηγορίες που θα προσελκύσουν ακόμα περισσότερους πελάτες στο να επενδύσουν σε ένα SmartHome.
Σε αυτές περιλαμβάνονται περιπτώσεις φροντίδας ηλικιωμένων, επικοινωνίας με παιδιά και εφήβους, παρακολούθησης υγείας και ασφάλεια κατοικίδιων, αλλά και την απομακρυσμένη διαχείριση ενοικιαζόμενων κατοικιών.
Πρόκειται επομένως για μια πολύ υποσχόμενη αγορά που θα προσφέρει στο δίκτυο των συνεργατών(**) ένα πεδίο δράσης με πολλές προοπτικές, σημαντικές δυνατότητες aftersales, αλλά και υποστήριξης των αναγκών των πελατών με υπηρεσίες και προϊόντα.
 
Η έκθεση INDELEX που θα λάβει χώρα από τις 11 έως τις 13 Μαΐου, παρακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις πλαισιώνεται από τη νέα εκθεσιακή ενότητα SMARTHOMEExpo, η οποία εστιάζει στον οικιακό & κτιριακό αυτοματισμό και στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των «έξυπνων» τεχνολογιών.
(**)Το εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών που απευθύνεται η INDELEX-SMARTHOME Expo αποτελείται από:
-Έμπορους ηλεκτρολογικού  &Ηλεκτρονικού Υλικού
-Εγκαταστάτες (Ηλεκτρολόγοι-Ηλεκτρονικοί)
-Systems Integrators
-Εταιρίες Συστημάτων & Υπηρεσιών Ασφαλείας
- Τεχνικές & Κατασκευαστικές Εταιρίες
-Πάροχοι Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών
-Πάροχοι Ηλεκτρικής Ενέργειας
-Εταιρίες ICT
 
Η εγκατάσταση και υποστήριξη συστημάτων SmartHome παραμένει μια σύνθετη διαδικασία. Επί του παρόντος, υπάρχει μια μερίδα καταναλωτών που προτιμάτις DoItYourself λύσεις. Καθώς όμως η αγορά εξελίσσεται προσφέροντας νέα προϊόντα & υπηρεσίες, οι καταναλωτές θα επιλέξουν τις υπηρεσίες των εξειδιξευμένων παρόχων. Οι καταναλωτές αξιολογούν και εκτιμούν την «έξυπνη» τεχνολογία & τις υπηρεσίες σε έναν ιδιωτικό χώρο όπως το σπίτι τους.
Tο momentum που έχει ήδη δημιουργηθεί, γύρω από την αγορά του SmartHome θα συνεχιστεί προσφέροντας μεγαλύτερη καινοτομία, υιοθέτηση τεχνολογιών και διευρυμένη αγορά.
 
Οι «έξυπνες» εταιρίες θα ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και ένα σημαντικό βήμα είναι η συμμετοχή τους στηνέκθεση INDELEX-SMARTHOME Expo.
 
Εάν θέλετε να συμμετάσχετε ως εκθέτης με περίπτερο πατήστε ΕΔΩ
Εάν θέλετε να έχετε δωρεάν πρόσβαση στην έκθεση ως επισκέπτης πατήστε ΕΔΩ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ Κατ` Οίκον»

Ξεκίνησαν τα αιτήματα στον ΔΕΔΔΗΕ για net metering

Εναέριες θερμογραφήσεις φωτοβολταϊκών!

Αντλίες και πιεστικά Grundfos, για πάντα κοντά σας!

Φωτισμός Πισίνας από την Mechanical Solutions

Διάκριση της ΚΑΥΚΑΣ στα Corporate Superbrands 2018-2019

Η LG φέρνει την τεχνογνωσία της για τα ηλιακά πάνελ στο ευρωπαϊκό κοινό

Η εταιρία DAUWIN - ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  συμμετέχει στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ

Ρουμελιώτης: Πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στα ενεργειακά κτίρια

H άνεση στον χώρο σας!

140 εκατ. ευρώ για την πρόληψη πυρκαγιών

Ξυλόμαλλο: Η φύση συναντάει την ηχομόνωση

Θέρμανση & ψύξη με υπογραφή από την Olefini

Radiater Aqua Eco - Το Ειδικό Χρώμα Νερού για Καλοριφέρ από τη Vivechrom

Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Ένωσης Επιχειρήσεων Θέρμανσης Ενέργειας

Διεθνής Διάκριση για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Σερρών

NANODOMI: Παραδόσεις Φ/Β Πάρκων συνολικής ισχύος 2,9MWp

AQUA PROJECT: Λύσεις για τη διαχείριση της κατανάλωσης των υδάτων

20 χρόνια εμπειρίας περιβαλλοντικού σχεδιασμού και κατασκευής

Τρεις κινήσεις για την ενίσχυση των ΑΠΕ από το ΥΠΕΝ

περισσότερα »