Στην Ήπειρο κρίνεται το μέλλον την Ελλάδας

Διαβάστηκε από 1448 αναγνώστες -

Ειρηνική δυναμική δράση της τοπικής κοινωνίας και ακτιβιστών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace στις εγκαταστάσεις που στεγάζεται ο εξοπλισμός για τις σεισμικές έρευνες των πετρελαϊκών Repsol και Energean Oil στα Ιωάννινα.

 

Μέλη της τοπικής κοινωνίας και ακτιβιστές του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, στήνουν αυτή τη στιγμή ένα ανθρώπινο τείχος έξω από τις εγκαταστάσεις στις οποίες φυλάσσονται τα μηχανήματα των σεισμικών εργασιών για την έρευνα υδρογονανθράκων των πετρελαϊκών Repsol και Energean Oil. Με αυτή την ειρηνική, μη βίαιη δράση, οι ακτιβιστές που αγωνιούν για τον τόπο τους στέλνουν μήνυμα στις εταιρείες να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για εξόρυξη σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στον Υπουργό Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, να ακυρώσει όλα τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Με την επιστημονική κοινότητα να προειδοποιεί ότι απομένουν λιγότερο από 12 χρόνια πριν η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπεράσει το επικίνδυνο όριο του 1,5°C, η ελληνική κυβέρνηση σήμερα καλείται να επιλέξει τίνος τα συμφέροντα υπηρετεί: του ελληνικού λαού ή της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο της ακτιβιστικής δράσης, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace ζητάει συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις σχετικά με την ενεργειακή και κλιματική πολιτική της Ελλάδας.

Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων εκτός από το κλίμα απειλούν ευθέως και το τοπικό περιβάλλον. Προκαλεί απορία η ευκολία με την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν παραχωρήσει χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και θάλασσας σε πετρελαϊκές, ακόμα και σε σπάνιας ομορφιάς και υψηλής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σημασίας περιοχές της χώρας, όπως η Ήπειρος, το Ιόνιο νησιωτικό σύμπλεγμα, η νοτιοδυτική Κρήτη και ο Κυπαρισσιακός Κόλπος. Η επιχειρησιακή επιβάρυνση και η ρύπανση που προκαλείται αναμένεται να πλήξουν ανεπανόρθωτα ούτως ή άλλως τις τοπικές κοινωνίες, τα τοπικά προϊόντα και τον τουρισμό, ακόμα και αν δεν υπάρξει μεγάλο ατύχημα.

"Κοντά στο τέλος της εποχής του πετρελαίου η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει τη μισή χώρα σε πετρελαϊκές για εξορύξεις. Αρνείται να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ότι οι υδρογονάνθρακες είναι ξεπερασμένος ενεργειακός πόρος και πρέπει να τον αφήσουμε πίσω μας, ενώ δεν διστάζει να μετατρέψει τις ομορφότερες περιοχές της χώρες σε εργοτάξια εξορύξεων," ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.  

"Συμμετέχοντας ενεργά στο κίνημα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, προστατεύουμε την υδρολογική καρδιά της Ελλάδας, τα ποιοτικά μας προϊόντα, τον ήπιο τουρισμό και, πάνω από όλα, την υγεία μας",ανέφερε ο Ηλίας Ευθυμίου, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στις Εξορύξεις στην Ήπειρο. "Θεωρούμε πως οι εξορύξεις είναι μία καταστροφική επένδυση για τον τόπο μας. Παρά τις υποσχέσεις, γνωρίζουμε καλά ότι οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν θα είναι περισσότερες από αυτές που θα προκύψουν, καθώς αυτό αποδεικνύει η διεθνής εμπειρία", τόνισε.

Ο κοινός αγώνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος και η μετάβαση στις φθηνότερες καθαρές πηγές ενέργειας έχει ήδη οδηγήσει προηγμένες χώρες – ακόμα και με πετρελαϊκή βιομηχανία – όπως η Γαλλία και η Ισπανία, να απαγορεύσουν νέες εξορύξεις στα εδάφη και τις θάλασσές τους. Σε όλο τον κόσμο η στροφή σε καθαρές πηγές ενέργειας και στην ηλεκτροκίνηση είναι πλέον μονόδρομος και σηματοδοτεί το ουσιαστικό τέλος της εποχής του πετρελαίου.

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση:

-        Να ακυρώσει τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων  σε όλη την Ελλάδα.

-        Να θέσει σε άμεση εφαρμογή σχέδιο απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και προώθησης καθαρών λύσεων για την οικονομία, σύμφωνα με τις υποδείξεις της κλιματικής επιστήμης.

-        Να αποσύρει το ντροπιαστικό «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» το οποίο συνάδει με σενάρια υπερθέρμανσης της γης 3,1-3,7°C βαθμών.

4 αλήθειες που αποκρύβει από τον ελληνικό λαό η ελληνική κυβέρνηση:

  • Προκειμένου να συγκρατηθεί η πλανητική θερμοκρασία στον 1,5°και να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα πριν τα μέσα του αιώνα.
  • Το παραπάνω είναι τεχνικά εφικτό, ενώ τα αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη σημαντικά μεγαλύτερα από το σημερινό σύστημα το οποίο βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα.
  • Πολλές από τις σημερινές επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες είναι εξαιρετικά επισφαλείς οικονομικά (κίνδυνος αχρηστευμένων κεφαλαίων - stranded assets) ακριβώς επειδή η παγκόσμια οικονομία θα μειώσει ραγδαία τη χρήση τους τα επόμενα χρόνια.
  • Ακόμα και χωρίς την περίπτωση ατυχήματος, η επιχειρησιακή ρύπανση από βιομηχανικής κλίμακας εξορύξεις θα υποβαθμίσει σημαντικά τον φυσικό πλούτο και τον τουρισμό της χώρας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ετήσιο γίνεται το «Εξοικονομώ κατ` οίκον» - Οι αλλαγές με το ν/σ

Αεροκουρτίνες εξοικονόμησης!

Μεταφερόμενες Οικολογικές Κατοικίες

Η απάντηση στα μικρόβια, τους μύκητες και τις αλλεργίες!

Διπλή βράβευση για το LG B2B Academy στα Loyalty Awards 2020

Εξελιγμένος σχεδιασμός, παραδοσιακή αισθητική.

Εξοικονόμηση κατ` Οίκον 2020: Μελέτη-Χρηματοδότηση-Αποπεράτωση … με μια υπογραφή

MAGNA 3 - STATE OF THE ART

Μην χάσετε το ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ που κυκλοφορεί!

Ανοιξιάτικες ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ από την Elith!

Σχεδιάζει, κατασκευάζει και εφαρμόζει !

Θέρμανση & Εξοικονόμηση με υπογραφή από την Olefini

ΣΒΠΕ: Δεν καταργούνται όλα τα πλαστικά μιας χρήσης το 2021

Διαδικτυακή Συνέντευξη του Καθηγητή Wolfgang Feist

Eξοικονομήστε ενέργεια & χρήματα τώρα!

Εξοικονόμησε Ενέργεια στο σπίτι σου με τα σωστά συστήματα διαχείρισης!

Νέο Σύστημα Αποθήκευσης από την ΕΥΔΙΤΗ

30.000 φωνές ενάντια στο νομοσχέδιο των εξορύξεων

Επιστροφή στη φύση για τον Μπράντλεϊ και τον Κούπερ

Πράσινη τεχνολογία για δωρεάν ζεστό νερό!

περισσότερα »